Matkat

Tästä syystä lentokoneissa on yhä tuhkakupit – onnettomuus vuosien takaa varoittava esimerkki

Julkaistu:

Tuhkakupit
Vessasta löytyvä tuhkakuppi on lentokoneen pakollinen varuste.
Kerropa kenelle tahansa alle parikymppiselle, että sinun nuoruudessasi lentokoneissa oli lupa polttaa tupakkaa. Saat aivan varmasti vastaukseksi epäuskoista hörähtelyä.

Lentokoneissa tupakointi ei ole enää pitkään aikaan ollut sallittua.

Esimerkiksi lentoyhtiö Finnair kielsi sauhuttelun vaiheittain vuodesta 1996 lähtien. Viimeiseksi kielto tuli voimaan Japanin-lennoilla vuonna 1999.

Yhdysvalloissa tupakointi kiellettiin vuonna 2000.


Vaikka tupakointi yläilmoissa on nykyään kiellettyä, joissakin lentokoneissa saattaa silti yhä löytyä tuhkakupit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tapa on tuttu Yhdysvalloista, jonka lainsäädäntö edellyttää paikkaa tupakantumpeille. Tuhkakuppi kuuluu muun muassa Yhdysvaltojen ilmailuviranomaisen FAA:n listalle lentokoneiden minimivarustuksista, telegraph.co.uk-sivusto kertoo.

Ilmailuviranomaiset edellyttävät jopa, että jos tuhkakuppi rikkoutuu, se tulee korjata tai korvata uudella kymmenen päivän sisällä.

Taustalla luottamuspula matkustajiin

Taustalla on epäluottamus matkailijoita kohtaan.

Vaikka tupakointikielto onkin lentokoneissa voimassa, aina löytyy niitä, jotka eivät säännöistä välitä. Tässä tilanteessa on parempi, että savukkeelle löytyy turvallinen paikka, johon sen voi laskea.

Olisi paljon vaarallisempaa, että kieltoa rikkovat tumppaisivat tupakkansa roskakoriin tai muuhun epätoivottuun paikkaan, jossa savuke voisi aiheuttaa tulipalon.

Ilmailuhistoria muistaa myös tapauksia, jossa tupakointi on aiheuttanut vaaratilanteita. Vuonna 1973 yli sata matkustajaa menehtyi, kun Varigin lento numero 829 Rio de Janeirosta Pariisiin teki epäonnisen hätälaskun matkustamossa alkaneen tulipalon takia. Palo sai alkunsa roskakoriin heitetystä tupakantumpista.

Kysymyksiä harvoin

Finnairin viestinnästä kerrotaan, että myös EASA:n eli Euroopan lentoturvallisuusvirasto edellyttää sertifiointimääräyksissään tuhkakuppia pakollisena wc-varusteena.

Tuhkakupit tulee olla vessassa, koska siellä tupakoinnista aiheutuva tulipaloriski on korkeimmillaan.

– Salatupakoija saattaisi piilottaa savukkeensa roskasäiliöön, jossa on paperitavaraa. Eli kaikissa koneissamme tuhkakuppi löytyy lentokoneen vessasta, Manti Väätäinen-Pereira Finnairin viestinnästä kertoo Ilta-Sanomille.

Norran viestintäpäällikkö Kaisa Huhtaniemi kertoo, että tuhkakupit löytyvät heidänkin koneistaan.

Lentokoneiden tuhkakupit eivät Huhtaniemen mukaan kuitenkaan ole enää viime vuosina aiheuttaneet matkustajien keskuudessa kysymyksiä.

– Vuosia sitten, tupakointikiellon tultua voimaan, asiasta kyseltiin paljonkin, etenkin kun uusissakin koneissa oli tuhkakupit. Nykyään kysymyksiä tulee vain harvoin, Huhtaniemi kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt