Matkat

Balin surulliset muovipussikuvat levisivät maailmalle – nyt sinne matkustaville kaavaillaan turistiveroa

Julkaistu:

Bali
Bali kaavailee ottavansa käyttöön turistiveron.
Oletko jo käynyt Balilla, joogaajien, surffaajien ja auringonpalvojien ykköskohteessa?

Indonesian saaresta on tullut symboli vapaudelle, nuoruudelle ja ihanille reppureissuille.

Balilla asuvista suomalaisnuorista on tehty tv-sarjakin. Yksi heistä on Klaukkalasta kotoisin oleva Kati Kumpulainen, jota Ilta-Sanomat jututti joulukuussa.
Bali on symboli paratiisille, mutta kauniin turistisaaren yllä on varjonsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turismi on tuonut saarelle ympäristöhaittoja. Viranomaisten mukaan saarella syntyy joka päivä jätettä 3,5 tonnin edestä. Balin rantavesissä lilluvat muovipussikuvat ovatkin tuttuja monelle. Surulliset muovipussikuvat ovat levinneet maailmalla laajalti.


Joulukuussa Balin viranomaiset laittoivat lopun muovikaaokselle kieltämällä kertakäyttöiset muovit, kuten ostosmuovikassit ja muovipillit. Tavarantoimittajilla ja yrityksillä on kuusi kuukautta aikaa korvata muovit vaihtoehtoisilla materiaaleilla.

Seuraava askel kohti ympäristöystävällisempää turistikohdetta on otettu, sillä Bali kaavailee ottavansa käyttöön myös turistiveron, jonka kustannuksilla on tarkoitus siistiä saaren arvokkaita rantoja ja ylläpitää balilaista kulttuuria.

Asiasta kirjoittavat useat ulkomaalaismediat, kuten Jakarta Post ja The Guardian.

Turistiveron käyttöönotto tarkoittaisi matkailijoille noin yhdeksän euron maksua. Balin kuvernööri Wayan Koster uskoo, että matkailijat maksavat ylimääräisen veron mielihyvin.

Vielä ei ole päätetty, kerätäänkö turistivero lentokentällä vai lisätäänkö se kenties osaksi lentolipun hintaa.Muoviongelma koettelee tosissaan maailman meriä. Arvioiden mukaan merissä tulee olemaan vuoteen 2050 mennessä enemmän muovia kuin kaloja, mikäli ongelman ratkaisemiseksi ei tehdä nykyistä aktiivisemmin töitä.

Maailman yleisin muoviroska ei kuitenkaan ole muovipussi, kuten voisi olettaa.

Tänään IS uutisoi, että yleisin ympäristöstä poimittu roska on nimittäin tupakan tumppi.

Tupakan filtterit eivät maadu ja ne on tehty selluloosa-asetaatista, joka on muovia, jonka hajoaminen kestää useamman vuoden. Lopulta jäljellä on pientä mikromuovia, joka kulkeutuu lopulta vesistöihin ja sieltä takaisin ravintoketjuun. Samalla myös filtterin myrkyt päätyvät ympäristöön.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt