Tällainen on Karibian ihana Barbados – rantoja, rentoutta ja rommia - Matkat - Ilta-Sanomat

Tällainen on Karibian ihana Barbados – rantoja, rentoutta ja rommia

Karibianmeren pienessä saarivaltiossa talot ovat värikkäitä ja meri kirkasta, askel on hidas ja reggae soi.

Rauhallinen Bottom Bay on Barbadoksen kauneimpia rantoja. Uiminen on voimakkaiden merivirtojen vuoksi vaarallista, mutta hietikolla on mukava lekotella.

27.1.2019 17:45

Barbados vastaa mielikuvia Karibian idyllistä, mutta se on myös monipuolinen saarikohde, jossa voi lomailla monella tavalla ja budjetilla.

Meri säihkyy turkoosina, palmut kurottautuvat valkoisen hietikon yllä ja rannalla loikoilee vain muutama ihminen. Korkeiden kalliorinteiden suojaama pieni Bottom Bay Barbadoksen itärannikolla on kuin suoraan Karibian matkailumainoksesta.

Tarkempi tarkastelu paljastaa tosin täydellisyydestä säröjä: aallot ovat isoja ja virtaukset niin voimakkaita, että uiminen on kiellettyä. Mutta näkymät ovat jylhän kauniit, aivan kuten muuallakin saaren harvaan rakennetulla itä- ja pohjoisrannikolla.

Atlantin valtameren puoleisella itärannikolla, kuten Crane Beachillä, on väljää. Aalloilla taituroivat surffaajat.

Merikilpikonnia näkee usein rantojen tuntumassa ja liki varmasti veneretkillä.

Aivan toisen näköistä on lännessä, Karibianmeren puolella. Siellä meri on tyyni ja hiekka kultaista, ja joka rannalta löytyy hotelli tai ravintola. Syvässä meressä uiskentelevat merikilpikonnat. Paynes Baylla poikaset tulevat monesti aivan matalikkoon pulikoimaan.

Sokeriruokopeltoja ja historiaa

Barbadoksella on rantoja moneen makuun, ja kaikki ovat vapaassa käytössä. Muutakin voi silti tehdä kuin lekotella. Kaikki vesipuuhat sujuvat hienosti ja golfkentät ovat hyviä. Nähtävääkin löytyy ja saarta on helppo kierrellä vuokra-autolla.

Historiasta kiinnostuneen kannattaa suunnata saaren sisäosiin, jota hallitsevat sokeriruokopellot vanhoine plantaasitiloineen. Osa kartanoista toimii nykyään ravintoloina, niin myös St Nicholas Abbey, joka on saaren vanhimpia edelleen käytössä olevia tiloja, ja hyvä paikka tutustua brittien hallinnoimaan siirtomaa-aikaan.

Tilaa reunustavat sokeriruokovainiot, ja piharakennuksessa pihisee höyrykäyttöinen sokeriruokomylly. Tislaamossa tuoksuu rommille ja puodista voi ostaa tuliaisjuomia. Päärakennuksen alakerta on sisustettu kotimuseoksi.

Vehreät kukkulat

Kunnon trooppista vehmautta voi kohdata lähinnä kukkuloilta saaren keskeltä. Kasvitieteellinen puutarha Flower Forest muistuttaa lumottua metsikköä, jota täplittävät helikoniakasvien suuret kirkkaanpunaiset kukinnot.

Miltei kaikkialta saarelta metsät on hakattu sokeriruokopeltojen tieltä. Welchman Hall Gullystä löytyy pieni pala suojeltua luontoa.

Uhkealta näyttää myös Welchman Hall Gullyssä. Suojeltu rotkoalue on muinoin romahtanut luola, jonka ovat täyttäneet tropiikin puut ja kasvit. Joukossa on harvinaisiksi käyneitä, saarelle kotoperäisiä lajeja. Osa kasvillisuudesta on jätetty luonnontilaan – arvellaan, että koko saarella näytti sellaiselta ennen kuin metsät hakattiin peltojen tieltä.

Läheltä löytyy kolmaskin nähtävyys: Harrison’s Cave -luolasto, jonka tippukivimuodostelmia ja maanalaista virtaa voi katsella minijunan kyydistä, tai kävely- ja seikkailukierroksilla.

Mutkatonta ruokailua

Sekä paikalliset että turistit kerääntyvät perjantai-iltaisin Oistinsin kaupunkiin etelärannikolle. Fish Fry -tapahtuman ohjelma on joka viikko sama – rentoa ruokailua, musiikkia ja tanssia, karaokeakin.

Oistinsin kalaravintolat ovat rentoja, vaatimattomia ja edullisia.

Kalatorin vieressä, rannan kupeessa, olevissa ulkoilmaravintoloissa on tarjolla grillattua kalaa ja hummeria. Puitteet ovat vaatimattomat, monessa ruokapaikassa syödään muovituoleilla kertakäyttölautasilta. Kalan kaveriksi on kypsennettyä leipäpuun hedelmää ja bataattimuhennosta, salaattia, riisiä ja papuja.

Tunnelma tiivistyy ja musiikin volyymi nousee illan edetessä. Jos haluaa välttää ruuhkan ja hälyn, kannattaa mennä ennen auringonlaskua. Silloin saattaa saada pöydän rantahiekalta, josta voi seurailla auringon sukeltamista Karibianmereen.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

INFO

  • Barbadoksen matkailupalvelut ovat hyvät, majoitusta ja ravintoloita on monen hintaisia. Edullisinta ja vilkkainta on saaren eteläosassa.

  • Kieli on englanti ja liikenne vasemmanpuoleista.

  • Suomesta ei ole suoria lentoja. Matkatoimistot myyvät lento- ja hotellipaketteja.

  • Paras aika matkalle on talvi tai kevät. Hurrikaanit ovat harvinaisia, mutta mahdollisia kesällä ja syksyllä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?