Matkat

Maailman uskomattomimmat ykkösluokat – kuvat: tätä saa 25 480 eurolla

rac

Julkaistu:

Luksus
IS esittelee maailman uskomattomimmat ykkösluokat. Niissä matkatessaan täytyy olla rahaa, millä maksaa.
12 tunnin lento edessä. Molemmilla puolilla istuu isoluinen matkakumppani. Ruoka-annos näyttää siltä kuin sitä pitäisi tarkastella suurennuslasilla eikä kahvin jälkeen ole luvassa kuin pieni sämpylä ennen laskeutumista.

Lentäminen rahvaan karsinassa on harvoin nautinto. Mikäli business-luokkakaan ei riitä, taivaalla voi kaarrella vieläkin tyyriimmin. Isojen lentoyhtiöiden ykkösluokissa on vaikka viiden tähden luksusta – jos on millä maksaa.

IS esittelee viisi maailman uskomattominta ykkösluokkaa. Ja hintalappua.
  • Katso videolta, miltä Pan Amin luksuslento näytti vuonna 1958.
1. Emirates Airways
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arabiemiraateissa kotipaikkaansa pitävän yhtiön uusi huikein ykkösluokka esiteltiin Dubain ilmailunäytöksen yhteydessä loppuvuodesta 2017. Lentoyhtiön mukaan sen inspiraationa on toiminut autovalmistaja Mercedes-Benzin ylellinen S-sarja. Sanojensa vakuudeksi Emirates kyyditsee jokaisen lipun ostaneen Dubain kentälle kyseisellä autolla.


Ykkösluokkia on valituissa Boeing 777 -koneissa jokaisessa kuusi. Lattiasta kattoon ulottuvat säleovet sulkevat muun hälinän ulkopuoelle ja paneloidut seinät tuovat mieleen junan tai laivan luksushytin menneiltä ajoilta. Matkustaja voi kutsua henkilökohtaisen lentoemännän milloin tahansa videopuhelulla. Ja mikäli haluaa istua koko matkan täysin omissa oloissaan, henkilökunta tarjoilee ruokaa ja juomaa pyydettäessä palveluikkunan kautta.


Sviitti on 4 neliömetrin kokoinen ja jokaisessa on kolme ikkunaa. Lentoyhtiö jakaa matkustajalle myös omat kiikarit, mutta mikäli tämäkään ei riitä, koneen ulkopuolella olevat kamerat lähettävät jatkuvasti reaaliaikaista maisemakuvaa jokaisen ykkösluokan monitoreihin. Keskellä runkoa sijaitsevien sviittien ikkunat ovat virtuaaliset, jotta vaikutelma luonnollisesta näköalasta säilyisi.


Emirates käyttää vain palkintoja voittaneita kokkeja ensimmäisen luokan matkalaisten ruokkimiseen. Kasvisruokaa, kalaa ja muita meren herkkuja kehutaan arvosteluissa pilviin asti. Erityismaininnan on saanut pallaskala, kapriksilla kyytipoikanaan parsaa ja brokkolia. Menusta löytyy myös kaviaaria sekä luonnollisesti mittava juomavalikoima. Sviitissä on toki myös oma minibaari.

Satunnainen testi Emiratesin online-palvelussa edestakaiselle ykkösluokan matkalle New Yorkista Dubaihin antoi ”edullisimman” hinnan helmikuun ensimmäiselle viikolle: 25 480 euroa.

2. Singapore Airlines

Singapore Airlines ei jää paljon jälkeen Emiratesin luksuksesta. Matkustajalla on kirjaimellisesti vielä lokoisammat oltavat Singaporen kansallisen yhtiön lippulaivassa. Airbusin A380 -jättikoneen sviitistä löytyy iso sänky ja yli puoli metriä leveä nahkanojatuoli. Kahdessa ensimmäisessä käytävän puoleisessa sviitissä on maailman ensimmäinen king size -sänky taivaalla.


Emiratesin tapaan sviittejä on vain kuusi jokaisessa valitussa A380:ssa. Ne sijaitsevat jättilinnun yläkerrassa, koneen etupäässä.

Sviitin ylellinen nojatuoli toimii sähköllä, jotta käyttäjän ei tarvitse rasittaa itseään, mikäli haluaa kääntyä vaikkapa komean puisen työpöydän ääreen tai siitä poispäin. Matkustajaa odottaa myös lentoyhtiön ylellinen palvelupakkaus, josta löytyy muun muassa kallista ranskalaista Lalique-parfyymia, lukuisia ihonhoitotuotteita sekä oma pyjama.


Singapore Airlinesin ensimmäisessä luokassa on oma yksityisvessa, josta puuttuu vain suihku. Sen sijaan tarjolla on lisää hygienia- ja kauneudenhoitotuotteita sekä erikseen säädettävä valaistus jokaisessa kylpyhuoneen peilissä.


Ensimmäisen luokan lippu oikeuttaa ennen matkaa sisäänpääsyyn yhtiön ylelliseen loungeen, jossa on tarjolla viisi erilaista ruokalajia sekä aamiaista. Ilmassa tarjottavat ateriat ovat kilpailijoiden tapaan Michelin-tähdidillä palkittujen ravintoloitsijoiden loihtimia. Singapore Airlines käyttää muun muassa maanmiehensä Sam Leongin, amerikkaisen Suzanne Goinin, italialaisen Carlo Craccon ja australialaisen Matthew Moranin keittiöluomuksia.

Edestakaisen matkan Lontoosta Singaporeen saisi helmikuun ensimmäisellä viikolla yllättävän edullisesti – ”vain” 9 110,90 eurolla.

3. Cathay Pacific

Hongkongilainen Cathay Pacific valittiin maailman neljänneksi parhaaksi lentoyhtiöksi vuonna 2016. Tarjonta ei ole parissa vuodessa pudonnut, päinvastoin: Cathay Pacificilla on lyödä pöytään taivaiden leveimmät istuimet, mukavimmat sängyt ja parhaat tyynyt.


Toisin kuin Singapore Airlinesilla ja Emiratesilla, hongkongilaisyhtiön ensimmäisessä luokassa matkustetaan avoimessa ympäristössä. Seinillä suljettuja sviittejä ei ole; jokainen lipun ostanut saa kolmen penkkirivin mitalta omaa tilaa. Siellä odottaa Zegna-luksuskosmetiikkaa, hienointa laatua olevat lakanat, Bosen meteliä leikkaavat kuulokkeet, sekä orgaanisesta puuvillasta valmistettu pyjama.


Menusta löytyy lukuisia herkkuja. Arvosteluissa erityismaininnan ovat saaneet australialaiset tenderloin-pihvit lihaa rakastaville ja tryffelipastaa kasviruoan ystäville. Päivänokosten jälkeen moni kaipaa kofeiinia: Cathay Pacificin ykkösluokassa tarjolla on Illyn kahvia.

Helmikuun alussa esimerkkimatka yhtiön ykkösluokassa Lontoosta Hong Kongiin maksaisi iltapäivälähdöillä 14 621 euroa.

4. Qatar Airways

Qatar Airwaysin ensimmäisen luokan kabinetit ovat kattauksen muokattavimmat. Muhkeat istuimet on suunnitellut B/E Aerospace, ja omaa tilaa voi avata tai sulkea matkan ajaksi erikseen säädettävällä väliseinällä.


Jokaisessa kabinetissa on viimeistä huutoa oleva mediapaneeli sekä liitännät HDMI-kaapelille, USB:lle sekä NFC-valmiudet, joista viimeksi mainittua on kehitetty Suomessa. Qatar Airways ajattelee kilpailijoitaan enemmän myös työntekomahdollisuuksia: Ykkösluokan karsinassa on pöytätilaa jopa pienen kokouksen järjestämistä varten.


Mikäli raataminen ei ole ensimmäisenä mielessä, huoli pois. Qatarin ruokapöytä notkuu vähintään yhtä huikeita herkkuja kuin muillakin huippuyhtiöillä, joidenkin arvosteluiden mukaan jopa parempia. Kevyeksi alkupalaksi voi valita kampasimpukoita, jotka saavat veden kielelle. Mikäli kolesterolin kertyminen ei huoleta, jatkaa saattaa vaikkapa marinoidulla lampaankyljellä ja shamppanjalla.

Taivaalliseen noutopöytään lennolle Lontoosta Australian Sydneyhyn pääsisi 1.-8. helmikuuta 15 302 eurolla. Esimerkiksi Lontoon ja Hong Kongin välille Qatar ei tarjoa ensimmäisen luokan lippuja lainkaan.

5. Etihad Airways

Viiden suoran kruunaa Arabiemiirikuntien Etihad Airways – kirjaimellisesti.

Ensimmäisen luokan matka Etihadilla on loisteliasta, etenkin jo valitsee A380-koneen yläkerrassa olevan The Residencen. Vai miltä kuulostaa kolmen huoneen sviitti, jossa on olohuone, kylpyhuone ja makuuhuone? Tilaa on enemmän kuin yhdelläkään kilpailijalla – ja kaikki kiiltää kuin Midaksen makuuhuoneessa.


Ennen viiden tähden sviittiin siirtymistä matkustajaa kohdellaan kuin kuninkaallista kentällä. Jokaista lipun ostanutta odottaa Etihadin oma hovimestari, joka ohjaa matkalaisen koneeseen yksityisen sisäänkäynnin kautta. Sama hovimestari huolehtii mukavuudesta ja pienimmänkin toiveen täyttämisestä koko loppulennon ajan.

Henkilökohtainen palvelu on Etihadin kyydissä omalla tasollaan: Ykkösluokan matkustajilla on jokaisella myös oma kokki, joka valmistaa ateriat lennon aikana juuri halutulla tavalla. Ja tietysti vain ensiluokkaisista aineksista.


Etihadin lentävä palatsi on kuin joku Abu Dhabin loistohotelleista siivillä. Ruoka tarjoillaan Bernardaudin posliiniastiastosta, johon on upotettu 24 karaatin kultaa. Brittiläisen Studio Williamin ruokailuvälineet kultaosineen sopivat kokonaisuuteen saumattomasti. Lasit on suunnitellut yhdysvaltalainen muotisuunnittelija Vera Wang. Mikäli konjakki maistuu aterian päälle, sitä kannetaan eteen tanskalaisissa Norman of Copenhagen -laseissa.


The Residence -sviitin makuuhuone on ylellisempi kuin monessa maailman hotellissa. Egyptiläisestä puuvillasta tehdyt lakanat ja italialaiset Pratesin liinavaatteet pitävät huolen, että edes herkin mahdollinen iho ei matkalla ärsyynny.

Hovimestarin juoksuttamisesta uupunut matkalainen voi lopuksi kääriytyä hintaan kuuluvaan Christian Lacroixin Voyage-oloasuun ja nauttia stratosfäärin parhaista unista. Mikäli ei nukuta, Etihadin 27 tuuman LCD-näytöltä voi katsoa melkein mitä tahansa elokuvaa tai ohjelmaa - sängystä nousematta.

The Residencessä matka on kuin lento omalla yksityiskoneella. Lentävän sviitin edestakainen hinta Lontoosta Abu Dhabiin 1.–8. helmikuuta maksaa 14 052 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt