Matkat

Tavallinen moka voi pilata matkasi – ota huomioon lentoyhtiöiden kolmen kirjaimen sääntö

Julkaistu:

Matkat
Teitkö pikkumokan matkaa varatessa? Näppäilyvirhe voi pahimmillaan pilata matkasi, mutta lentoyhtiöiden kolmen kirjaimen säännöstä voi tulla viime hetken pelastus.
Passin unohtuminen kotiin, myöhästyminen lennolta tai lentolakko. Syitä matkan peruuntumiseen tai viivästymiseen on monia.

Aina ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että moka, joka voi pilata matkasi, voi sattua jo paljon ennen kuin olet matkalla kotoa lentokentälle.

Nimen kirjoittaminen väärin lentolippuun on Mirror-lehden artikkelin mukaan yleinen ongelma, joka voi johtaa matkasi peruuntumiseen.

Mikäli passissasi oleva nimi ei ole sama kuin lentolipussasi, lentohenkilökunta voi käännyttää sinut jonosta viimeistään koneeseen nousun aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Myös Suomessa tunnetaan tapauksia, jossa nimivirhe lentolipussa on johtanut valituksiin.

IS kertoi keväällä, että kuluttaja-asiamiehen ja kuluttajaneuvonnan yhteiseen tietokantaan on merkitty parilta edelliseltä vuodelta yhteensä kahdeksan kuluttajien yhteydenottoa, jotka koskevat nimen muuttamista koskevia lisäkuluja.

Kuluttajariitalautakunta kertoo sivuillaan esimerkkitapauksesta vuodelta 2010, jossa lentolippuun oli tullut väärä sukunimi inhimillisen virheen takia.

Lentoyhtiö peri nimenmuutoksesta noin 110–120 euron maksun, josta kuluttaja teki valituksen.

Kuluttajariitalautakunnan mukaan maksun periminen ei ollut kohtuutonta. Lautakunta totesi päätöksessään, että jälkikäteen tehdystä nimenmuutoksesta veloittaminen on lentolippujen nettivarauksessa tavanomainen ehto.


Kolmen kirjaimen sääntö

Voi tietysti olla täysin tuurista kiinni, huomataanko nimimokaa kentällä, mutta tuurin varaan sitä ei kannata jättää.

Esimerkiksi Finnair muistuttaa sivuillaan, että matkustajan tulee tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa, että matkustajan etu- ja sukunimi on kirjoitettu samoin lentolippuun, passiin ja mahdolliseen kanta-asiakaskorttiin.

Jos nimen on kuitenkin näppäillyt lentolippuun väärin, veloittaa lentoyhtiö nimen korjauksesta noin 50 euroa. Nimenmuutoksen kustannukset, jolla tarkoitetaan lentolipun siirtoa toisen henkilön nimiin, voivat nousta 250 euroon. Kaikissa lipputyypeissä nimenmuutos ei ole mahdollinen.

Jotkut lentoyhtiöt tarjoavat nimenkorjaukset veloituksetta.

Tällaisia ovat Skyscannerin helmikuussa 2018 tekemän selvityksen mukaan KLM, Wizz Air, British Airways ja EasyJet. Ne tarjoavat nimenmuutoksen huolimattomuusvirheen sattuessa täysin maksutta, Skyscanner kertoo sivuillaan.

Mirror-lehden mukaan monella lentoyhtiöllä on käytössä niin kutsuttu kolmen kirjaimen sääntö.

Mikäli nimeen on lipsahtanut kolme tai tätä vähemmän vääriä kirjaimia, nimen korjaus ei maksa mitään.

Toisinaan huolimattoman matkailijan voi pelastaa nopeus. Lentoyhtiö Ryanair tarjoaa nimenkorjauksen ilmaiseksi nettisivuillaan. Ilmainen korjaus on kuitenkin mahdollista vain, jos sen tekee nettisivuilla 24 tuntia varauksesta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt