Rovaniemeläinen Eveliina tuplasi sijoitusasunnostaan saamansa tuotot – kaupungissa on nyt villitys, joka vaikuttaa asuntomarkkinoihin - Matkat - Ilta-Sanomat

Rovaniemeläinen Eveliina tuplasi sijoitusasunnostaan saamansa tuotot – kaupungissa on nyt villitys, joka vaikuttaa asuntomarkkinoihin

Rovaniemeläiset innostuivat vuokraamaan asuntojaan turisteille. Kaupungissa on jo yli 800 Airbnb-kohdetta.

Eveliina Rissanen omistaa miehensä kanssa kaksi sijoitusasuntoa samassa taloyhtiössä Rovaniemellä. Molemmat asunnot on listattu Airbnb-palveluun.

22.1.2019 19:00

Eveliina Rissasella ja hänen miehellään on jo pitkään ollut sijoitusasunto Rovaniemen keskustassa. Muutama vuosi sitten taloyhtiöön tehtiin kallis remontti, jonka seurauksena yhtiövastike nousi reilusti.

Rissanen ei halunnut korottaa yksiön vuokraa vaan päätti kokeilla uutta tapaa ansaita. Hän listasi asunnon Airbnb-palveluun, joka välittää asuntoja lyhytaikaiseen vuokraamiseen. Sitä käyttävät ennen kaikkea turistit vaihtoehtona hotellimajoitukseen.

Kokeilu sujui niin hyvin, että vuosi sitten Rissaset ostivat samasta taloyhtiöstä toisen asunnon ja laittoivat sen suoraan Airbnb-sivustolle.

– Tuplatuoton siitä saa, jos vertaa koko vuoden vuokratuloihin, Rissanen sanoo.

Moni muu on huomannut Rovaniemellä saman. 60 000 asukkaan kaupungissa on yli 850 Airbnb-kohdetta. Vielä kolme vuotta sitten luku oli reilut 100.

Suomalaiskaupungeista vain Helsinki ylittää Rovaniemen luvun. Siellä Airbnb-kohteita on reilut 2 500.

Eveliina Rissanen muistuttaa, että Airbnb-asunnon vuokraaminen on huomattavasti työläämpää kuin pitkäaikainen vuokraaminen.

Rovaniemellä Airbnb-villitys vaikuttaa jopa asuntomarkkinoihin. Tavallisten vuokra-asuntojen löytämisestä on tullut opiskelijakaupungissa entistä vaikeampaa. Kaupunkiin on rakennettu uudiskohteita, joita on erityisesti markkinoitu soveltuvaksi lyhytaikaiseen vuokraamiseen.

Eveliina Rissanen muistuttaa, että Airbnb-asunnon vuokraaminen on huomattavasti työläämpää kuin pitkäaikainen vuokraaminen: vieraiden tiedusteluihin vastaaminen, avainten luovuttaminen, huoneiston siivoaminen ja vuodevaatteiden peseminen vievät aikaa.

Rissasen vuokraamien asuntojen vuorokausihinta vaihtelee 65 ja 150 euron välillä kysynnän mukaan. Kalleinta on joulun ja uudenvuoden välillä, halvinta kesällä.

Rissasen päätyö on rakennusalan perheyrityksessä. Airbnb on hänelle paitsi tapa kartuttaa eläkesäästöjä, myös mieluinen harrastus.

– Tämä on kansainvälistä touhua. Otan lapset välillä mukaan, ja hekin pääsevät puhumaan englantia.

Suomessa on myös ammattimaisia Airbnb-sijoittajia, jotka vuokraavat yli kymmentä kohdetta.

Omaa mökkiään vuokraava kirjastovirkailija Satu Niemelä suhtautuu Airbnb:hen Rissasen tavoin harrastuksena.

Niemelän mökki sijaitsee 16 kilometriä Rovaniemen keskustasta. Hän aloitti sen lyhytaikaisen vuokraamisen viime vuoden elokuussa.

Katso alla olevalta videolta, miltä näyttää eräässä helsinkiläisessä Airbnb-asunnossa.

Tämän talven ajan mökki on ollut lähes jatkuvasti varattuna 60–260 euron vuorokausihintaan. Lähes kaikki vuokraajat ovat olleet ulkomaalaisia turisteja.

– Joulu–tammikuussa ansaitsen puolet siitä, mitä ennen sain vuokrana koko vuoden aikana, Niemelä arvioi.

Satu Niemelän Airbnb-mökki on ollut lähes koko talven jatkuvasti varattuna.

Niemelälle tärkeintä on kuitenkin ihmisten kohtaaminen. Hän muistelee lämpimästi esimerkiksi nuoria kiinalaisnaisia, jotka saapuivat mökkiin jouluaattona ja auttoivat Niemelää siivoamaan sen.

– Ensimmäinen amerikkalaisvieraani viestitteli pitkään, onko hänen mahdollista nähdä revontulia. Hän oli hieman epävarma mökin löytämisestä, joten menin häntä lentokentälle vastaan. Kun astuimme ulos lentokentältä, taivaalla loistivat revontulet. Se oli huikea fiilis!

Lue lisää: Turistit keksivät K-Supermarketista lihaisan erikoisherkun, jota viedään ulkomaille – hinta 197 €/kg

Lapin yliopiston tutkija Maria Hakkarainen uskoo, että Airbnb-buumi Rovaniemellä jatkuu.

– Luulen, että kohteiden määrä kasvaa vielä. Yhtä rajuja kasvuprosentteja tuskin kuitenkaan nähdään, Hakkarainen sanoo.

Hakkarainen on parhaillaan mukana hankkeessa, jossa pyritään luomaan vertaismajoituksen hyviä käytäntöjä.

Laki ei määrittele yksiselitteisesti, missä vaiheessa ammattimainen Airbnb-vuokraaminen muuttuu hotellitoiminnaksi. Se taas vaikuttaa moniin asioihin verotuksesta ja turvallisuusvaatimuksista lähtien.

Airbnb on aiheuttanut myös vastustusta suosituissa turistikohteissa. Rovaniemelläkin jotkut kerrostaloasukkaat ovat hermostuneet, kun taloyhtiössä on useita Airbnb-asuntoja, joiden asukkaat vaihtuvat tiuhaan.

– Hissit kuluvat, kun vedettävien matkalaukkujen mukana niiden koneistoon kertyy hiekkaa. On ollut jätteenkäsittelyongelmia, Hakkarainen mainitsee.

Hakkarainen huomauttaa, että Airbnb on synnyttänyt Rovaniemelle myös uudenlaista liiketoimintaa. Kaupungissa on yrityksiä, jotka huolehtivat asunnoista niiden omistajien puolesta tai tarjoavat Airbnb-turisteille kuljetus- ja ohjelmapalveluja.

Katso alla olevalta videolta, miltä näyttää eräässä vantaalaisessa Airbnb-asunnossa.

Lue lisää: Näin turistit hämmentävät Lapissa: Sammutuspeitoille aivan uusi käyttötapa, autoille kekseliäitä lumireittejä...

Airbnb

Airbnb on Yhdysvalloissa 2008 perustettu verkkosivusto, jonka kautta kuka tahansa voi vuokrata asuntoaan lyhytaikaisesti.

Airbnb perii jokaisesta yöpymisestä palkkion vuokranantajalta ja vuokraajalta.

Airbnb:n kautta saadut tulot ovat veronalaisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?