Rovaniemeläisen luksushotellin johtaja paljastaa: Näistä ulkomaalaiset turistit yllättyvät Lapissa - Matkat - Ilta-Sanomat

Rovaniemeläisen luksushotellin johtaja paljastaa: Näistä ulkomaalaiset turistit yllättyvät Lapissa

Luksushotellin johtaja Tina Kaikkonen tuntee ulkomaalaisten huolet ja toiveet. Se mikä on suomalaisille tuttua, voi olla muualta tulleille matkailijoille jopa pelottavaa.

Suomalainen luonto voi jopa pelottaa, hotellinjohtaja Tiina Kaikkonen kertoo.­

18.1.2019 19:00

Haluatko tehdä vaikutuksen lapsiisi? Varaa majoitus Rovaniemeltä, eksoottisesta Artic Treehouse Hotellista. Näin kehotti yhdysvaltalainen Hollywood Reporter -sivusto vuonna 2017 ja lisäsi suomalaishotellin luksusmatkavinkkiensä joukkoon.

Rovaniemen keskustan liepeillä sijaitseva hotelli tunnetaan pesämäisistä sviiteistään ja koko seinän kokoisista ikkunoistaan, joista avautuu maisema puiden latvojen yläpuolelle. Lasten vanhemmille julkaisu suositteli kohdetta siksi, että Artic Treehouse Hotel sijaitsee aivan SantaParkin lähettyvillä.

Joulupukin kotiluola ja kuudesta muusta perheyrityksen tuotteesta koostuva Santapark Artic World keräsi jälleen tällä viikolla kunniaa, kun Matkailutoimittajien Kilta valitsi sen vuoden matkailuyritykseksi*.

Revontulien bongausta pesäsviitistä käsin

Matkamessuilta tavoitettu Artic Treehouse Hotelin hotellijohtaja Tina Kaikkonen uskoo, että palkinto on seurausta johtoajatuksesta, jota puuhotellissa on seurattu alusta saakka.

– Kaikki haluavat tehdä jotakin erilaista, mutta meillä puitteet ovat sellaiset, että kokemus todella on erityinen, Kaikkonen selittää Ilta-Sanomille.

Aitout, materiaaleja myöten, on matkailijoille tärkeää.­

Pesämäiset sviitit ovat vain osa elämystä. Suurin tähti on ympärille levittäytyvä luonto, jonka ykköstuotteita ovat lumi ja revontulet, joita voi bongata lämpimistä sviiteistä käsin. Ulkomaiset matkailijat lähtevät mielellään myös husky- ja porosafareille, joista on tullut pohjoisen Suomen aktiviteettisuosikkeja.

700 euroa yöltä

Pikkurahalla uniikkia elämystä ei saa.

Kaikkonen kertoo, että huoneiden hinnat ovat talviaikaan noin 700 euroa yöltä ja kesäaikaan 200–300 euron paikkeilla.

Kaikkosen asiakkaat ovat siis varakasta väkeä, mutta suurin toive ei heillä liity luksukseen.

– Vaikka olemme luksushotelli, vieraamme arvostavat todella paljon rentoutta. He haluavat tutustua aitoihin pohjoisen ihmisiin, joten meillä ei pönötetä.

Hotelli Artic Treehousen hotellinjohtaja Tiina Kaikkonen tietää, mitä ulkomaalaiset majoittujat haluavat.­

Kaikkosella on tälle luksuksen muodolle oma termikin. Comfort luxus näkyy hotellissa kaikkialla, minne silmänsä laskee.

Upottavan pehmeät vuodevaatteet, naava, aidot porontaljat ja jopa aito, tuore puuntuoksu ovat matkailijoille tärkeitä. Kylmäksi ja pimeäksi mielletty pohjoinen Suomi kaipaa vastapainoa lämmöstä ja kotoisesta tunnelmasta.

Luonto pelottaa

Se sama luonto, joka on Artic Treehouse Hotellin ehdoton matkailuvaltti, on joillekin matkailijoille myös huolien kohde.

– Tuntematon luonto jopa pelottaa, Kaikkonen myöntää.

Pelkästään pakkanen yllättää matkailijat melkein joka kerta.

Kaikkonen myöntää suoraan, ettei moni ulkomaalainen matkailija osaa varautua pohjoisen ankariin olosuhteisiin kunnolla. Matka alkaa usein huomiolla, ettei kotoa mukaan otettu takki ole millään tasolla riittävä paukkupakkasiin. Riittämättömiä ovat myös käsineet. Harva ulkomaalaisputiikki myy sellaisia toppapaksukaisia, joita Suomessa tarvitaan.

Kaikkonen kertoo, että hytiseviä turisteja varten hotellissa on vaatemyymälä, johon turvautuu moni heti matkansa alussa.

Suomalainen luonto voi jopa pelottaa, hotellinjohtaja Tiina Kaikkonen kertoo.­

Pakkasen lisäksi turisteja pelottaa myös pimeä.

– Vieraat miettivät muun muassa, onko metsässä villieläimiä, joten pienikin kävelymatka voi tuntua pelottavalta. Vaikka sviiteistä päärakennukseen on kävelymatkaa vain viisi minuuttia, moni tilaa kuljetuksen päärakennukselle, Kaikkonen sanoo.

Yksi suomalaisuuden ylpeydenaiheista, puhdas vesijohtovesi, ei sen sijaan herätä turisteissa epäilyksenaiheita. Kun matkailijoille kerrotaan, että vesijohtovesi on hyvää ja sitä kannattaa juoda, kukaan ei mukise vastaan.

Vastalauseita kuuluu vain silloin, kun aasialaisturisteja kehottaa luopumaan omista, kaupunkikulttuuriin liittyvistä tavoistaan.

Kasvosuojaimet, joita monet aasialaiset käyttävät muun muassa ilmansaasteiden takia, pysyvät kasvoilla myös Suomessa.

– Vaikka selitämme, että ilma on täällä puhdasta, he pitävät naamareita silti, Kaikkonen kertoo.

Vuoden matkailupalkinnot

Matkailutoimittajien Kilta jakoi vuoden 2018 merkittävimmät matkailupalkinnot torstaina alkaneilla Matka 2019 -messuilla.

Vuoden matkailuhenkilö on Kuusamon Suurpetokeskuksen karhujen hoitaja ja ystävä Sulo Karjalainen, vuoden matkailuteko matkailuohjelma Egenland ja vuoden matkailuyritys Santapark Artic World. Artic Treehouse Hotel on osa perheyritys Santapark Artic Worldia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?