Turistin kesäiltana esittämä kysymys jäi kokeneen taksikuskin mieleen – näitä ulkomaalaiset hämmästelevät Suomessa - Matkat - Ilta-Sanomat

Turistin kesäiltana esittämä kysymys jäi kokeneen taksikuskin mieleen – näitä ulkomaalaiset hämmästelevät Suomessa

Kokeneet taksinkuljettajat kertovat, millaisia kysymyksiä he saavat turisteilta.

Kokenut taksinkuljettaja kertoo ulkomaalaisten turistien ihailevan eniten Senaatintoria.­

17.1.2019 15:27

Turisteja kuskaavat taksikuskit tietävät, mikä ulkomaalaisia Suomessa ihmetyttää.

Helsingin Taksiautoilijat ry:n toiminnanjohtaja Anssi Roitolla on taksin ajamisesta 30 vuoden kokemus, joten hänen uralleen on mahtunut paljon kyyditettäviä ulkomaalaisia turisteja.

Usein Suomeen saapuvien turistien ensimmäisissä kommenteissa nousee esille se, miten paljon ympärillä tilaa.

– Muistan tapauksen, jossa olin viemässä kiinalaista asiakasta lentokentälle. Liikenne seisoi välillä Kehä ykkösellä ja pahoittelin ruuhkaa asiakkaalle. Hän alkoi nauraa ja kysyi, missä se ruuhka on.

Turistit ovat ihmetelleet myös suomalaisen taksin turvallisuutta.

– Muualla maailmassa takseissa tapahtuu ryöstöjä. Ihmettelijöitä on ollut kaikkialta, jopa Ruotsista ja Virosta.

Vantaan taksin kuljettaja Mikko Österberg kertoo, että ulkomaalaiset turistit ihmettelevät myös suomalaisten taksien kalustoa.

– Esimerkiksi Etelä-Euroopasta ja Intiasta tulevat turistit ihmettelevät sitä, että taksissa pystyy maksamaan kortilla.

Turistin kesäiltana esittämä kysymys jäi mieleen

Roitto kertoo, että erityisesti kiinalaiset turistit kyselevät paljon tietoa Suomesta. Suomen väkiluku on saanut osakseen kummastelua erityisesti metropoleista matkustavien turistien keskuudessa.

Roiton mieleen on jäänyt erityisesti yksi tapaus kesäiseltä sunnuntailta 90-luvun alusta.

– Eräs turisti kysyi, että onko täällä räjähtänyt pommi, kun missään ei ole ristin sielua. Kaupat olivat silloin kiinni, joten sunnuntait olivat turistien näkökulmasta tylsiä. Tilanne on kuitenkin muuttunut nyt täysin.

Kokeneet taksinkuljettajat ovat kuulleet pitkien uriensa aikana monien turistien kommentteja Suomesta.­

”Missä se kaupunki oikein on?”

Menevä Oy:n taksinkuljettaja Matti Varjus on ajanut taksia vuodesta 1975 saakka. Varjuksen mukaan aasialaisten turistien lisäksi ihmetteleviä kysymyksiä esittäviä turisteja matkustaa Suomeen muun muassa Australiasta ja Yhdysvalloista.

Varjus kertoo selittävänsä ensimmäistä kertaa pääkaupunkiseudulle saapuville turisteille, milloin ajetaan Vantaalla, Espoossa tai Helsingissä.

– He ihmettelevät, että missä se kaupunki oikein on. Harvaan asuttu seutu hämmästyttää. Se on turisteille hämmentävä kokemus.

Talvinen ja luminen Suomi puolestaan on monelle turistille hyvin eksoottinen kokemus.

– Yksi päivä kyyditsin Sri Lankasta kotoisin olevan porukan lentokentältä. Mies kuvasi koko ajan kamerallaan lumisia tienlaitoja. Porukka oli suuntamassa vielä Kittilään, ja sanoin, että siellä sitten näette kunnon talven.

Varjus kertoo, että turisteja kiinnostavat erityisesti Eduskuntatalo, Kauppatori ja Keskuspuisto. Myös uusi keskuskirjasto Oodi on kiinnittänyt viime aikoina taksilla matkustavien turistien huomion.

– Sitä on pidetty vekkulin näköisenä.

Taidemuseo Amos Rexin keräämät jonot saivat turistit hiljattain myös kummastelemaan. Varjus joutuikin selittämään turisteille suomalaisten taipumusta jonottamiseen.

– ”Really?” he kysyivät minulta.

Vuolaita kehuja – yksi asia saa kuitenkin kritiikkiä

Kokeneet kuljettajat kertovat, että turistit kehuvat Suomen vehreyttä, siisteyttä ja turvallisuutta.

– Senaatintoria aina hämmästellään kauniiksi, Varjus kertoo.

Kritiikkiä Suomesta kuulee taksimatkoilla vähän. Tosin suomalainen sää ei aina ole ulkomaalaisten mieleen.

– Märkä ja pimeä sää on turisteille hämmentävä kokemus. He ihmettelevät sitä, että päivälläkin pitää olla valot päällä, Varjus sanoo.

Viime kesänä Suomessa nautittiin poikkeuksellisen lämpimästä säästä. Aurinkoa ei silti ollut kaikille turisteille tarpeeksi.

– Eräs indonesialainen turisti kysyi, että onko täällä aina näin vilpoista. Vastasin, että eihän täällä nyt ole vilpoista. Täällä on 20 astetta lämmintä, Roitto naurahtaa.

Vaikka turistit eivät kritisoi Suomea juurikaan säätä lukuun ottamatta, on eräs asia suomalaisten käytöksessä herättänyt vuosien saatossa kuitenkin negatiivisia kommentteja.

– Kesäiltaisin kaduilla tölkit kädessä pörräävät suomalaiset ihmetyttävät turisteja. Humalainen käytös iltaisin on kuitenkin vähentynyt huomattavasti, Varjus pohtii.

Keskustakirjasto Oodi on jo ehtinyt herättämään ulkomaalaisten turistien keskuudessa kysymyksiä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?