Matkat

Anna lensi viime vuonna 60 kertaa, eikä aio lopettaa: ”Ilmasto­ahdistuksessa vellominen on täysin oma valinta”

Julkaistu:

Matkailu
Matkabloggaaja Anna Koskela pitää ilmastoahdistuksessa vellomista täysin omana valintana. Omasta matkailustaan Koskela puhuu rehellisesti: viime vuonna hän matkusti lentokilometreissä mitaten 2,5 kertaa maailman ympäri.
Suomalainen kaipaa talvisin etelän lämpöön, keväällä piristävälle kaupunkilomalle Eurooppaan ja syksyllä rentouttavalle lomalle jonnekin, monesti mahdollisimman kauas.

Viime kuukausina matkailuharrastuksen ylle on kuitenkin langennut synkkä varjo. Ilmastonmuutos on saanut monet tekemään lupauksia matkailun vähentämiseksi.

Oululainen Anna Koskela ei ole yksi ilmastolupauksiin ryhtyneistä. Tämä matka -matkablogista tuttu matkailun harrastaja pitää vallalla olevaa ilmastokeskustelua muun muassa lentomatkailun demonisoinnin osalta trendikkäänä ilmiönä.

– Saatan olla joidenkin mielestä vastuuton, saavutetuista eduista luopumaton fossiili, jonka kertakäyttömatkustelu on supernoloa. Minusta taas oman elämänsä vapaaehtoinen kurjistaminen ja ilmastoahdistuksessa vellominen on täysin oma valinta ja trendikäs muoti-ilmiö, Anna Koskela pamauttaa.


Koskelan mukaan moni haluaa esiintyä julkisuudessa maailmanpelastajana, vaikka tosiasiassa harva on valmis tekemään omassa elämässään todellisia muutoksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– En tahdo olla skeptinen, mutta kun ottaa huomioon, kuinka monta kuntokuuria ja kielikurssia tässä maassa aloitetaan joka tammikuu, en kamalasti lähtisi ”lopetan lentomatkailun ja ryhdyn vegaaniksi” -lupauksille painoa laittamaan.

Vuodessa 14 ulkomaanmatkaa

Omia matkailutottumuksiaan Anna Koskela avaa rehellisesti kirjoituksessaan Matkavuosi 2018 ja ilmastomutinat.

Viime vuonna hän matkusti lentokilometreissä mitattuna 2,5 kertaa maailman ympäri, vieraili 20 maassa, lensi 60 kertaa ja lähti ulkomaanmatkalle 14 kertaa. Matkailu aiheutti siis arviolta 12,8 tonnin hiilidioksidipäästöt.

Tarkemmat selvitykset Koskelan matkoista ovat luettavissa täältä!

Koskela ei suinkaan matkaile maailmalla piittaamatta ympäristöasioista.

Lentoyhtiötä valitessaan Koskela ei koskaan katso hintaa, vaan vastuullisuutta, mistä syystä ympäristöasioita miettivä kotimainen Finnair valikoituu lentoyhtiöksi aina kun mahdollista.

Lisäksi Koskela suosii myös kotimaanmatkailua: Tampere, Turku, Porvoo ja lukuisat Pohjois-Suomen kohteet kuuluivat matkabloggaajan viime vuoden käyntikohteisiin.

Koskela muistuttaa myös matkailualan kehityksestä: viimeisimpänä jopa 60 prosentin polttoainesäästöistä tiedotti Boeing, jonka uuden matkustajakonekonseptin tavoitteena on vähentää reilusti polttoainekulutusta.

Onnistuneita päästövähennyksiä alalla jo tunnetaankin.

– Boeing 787 Dreamlinerin tullessa markkinoille 2010 sille luvattiin 20 prosentin leikkaus polttoainekuluista ja tämä myös toteutui, Koskela muistuttaa.

Matkabloggaajan viesti siis on, että lentoalan tulee saada päästönsä vähenemään samaan tapaan kuin muidenkin toimialojen. Hänestä on kuitenkin naurettava ajatus, että juuri lentäminen olisi se toimiala, joka ei kehittyisi ilman demonisointia.

– Poliittinen ohjaus on järkevää, jos siihen sitoudutaan kattavasti, mutta uudet innovaatiot ovat sitä, mitä oikeasti tarvitaan.

Ota kantaa

Aiotko vähentää lentämistä?

Kyllä 33% En 67%
Ääniä yhteensä 7041

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt