Matkat

Kun itäeurooppalaiset työmiehet saapuivat marraskuussa Lappiin, vastassa oli kolkko näky – ”Meillä ei ollut täällä yhtään mitään”

Julkaistu:

Alkutalven lumettomuus sotki Lapin matkailua. Yksi turisteja tuova lentokone jopa kääntyi takaisin lumettoman maiseman takia joulukuun alussa. Maa oli musta, kun jääveistäjät saapuivat Ylläksen kupeeseen.
Tomi Kurtakko, 40, huokaa, ettei ole kokenut koskaan 18 vuoden aikana vastaavaa. Ylläksen lähellä sijaitsevassa Snowvillage-lumikylässä lähdettiin tekemään entistä suurempaa lumihotellia viime kauden maailmanmenestyksen innoittamana. Sitten itse ilmojenherra päätti sotkeutua projektiin.

Ensimmäiset itäeurooppalaiset lumiveistäjät saapuivat 17. marraskuuta. Heitä odotti kolkko näky paikan päällä Lainion kylässä Ylläksen tuntumassa.

– Meillä ei ollut täällä yhtään mitään. Maa oli musta. Vettä satoi, kun veistäjät saapuivat. Liukastelivat tuossa pihalla, lumikylän rakennusprojektia vetävä Kurtakko muistelee.


Aikaa ei ollut hukattavaksi. Veistäjistä osan piti olla jo toisessa kohteessa 3. joulukuuta, eikä lunta lumikylän rakentamiseen vaan taivaalta kuulunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työntekijät olivat veistäjien saapumista edeltävänä päivänä saaneet tehtyä jonkin verran tykkilunta varastoon. Siitä tehtiin halliin aihioita, joita veistäjät pääsivät heti työstämään.

Kurtakolla paukkuivat deadlinet silmissä. Lokakuun positiivinen mieli oli alkanut laimeta marraskuun lauhoilla viikoilla.

Samaan aikaan brittilehdet uutisoivat lumipulaisesta Lapista Craplandina, joka saattaisi tuoda pettymyksen joulun ihmemaata haikaileville briteille. Yksi lentokone kääntyi takaisin Gatwickin kentälle lumipulan takia joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna kyydissään pettyneitä lapsia ja isovanhempia. Kaikkiaan kymmenkunta lentoa peruttiin.

Lue lisää: Brittilehdet haukkuivat Lapin lumettoman joulumaan lyttyyn – skotlantilainen somekaunotar lomailee silti parjatussa ”Craplandissa”

Britit ovat Lapin ylivoimaisesti suurin kansainvälinen matkailijaryhmä. Vuonna 2018 heitä saapui Lappiin peräti 713 tilauslennollisen verran. Lumipulan takia perutut lennot aikataulutettiin uudelleen.


Snowvillagen työporukassakin turhauduttiin lumen puutteeseen. Joulukuun alussa piti perua kaksi tilauslentoa eli charteria, jotta työntekijät saivat keskittyä rakentamiseen. Snowvillage kuuluu Lapland Hotels -ketjuun ja ryhmämatkaajia saatiin siirrettyä toisiin kohteisiin.

Sitten taivaalta alkoi sataa kunnolla sitä tärkeintä: lunta. Kurtakko otti tiiminsä kanssa käyttöön suunnitelma B:n. Se kannatti. Aikataulua saatiin kiinni, ja Snowvillage avattiin 12. joulukuuta.

Laatuvaatimuksista ja turvallisuudesta ei nipistetty, vaikka olosuhteet olivat mitä olivat. Vaikeaa oli suurimmalla osalla Lapin yrittäjistä. 8. joulukuuta Levin lumilinnan rakennustyömaalla osa linnan katosta sortui kolmen työntekijän päälle. Yksi sortuman alle jääneistä jäi lumimassojen alle puristuksiin mutta selvisi ilman pahoja vammoja.

– Lapin matkailu ei toista vastaavaa onnettomuutta kestä, Kurtakko huomauttaa.

Ilmastonmuutoksesta ei Kurtakon mukaan Lapissa juurikaan puhuta.

– En muista yhtä lämmintä kesää kuin viime kesä. Mutta vuodet ovat niin vaihtelevia. Viime vuonna päästiin lokakuun lopussa ihan hyvin tekemään ja kevät oli lämpimämpi. Edellisvuonna kevät meni tosi pitkälle. Ei ole sellaista, että on aina lämpimämpää ja lämpimämpää.

Game of Thrones -teemainen Snowvillage pongahti kaikkien yllätykseksi jättimäiseksi somehitiksi viime kaudella. Siitä kirjoitettiin ympäri maailmaa 2000:ssa eri julkaisussa, jotka tavoittivat laskelmien mukaan miljardeja ihmisiä. Siitä on pitkä matka siihen, mistä kaikki alkoi.

Snowvillagen takana on alun perin Kurtakkojen perheyritys Ylläs-Safarit Oy, jonka veljekset myivät Lapland Hotelsille vuonna 2015. Vuonna 2001 Tomi ja Rami Kurtakko pistivät työntekijöidensä kanssa pystyyn ensimmäisen lumikylänsä Ylläsjärven rantaan.

– Taito riitti tekemään vain muuria, Kurtakko naurahtaa.


Lumen keskeltä erottunut muuri kiinnitti helikopterissa istuneen brittiläisen matkatoimiston omistajan huomion. Matkailuyrittäjä etsi Kurtakon parikymppiset veljekset käsiinsä ja selitti olevansa tuomassa ensi vuonna chartereita Lappiin.

– Hän kysyi, olisiko meillä mahdollisuutta ottaa niitä vastaan. Mietittiin, että eihän se vaatisi kuin lähinnä joulupukin ja huskyja. Jossakin pitäisi kuitenkin syöttää matkaajat. Keksittiin, että meillä täällä isän mailla Lainiossa olisi ravintola ja maata sen ympärillä. Jos siirtäisimme firman tänne lähelle Kittilän kenttää.

Ensimmäiset chartermatkaajat saapuivat jo seuraavana talvena 2002.

– Muutama iglu oli tuossa ja kaikki oli hyvin pienimuotoista. Oltiin tosi nuoria kavereita silloin. Pikku hiljaa se on siitä kasvanut.Viime kaudella HBO Nordicin kanssa yhteistyössä tehty Game of Thrones -teemainen lumikylä toi paikalle 80 000 turistia. Teemaa jatkettiin tänä vuonna entistä suuremmin voimin.
  • Katso jutun pääkuvana olevalta videolta lisää kuvia lumikylästä.
Kun kausi pääsi viikon myöhässä Snowvillagessa käyntiin, se lähti vauhdilla. Esimerkiksi hetki haastattelun jälkeen lumikylä täyttyi yli 400 brittituristista, jotka tulivat neljän tunnin matkalle Lappiin ja lensivät illansuussa takaisin koteihinsa.

Pikavisiitin aikana turistit saivat annoksensa kuuluisasta Lapin tai’asta: kynttilävalaistuja husky- ja poroajeluja, Lapin kasteen ja tietysti tavata joulupukin.

Lue lisää: Suomalaisten Game of Thrones -fanien ideasta syntyi jättihitti – Snowvillage aukeni jopa entistä komeampana Lappiin

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt