Pittoreski Piran on Slovenian Venetsia – parhaat vinkit ihanaan kaupunkiin - Matkat - Ilta-Sanomat

Pittoreski Piran on Slovenian Venetsia – parhaat vinkit ihanaan kaupunkiin

Katedraalin kellotornista aukeaa kaunis näköala yli kaupungin. Pääaukion laidalla kohoavat komeimmat rakennukset.

Julkaistu: 13.1.2019 17:06

Jos haluat tunnelmoida Välimerellä ja venetsialaistyylisellä arkkitehtuurilla ilman ruuhkia ja kovia hintoja, suuntaa Slovenian rannikolle Piraniin.

Pastellinväriset talot kohoavat veden vierellä. Kaupungintalon seinää koristaa siivekäs leijona, ja katedraalin kellotorni muistuttaa kovasti esikuvaansa, joka komeilee Pyhän Markuksen aukiolla Venetsiassa.

Slovenian rannalla olevaa Pirania kutsutaan pikku-Venetsiaksi. Se oli muinaisen tasavallan hallussa viitisensataa vuotta ja on sen parhaiten säilyneitä keskiaikaisia satamakaupunkeja.

Piranissa kaikki on sympaattisen pientä. Rantakadulle mahtuvat sekä ravintolat että uimarit ja auringonottajat.

Arkkitehtuurista löytyy muitakin yhtäläisyyksiä, kuten pääaukion punainen talo, jonka ikkunoissa on goottilaiset leikkaukset. Paikalliseen neitoon rakastunut venetsialaiskauppias rakennutti sen 1400-luvulla pitääkseen rakastettunsa tyytyväisenä. Seinässä on juorukelloille omistettu latinankielinen teksti: ”Lasa pur dir”, antaa heidän puhua.

Pieni ja pittoreski

Piran on kylämäinen, vakituisia asukkaita on vain jokunen tuhat. Jos on kiire, sen kävelee päästä päähän puolessa tunnissa. Mutta Piranissa viihtyy useammankin päivän – se on kaunis ja leppoisa, ja sijaitsee ihastuttavalla paikalla.

Vanhat kujat kiemurtavat Adrianmeren saartamalla niemekkeellä. Ne on päällystetty muhkuraisin kivin ja osa on niin kapeita, ettei niille mahdu polkupyörälläkään.

Monet talot ovat ulkoa rapistuneilta, mutta sisältä kunnostettuja. Arkkitehtuuri on suojeltua ja julkisivujen entisöinti on byrokraattisen hankalaa ja kallista, paikalliset selittävät.

Koko päivä meren äärellä

Uimarannat ovat kivikkoisia ja kehnoja, mutta mereen on mukava pulahtaa rantakadun vierelle tehdyistä portaista. Vesi on kirkasta ja syvenee nopeasti. Pyyhkeen voi levittää betonitasanteelle.

Tunnelma on välimerellisen rento. Kunnon uimarantoja ei ole, mutta merestä on silti helppo nauttia.

Vieressä levittyvät ravintolat. Kala- ja äyriäisannokset peittoavat liharuoat sekä maullaan että hinnoillaan. Alle kymmenen euroa maksavan äyriäispastan mustekala, simpukat ja katkaravut ovat erinomaisen tuoreita. Ison karahvin ihan kelpoa paikallista Malvazija-valkoviiniä saa reilulla kympillä.

Naapurimaihin on puolen tunnin automatka

Kun nousee katedraalin kellotorniin, näkee paitsi koko kaupungin, myös Kroatiaan ja Italiaan. Varsinkin Italian läheisyyden huomaa muutoinkin kuin rakennuksissa, muun muassa ravintoloiden tarjonnassa ja katujen nimikylteissä, jotka ovat sekä sloveeniksi että italiaksi. Maiden liput liehuvat tangoissa vieretysten.

Talot on maalattu hempein pastelli- sävyin. Julkisivuja ovat rapauttaneet suolaiset tuulet, aurinko ja aika.

Paikalliset pitävät Piranissa 1600-luvun lopulla syntynyttä säveltäjää ja viulistia Giuseppe Tartinia slovenialaisena, italialaisista sukujuuristaan huolimatta. Pääaukio on nimetty hänen mukaansa ja miehen kotitalo sen laidalla on nähtävyys. Minoritski-luostarin sisäpihalla pidetään kesäisin konsertteja, joissa voi kuulla Tartinin tuotantoa.

Kesäillat ovat rauhallisia

Keskikesällä Piranissa on päiväsaikaan väkeä, mutta illalla rauhoittuu. Vanhankaupungin asuntoja vuokrataan lomailijoille, mutta hotelleja on vain muutamia.

Iltaohjelma tarkoittaa aukioiden ilmaiskonsertteja ja muita tapahtumia.

Auringonlaskua ihaillaan rantakivillä tai linnoitusraunioilla, jotka kohoavat korkealla rinteessä kaupungin vierellä.

Hyvä paikka on myös Hotel Tartinin kattoterassi. Sieltä voi katsella purjeveneitä, jotka lipuvat yöksi piskuiseen satamalahteen. Ravintoloiden terasseilta kuuluu puhetta ja astioiden kolahduksia, pääskyt kirkuvat kattojen yllä.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?