Matkat

Heiskaset tekivät uskomattoman tempun ja ajoivat matkailuautolla maailman ympäri – Kiinassa ei mennyt hyvin

Julkaistu:

Kuopiolaispariskunnan matka maailman ympäri erikoisrakenteisella matkailuautolla kesti kaksi vuotta. Siinäpä oli vasta reissu!
Matkailuautolla maailman ympäri. Suomalaisista tämän huiman reissun on tehnyt vain kuopiolainen Heiskasen pariskunta. Päivi ja Pekka Heiskasen idea syntyi 2008 Marokkoon tehdyn matkan yhteydessä, kun Heiskaset tapasivat maailmaa kiertämässä olleen tanskalaisperheen.

Ajatuksesta toteutukseen meni kahdeksan vuotta. Viimeiset kaksi olivat intensiivistä valmistautumista, alkaen matkan rasitukset kestävän auton tilaamisesta. ”Epeliksi” ristitty nelivetoinen menopeli teetettiin saksalaisella extreme-matkailuautoihin erikoistuneella tehtaalla.
– Epelin kaltainen auto suunnitellaan yhdessä tilaajan kanssa. Kävimme Saksassa tehtaalla monta kertaa, Heiskaset kertovat.

Tavallisella matkailuautolla ei reissuun olisi ollut asiaa. Tieolosuhteet olivat vaihtelevia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Yksi haastavimmista oli Mongoliassa Gobin autiomaa. Kaikkialla oli samannäköistä. Piti vain suunnistaa ja yrittää löytää perille. Muutenkaan Mongoliassa ei tavallisella autolla kaikille teille olisi kannattanut lähteä.
  • Yllä olevalla videolla Heiskasten ottamaa kuvaa todella kapeilta Andien vuoristoteiltä Etelä-Amerikasta.
Kokemukset liikenteestä olivat pääasiassa hyviä, Kiinaa lukuunottamatta.

– Siellä liikenne oli erittäin vaarallista. Kiinalaiset ja liikenne, se on huono yhtälö.

Kaiken lisäksi Kiinaan ei noin vain autolla mennä. Heiskasten piti hankkia kiinalaiset ajokortit ja rekisteröidä auto paikan päällä kiinalaisiin kilpiin.

Poliisi ja erilaiset aseelliset joukot pysäyttivät matkalaiset maailmalla lähemmäs sata kertaa.

– Yhtään sakkoa ei saatu eikä lahjusta maksettu. Kuvittelimme, että joudumme jossain lahjomaan, mutta ei.

Kiperiltä ja vaarallisilta tilanteilta Heiskaset eivät välttyneet.


Chilessä autoon murtauduttiin huoltoaseman pihalla keskellä päivää. Heiskaset istuivat kahviossa ja heillä oli näköyhteys autoon. Vorot olivat nopeita, rikkoivat ikkunan, varastivat kameran ja puhkoivat renkaat.
Guatemalassa Heiskaset matkasivat jokilaivalla ja seurasivat opasta näköalapaikalle.

– Yhtäkkiä huomasimme kaksi nuorta miestä, jotka osoittivat meitä revolverilla. Opas näytti heille jonkin merkin, sanoi ei ja tilanne meni ohi. Varmaan hän ajatteli, että tällä kertaa nämä asiakkaat kannattaa pitää elossa.


– Belizessä vähän ennen meitä oli yksi pariskunta ammuttu asuntoautoon. Ei sitten jääty sinne yöksi ollenkaan. Boliviassa auton vieressä ammuttiin. Eivät meitä ampuneet vaan toisiaan. Olihan se vähän erilaista kuin perus kotimaanmatkailu.

Yleisesti ottaen karavaanareihin suhtauduttiin kuitenkin ystävällisesti.

– Ihmiset olivat hyvin avuliaita, varsinkin köyhissä maissa. Suomi tiedettiin yllättävän hyvin. Tyypillistä oli, että Suomen koulutusjärjestelmää kehuttiin.

Minuuttiaikatauluja ei kannattanut laatia eikä pienestä hermostua. Laivamatkan Kanadan Halifaxista Englantiin piti kestää kuusi vuorokautta, mutta se kesti kolmetoista vuorokautta.


Thaimaahan matkailuautoa ei saanut viedä ilman poikkeuslupaa. Sitä Heiskaset odottivat rajalla pari viikkoa.

– Nelivedosta ja hyvästä maavarasta huolimatta upposimme Chilessä mutaan. Kaivoin autoa mudasta kaksi päivää. Pienet vastoinkäymiset kuuluivat pelin henkeen, Pekka Heiskanen toteaa.

Chilessä Heiskaset myös huomasivat, että yhden matkatilin kortti oli kopioitu ja rahat viety. Kaukaa viisaina he olivat hajauttaneet rahoja useille tileille ja käteistäkin matkassa oli, joten akuuttia hätää ei ollut. Myöhemmin pankki korvasi rahat.

– Peruseläminen Aasiassa sekä Etelä- ja Keski-Amerikassa on paljon huokeampaa kuin Suomessa. Kalliita ovat laivamatkat ja joidenkin maiden erityismaksut lupien ja viisumeiden muodossa.


Matka alkoi kesäkuussa 2016 ja päättyi viime vuoden heinäkuussa. Reitti kulki 39 maan kautta. Kilometrejä kertyi tien päällä 90 000 ja merellä laivamatkojen muodossa 20 000. Yhteensä lähes kolme kertaa maapallon ympäri linnuntietä.

Heiskaset ovat kirjoittaneet matkastaan kaksi teosta, Tuulilasin takana kiehtova maailma sekä lastenkirjan Epelin matkassa maailman ympäri. Viikonvaihteessa he kertovat kokemuksistaan Caravan Show- -tapahtumassa Turussa.

Heiskasten matkasta voi myös lukea osoitteessa www.epeliontheroad.com

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt