Vuoden retkipaikka on pysynyt suurelta yleisöltä piilossa – tunnetko jo tämän Kouvolan helmen?

Vuoden retkipaikaksi on valittu Kouvolassa sijaitseva Arboretum Mustila.

Vuoden retkipaikaksi on valittu Kouvolassa sijaitseva Arboretum Mustila, joka tunnetaan muun muassa erilaisista metsiköistään ja alppiruusuistaan.

11.1.2019 11:52

Suomen suurin luontomatkailusivusto Retkipaikka on valinnut jokavuotisessa äänestyksessä Vuoden retkipaikaksi Kouvolassa sijaitsevan Arboretum Mustilan.

Eksoottinen nimi tarkoittaa puulajipuistoa, jonne on kerätty systemaattisesti tai satunnaisesti yhtä kasvisukua tai heimoa laajempi kokoelma puuvartisia kasveja. Vuonna 1902 perustetussa puistossa voi ihastella peräti 100 havu- ja 130 lehtipuulajia sekä useita koristepensaita, kuten alppiruusuja sekä köynnös- ja perennalajeja ympäri maapalloa.

Puistossa voi ihastella peräti 100 havu- ja 130 lehtipuulajia sekä useita koristepensaita, kuten alppiruusuja sekä köynnös- ja perennalajeja ympäri maapalloa.

Arboretum Mustilan toiminnanjohtaja Jukka Reinikainen kertoo Ilta-Sanomille, että kyseessä on erinomainen luontomatkailukohde, joka on pysynyt suurelta yleisöltä piilossa, mutta on ollut jo pitkään alan harrastajien suosiossa.

– Arboretum Mustilassa voi tehdä eräänlaisen maailmanympärimatkan eri puulajeihin tutustumalla. Halutessaan kävijä voi sukeltaa täydelliseen luonnonrauhaan, sillä tilaa on toistasataa hehtaaria. Meiltä löytyvät myös hyvät nuotiopaikat, kahvilapalvelut ja polustot, Reinikainen kertoo Ilta-Sanomille.

Ensi kertaa puistoon suuntaavan kannattaa tutustua alueeseen kolmea pääreittiä kulkemalla. Puistossa vierailleen Retkipaikka-bloggaaja Tomi Pohjan mukaan uusille vieraille suositellaan pääsääntöisesti keltaista ja punaista reittiä. Sinisellä reitillä on pituutta peräti kolme kilometriä.

– Lapsille on rakennettu oma luontopolku sekä muuta viihdykettä. Arboretumiin on myös sijoitettu geokätköjä, joten tekemistä ja nähtävää riittää laidasta laitaan, Pohja vinkkaa blogissaan.

Arboretum Mustila on Suomen merkittävin puulajipuisto.

Reinikainen kehottaa kävijöitä tutustumaan alueeseen vaikkapa erilaisia metsäalueita koluamalla. Monia kiinnostavat isoiksi kasvavat jättiläistuijat tai korkeuksiin kohoava hemlokkimetsä, josta on kehittynyt yksi puiston eksoottisimmista paikoista.

– 35-metrinen hemlokki on elämys, kuten myös douglaskuusi, joka on nyt 40-metrinen, mutta jatkaa yhä kasvuaan. Tuhannen vuoden päästä kuuset ovat vielä isompia, Reinikainen sanoo ja naurahtaa.

Arboretum Mustila on myös liki 10 000 alppiruusun koti. Tästä syystä moni suuntaa paikalle kesäkuussa, kun kukinta-aika on käynnissä.

Reinikainen muistuttaa, että alueen metsät ovat kuitenkin jotakin, mitä ei voi kokea Suomessa missään muualla.

Tästä vihjaa jo Arboretumin maaperä. Puulajipuistosta löytää lähes koko metsätyyppikirjon lehdoista karukkokankaisiin ja avokallioihin.

Lemmenjoki kisan kakkonen

Retkipaikan Vuoden retkipaikka -äänestys järjestettiin nyt neljännen kerran. Viime vuonna voittaja oli Sastamalassa sijaitseva Ritajärven luonnonsuojelu-alue.

Tämän vuoden kilpailussa ehdokkaita oli kaikkiaan 11 kappaletta ja sivuston lukijat antoivat ääniä yhteensä 4919 kappaletta.

Lemmenjoki sijoittui kisassa kakkoseksi.

Vuoden retkipaikka 2018 -äänestyksen toiselle sijalle sijoittui Lemmenjoki Inarissa. Paikka tunnetaan vaellusmahdollisuuksistaan ja useista hienoista nähtävyyksistä, kuten Kaapin Jounin kentästä, Joenkielisestä ja Ravadasköngäksestä.

Norppapolku sijoittui Retkipaikan äänestyksessä kolmannelle sijalle.

Vuoden retkipaikka -äänestyksessä kolmanneksi tullut Puumalan Norppapolku on puolestaan 13 kilometriä pitkä reitti, josta on mahdollista kulkea myös lyhyempiä osioita. Reitti johdattaa kulkijan Saimaan kauneimpien maisemien äärelle ja antaa näin veneettömällekin mahdollisuuden nauttia maamme suurimman järven lumosta täysin siemauksin.

Kisassa neljänneksi sijoittui Kokkolan Laajalahti, jota Retkipaikka kuvailee tiedotteessa retkeilijän ja uimarin dyyniparatiisiksi. Eksoottiset hiekkarantamaisemat ovat suomalaisittain varsin eksoottisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?