Matkat

Lentoemäntä lataa suorat sanat: ”Seuraavalla kerralla, kun ajattelet, että olen vain lentoemäntä, toivon että muistat...”

Julkaistu:

Lentoemäntä
Vähätteleviin asenteisiin auttavat suorat sanat. Lentoemännät kertovat, miten he selviävät työhönsä liittyvistä haasteellisista tilanteista.
Olet vain lentoemäntä.

Siinäpä lause, jota yksikään ammattilainen ei haluaisi kuulla, oli sitten kysymys tarjoilijasta, lääkäristä tai vaikkapa lastenhoitajasta. Tai lentoemännästä.

Valitettavasti näin voi kuitenkin käydä.

Netissä kiertää nyt jo jonkin aikaa sosiaalisessa mediassa pyörinyt tarina, jossa lentoemäntä lataa suorat sanat ammattiaan vähätelleelle. Yhdysvaltalaislehti Forbes julkaisi siitä kirjoituksen tässä kuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirje matkustajalle:

”Arvoisa matkustaja paikalta 5A. Eilen, kun en päästänyt sinua lentokoneen etuosaan siitä syystä, että lentäjät kulkivat ohjaamoon, kutsuit minua ’vain lentoemännäksi’, lentoemäntä aloittaa kirjoituksensa.

”Ensinnäkin, kerrataanpa työhöni liittyvää koulusta ja vaatimuksia. Tiedän, miten tulipalo sammutetaan kymmenessä kilometrissä, tiedän miten elvytetään ja annetaan ensiapua, kuinka aseet ja pommit tunnistetaan ja miten ne siirretään lentokoneessa paikkaan, jossa ne toivon mukaan aiheuttavat vähiten vahinkoa.”

Lentoemäntä jatkaa kirjoitusta kertomalla, että työssä selviytyäkseen tulee muun muassa tietää, miten lentokone valmistetaan hätälaskua varten niin, että kaikilla matkustajilla on parhaat mahdollisuudet selviytyä hengissä ja kuinka lentokone evakuoidaan 60 sekunnissa.


Lentoemäntä muistelee myös tilanteita 20-vuotisen uransa varrelta. Työhön on kuulunut niin surevien omaisten kohtaamista kuin omien vaatteiden antamista päältä matkustajalle, joka on kärsinyt matkapahoinvoinnista. Aika usein työssä tulee myös tönityksi, kun matkustajat eivät malta odottaa vuoroaan tarjoilun alkaessa.

”Minulle on huudettu, kun matkustaja ei ole saanut juuri sitä ruokaa mitä on halunnut, olen valmistellut lentokoneen hätälaskua varten ja kiistellyt kanssasi, kun et ole suostunut sammuttamaan tietokonettasi.”

”Samalla kun hymyilen, minut on opetettu tulemaan toimeen eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa sekä ihmisten kanssa, jotka ovat tyytymättömiä tai suorastaan röyhkeitä”, lentoemäntä jatkaa.

Työ on merkinnyt myös uhrauksia ihmissuhderintamalla, sillä lentoemännät ovat usein töissä silloin kun muut lomailevat.

Kirjoituksensa lopussa lentoemäntä muistuttaa, että kaikesta huolimatta hän rakastaa työtään ja on valinnut haluavansa tehdä juuri sitä.

”Minulla on korkeakoulututkinto, olen äiti, isoäiti, ystävä, ihminen. Joten seuraavalla kerralla, kun katsot minua ja ajattelet, että olen ’vain lentoemäntä’, toivon että muistat nopeasti, kuka täällä on valmis auttamaan sinut ulos maahan syöksyneestä koneesta, pelastamaan sinut lentokonekaappareilta ja elvyttämään, jos sitä tarvitset – tai sitten tekemään helpoimman osan työtäni, eli tarjoilemaan sinulle ruokaa ja juomaa.”

Kielletyt lauseet

Lentoemännän avautuminen ei ole ainoa laatuaan.

Ilta-Sanomat on kertonut muun muassa kymmenestä ”kielletystä asiasta”, joita ei saa sanoa lentoemännälle. Näihin kuuluvat muun muassa lentoemännän pitäminen lapsenvahtinasi, jatkuva palvelusten pyytäminen tai käsky: hymyile!
Lentoemännän työhön saattaa toki kuulua myös aivan oikeita vaaratilanteita. Tällaiset, äärimmäisen haastavat tapaukset liittyvät usein alkoholinkäyttöön, Finavia muistuttaa.

Finavia jakaa uutishuoneessaan lentoemäntänä aiemmin työskennelleen Riina Keinosen vinkit näihin tilanteisiin.

”Hätäkeinona lentohenkilökunta voi uhata välilaskulla, jossa matkustaja poistetaan koneesta ja hän joutuu kustantamaan välilaskun kustannukset, jotka voivat olla kymmeniä tuhansia euroja. Näin ei ole koskaan omalla urallani tehty, mutta olen käyttänyt sitä uhkakeinona useita kertoja – se yleensä toimiikin hyvin.

Viimeisenä keinona väkivaltaisesti käyttäytyvä, itselleen tai toisille vaaraksi oleva matkustaja voidaan laittaa käsirautoihin henkilökunnan toimesta. Näin ei onneksi ole koskaan itselleni käynyt, mutta tiedän, että myös pienikokoiset naiskollegani ovat joutuneet raudoittamaan isokokoisen miehen.”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt