Tunnetko jo tämän pienen Kanariansaarten saaren? ”Salaisen paratiisin” suosio kasvaa kohisten - Matkat - Ilta-Sanomat

Tunnetko jo tämän pienen Kanariansaarten saaren? ”Salaisen paratiisin” suosio kasvaa kohisten

Tunnetko Isla de Lobosin, Kanariansaarten piilossa pysyneen salaisuuden? Turistimäärät saarelle ovat kasvaneet niin, että saarelle kaavaillaan turistiveroa.

Pikkuruinen Isla de Lobos sijaitsee lyhyen venematkan päässä Fuerteventuran saarelta. Afrikan rannikolle on matkaa sata kilometriä.­

9.1.2019 11:40

Lähtisikö jälleen Kanariansaarille, suomalaisten talviseen matkailusuosikkiin?

Kanariansaarten suosiota on vaikea lyödä, sillä sinne suuntautuu kaikista talvikautena tarjolla olevista, Eurooppaan suuntautuvista matkapaketeista noin 83 prosenttia*.

Helppo, suhteellisen edullinen ja erittäin monipuolinen matkakohde on suosionsa ansainnut. Kanaria onkin pyyhkäissyt harteiltaan nolon massamatkailumaineen ja noussut kaiken ikäisten matkailijoiden suosikiksi.

Suosiolla on kuitenkin varjopuolensa. Siksi Kanariansaarten salaiseksi paratiisiksi kutsuttu Isla de Lobos kaavailee uutta maksua vierailijoille. Asiasta kertovat muun muassa Mirror ja Travel Weekly.

Viimeiset asukkaat lähtivät 1960-luvulla

Maksun tarkoituksena on vähentää laavakivikoistaan ja dyyneistään tunnetun saaren vierailijamääriä. Huolena nimittäin on, että noin viiden neliökilometrin kokoinen saari kärsii pian liikaturismista. Liikaturismista on haittaa Isla de Lobosin herkälle luonnolle.

Juuri luonto onkin saaren päänähtävyys, juuri mitään muuta Isla de Lobosilla ei ole. Viimeiset asukkaat lähtivät 1960-luvulla.

”Salaisuus” lähellä Fuerteventuraa

Tällä hetkellä saarella ei saisi vierailla kuin 200 turistia samanaikaisesti, mutta ympäristöaktivistien mukaan määriä ei ole noudatettu.

Ympäristöaktivistien mukaan saarelle on kuskattu turisteja myös laittomilla, ilmaisilla venekyydeillä. Turistimassat ovat rasittaneet Isla de Lobosia, mutta matkailijat eivät ole tuoneet vastapainona saarelle mitään takaisin.

Viranomaisten mukaan tarkempi kontrolli turistimäärien kitkemiseksi tulee voimaan tammikuussa. Aikomuksena on luoda saarelle turistivero. Summaa ei ole vielä päätetty.

Eikö Isla de Lobos herätä minkäänlaisia mielikuvia?

Ei mikään ihme, sillä paikkaa kutsutaan Kanariansaarten salaisuudeksi. Pikkuruinen saari sijaitsee lyhyen venematkan päässä Fuerteventuran saarelta. Afrikan rannikolle on matkaa sata kilometriä.

Lähteet: Suomen matkatoimistoalan liitto ry: Ulkomaan lomamatkat talvella 2018–2019, Travel Weekly, Guardian, Mirror

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?