Matkat

Lux Helsinki valaisee kaupungin laajempana kuin koskaan ennen – lumoavat teokset ovat vastavoima pimeydelle

Julkaistu:

Valotaidefestivaali Lux Helsinki starttaa lauantaina ennätysmäärällä valoteoksia, ravintoloita ja ohjelmaa.
Helsingin valaiseva Lux Helsinki käynnistyy lauantaina muuttaen tilat ja rakennukset ja puistot ainutlaatuisiksi kaupunkitaideteoksiksi. Teoksia on yhteensä 12, ja niiden lisäksi mukana on neljä sateliittiteosta.

5.–9. tammikuuta pyörivä valofestivaali järjestetään Etu-Töölössä, jossa reitti kulkee noin 2,5 kilometrin matkan Kansalaistorilta Finlandia-talolle ja sieltä Kiasman ja Taidehallin kautta Kansallismuseolle. Teokset ovat avoinna klo 17–22 välisenä aikana.

Tänä vuonna reitillä nähdään monipuolinen kirjo sekä kotimaista että kansainvälistä valotaiteen huippuosaamista. Luvassa on arkkitehtuuria manipuloivaa videomäppäystä, ultraviolettivalossa hohtavaa katutaidetta ja yleisön käsissä alati muuttuvaa vuorovaikutteista pro projisointia.


Lux Helsingin kuraattori Ilkka Paloniemi kertoo valofestivaalin houkutelleen viime vuonna 500 000 kävijää. Tänä vuonna halutaan tarjota entistä laajempi alue, jotta ihmisillä olisi enemmän tilaa teosten ihailuun eikä syntyisi sumppuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Sillä ei ole väliä, tuleeko kävijöitä enemmän tänä vuonna, vaan kaikki on kotiin päin. Lukujen sijaan tärkeämpää on ajatella, mitä tämä tarjoaa kaupungille ja ihmisille. Tämä on vastavoima ”henkiselle Murmanskille”, hän sanoo viitaten pimeään vuodenaikaan.


Ilmastonmuutos ja ihmisoikeudet läsnä teoksissa

Ajankohtaiset yhteiskunnalliset aiheet, kuten ilmastonmuutos ja ihmisoikeudet ovat vahvasti läsnä myös Lux Helsingin teoksissa. Finlandia-talon Töölönlahden puoleinen julkisivu muuntuu Ramboll Valostudion suunnitteleman Lux Arkkitehtuuri -teoksen myötä virtaavaksi vedeksi muistuttaen samalla veden olevan ehtyvä luonnonvara.


Rakennuksen Hesperian puiston päädyssä taas nähdään suomalaisen Immanuel Paxin teos TRESPASSING, joka pohtii vapauden ja turvallisuuden välistä ristiriitaa kääntämällä ajatuksen valvontakamerasta päälaelleen. Pax toivoo teoksellaan herättävänsä ihmisiä pohtimaan niitä, joilla ei ole elämässään turvaa.

Reitin päättää Kansallismuseon puutarhassa meksikolaisten tekijöiden luoma Shelter Seekers -perhosanimaatio, joka ottaa kantaa pakolaisvirtoihin, siirtolaisuuteen, ilmastonmuutokseen ja luonnon monimuotoisuuden menettämiseen.

Festivaali laajenee kaupungin rajojen ulkopuolelle

Reitin kahdentoista teoksen lisäksi Lux Helsinki esittelee tänä vuonna useamman satelliittiteoksen ja -teoskokonaisuuden, joiden kautta festivaali laajenee ensimmäistä kertaa kaupungin rajojen ulkopuolelle Espoon Hanasaareen asti.

Teosten lisäksi kaupungissa on festivaalin aikana runsaasti muutakin koettavaa muun muassa museoissa, keskustakirjasto Oodissa, Kaapelitehtaalla ja Finlandia-talon etupihalla. Koko ohjelmakokonaisuus on nähtävillä Lux Helsingin verkkosivuilla.


Lux Helsinki Eatissa on tänä vuonna mukana ennätykselliset 34 ravintolaa, jotka tarjoilevat 5.–9.1. festivaalia varten suunniteltuja annoksia ja menuja. Reitin varrelta löytyy myös neljä Lux Café -pistettä, jotka tarjoilevat kuumia juomia ja konditoriatuotteita.

Katso videolta, miltä Lux Helsinki näytti vuonna 2018.


Ota kantaa

Aiotko käydä Lux Helsingissä?

Kyllä 67% En 17% Liian kaukana asuinpaikastani 17%
Ääniä yhteensä 2865

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt