Annika listasi matkakohteet, joihin ei kannata mennä vuonna 2019 - Matkat - Ilta-Sanomat

Annika listasi matkakohteet, joihin ei kannata mennä vuonna 2019

Teetkö jo tulevan vuoden matkasuunnitelmia? Tämän listan luettuasi suunnitelmasi saattavat muuttua. Matkabloggaaja Annika listasi paikat, joihin ei kannata matkustaa vuonna 2019.

2.1.2019 19:00

Matkailu avartaa, inspiroi ja tuo elämään uusia sävyjä. Matkakärpäsen puremille käy kuin vastarakastuneille: elämä ilman seuraavan matkan suunnittelua tuntuu tyhjältä ja tarkoituksettomalta.

Valitettavasti harrastuksen päälle on langennut varjo: lentomatkailun päästöistä on kuullut jokainen, eivätkä liikaturismin haitatkaan ole jääneet useimmilta vieraiksi.

Täyteen tupatuissa kohteissa viihtyvät entistä huonommin myös turistit itse, mutta eniten ongelmia aiheutuu paikallisille. Turismin myötä hintataso nousee, järjestysongelmat yleistyvät ja vuokratason nousun myötä tyhjenevät kaupunkien keskustat.

Monin paikoin käy niin, että paikalliset joutuvat muuttamaan pakon sanelemana turistimassojen alta huokeimmille asuinalueille.

Ilta-Sanomille asiaa avaa matkailualan ammattilainen, Tarinoita maailmalta -bloggaaja Annika.

Kanadassa asuva nainen muistuttaa, että vaikka matkailulla on paljon positiivisia vaikutuksia, myös matkailualan haitoista on hyvä olla tietoinen. Eettisten valintojen tekeminen on jokaisen matkailijan omalla vastuulla.

Informaatioähkyn aikakaudella eettisiä valintoja voi kuitenkin olla vaikeaa tehdä. Siksi Annika kokosi listan vältettävistä matkakohteistaan blogiinsa. Älä matkusta tänne vuonna 2019 -postauksessa kerrotaan myös vaihtoehdot suosikkikohteille. Kerromme Annikan listasta osan. Loput kohteista voit lukea täältä!

1. Älä matkusta tänne vuonna 2019 – Isle of Skye

Vaeltajan unelma, paikka jossa arki unohtuu. Näin Ilta-Sanomat esitteli Isle of Skyen muutama vuosi sitten. Skotlannin Taivassaari tunnetaan erityisesti vaellusmatkailijoiden suosikkikohteena.

Jylhistä maisemistaan tunnettu paikka on kasvattanut rajusti suosiotaan viime vuosina, kun kuvat herkän kauniista luontokohteesta ovat levinneet sosiaalisessa mediassa.

Ongelmallista on, ettei saaren infrastruktuuria ole suunniteltu lainkaan niin suurille väkijoukoille kuin mitä siellä nyt käy. Tunnetuimmille turistinähtävyyksille kiemurtelevat tiet ovat yksikaistaisia ja ne tukkeutuvat jo nyt suurista turistimääristä. Pahimmillaan tukkeutuvat myös hätäajoneuvojen kulkureitit.

Isle of Skyen Black Cuillin Ridge -vuorijono kohoaa merestä noin 1 000 metriin.

Annika muistuttaa blogissaan Tarinoita maailmalta, että Isle of Skyen voi valita matkakohteekseen, jos valitsee reittinsä harkitusti. Koko saari ei nimittäin ole vielä tupaten täynnä, vaan eniten kuhinaa riittää top 5 -nähtävyyksillä.

Muualtakin löytyy toki hyviä vaihtoehtoja, sillä Skotlannissa saaria on lähes 800.

”Viskin ystävät tykkäisivät varmasti piskuisesta Islayn saaresta, hiekkarantojen ystävien kannattaa suunnata Harris-saarelle ja tietysti omalla matkalistallani olevat Shetlannin- ja Orkneyn saaret tihkuvat saaristotunnelmaa ja -maisemia”, Annika vinkkaa.

2. Älä matkusta tänne vuonna 2019 – Barcelona

Barcelona, maailman yksi suosituimmista turistikaupungeista, tunnetaan myös matkailun aiheuttamista lieveilmiöistä.

Ilta-Sanomat on kertonut kaupungin turismin vastaisista mielenosoituksista muutamaan otteeseen.

32 miljoonaa turistia vuodessa houkuttelevan kaupungin ongelmana on ollut rajoittamaton matkailun kehitys, Annika huomauttaa. Turistimäärät nousivat vuoden 1992 olympialaisten jälkeen, kun kaupunki nousi maailmankartalle. Matkailuviranomaiset halusivat Barcelonaan enemmän ja enemmän turisteja, vaikkei kaupunki ollut siihen valmis.

Erityisen huonossa maineessa ovat Barcelonaan piipahtamaan tulevat päiväturistit, kuten risteilymatkustajat.

He tuovat mukanaan matkailun haitat ilman suurta rahallista panostusta kohteeseen.

Annika ehdottaa vaihtoehdoksi Barcelonalle kuvassa olevaa Bilbaota.

Barcelonaan matkustamista kannattaa harkita siis tarkoin. Samalla kannalla ovat myös matkailun kulttuurintutkimuksen professori Soile Veijola ja Ruotsin Linné-yliopistossa matkailututkimuksen tutkijatohtorina työskentelevä Emily Höckert , jotka vertaavat yliturismista kärsiviin kohteisiin matkaavia turisteja kutsumattomiksi vieraiksi.

Barcelonaa parempia vaihtoehtoja löytyy Espanjasta lukuisia.

Miten olisi esimerkiksi Bilbao tai San Sebastian? Annika ehdottaa.

3. Älä matkusta tänne vuonna 2019 – Dubrovnik

Säätelemätön matkailu on myös suomalaissuosikki Dubrovnikin ongelma.

Kun Kroatia ja sen kaupungit avasivat 90-luvulla sodan jälkeen ovensa matkailijoille, avattiin ne täysin auki ilman minkäänlaista säätelyä, Annika kertoo blogissaan.

Turismin hillitsemiseen on ryhdytty vasta nyt. Ennen kuin kaupunki tekee suurempia rajoituksia, kannattaa matkailijan miettiä, olisiko joku toinen kohde sittenkin parempi.

Esimerkiksi Pula, Zadar tai vaikkapa melkein naapurista löytyvä Albania ovat Dubrovnikia hiljaisempia matkakohteita, Annika vinkkaa.

Lähde Kroatian Dubrovnikin sijaan Albaniaan, Annika ehdottaa.

Jos matka Dubrovnikiin on kuitenkin jo varattu, on matkailijoiden hyvä välttää torstaita, perjantaita ja lauantaita, sillä ne ovat suosituimpia matkailupäiviä, Annika huomauttaa.

Paras ajankohta Dubrovnikiin tutustumiselle on pääsesongin ulkopuolinen aika, eli loka-huhtikuu.

4. Älä matkusta tänne vuonna 2019 – Machu Picchu

Maaginen Machu Picchu ei ole kovinkaan maaginen, kun sen jakaa tuhansien turistien kanssa.

Annika suosittelee blogissaan vaihtoehtoja legendaariselle Machu Picchulle. Vaeltamisesta kiinnostuneet viihtynevät esimerkiksi Choquequiraon vaelluksella Perussa.

Tämä on tilanne UNESCOn maailmanperintökohteiden joukkoon kuuluvassa Machu Picchussa, jossa Perun matkailuviranomaiset ovat päättäneet sivuuttaa UNESCOn maailmanperintölistan suositukset matkailijamäärien leikkaamisesta 2 500 päiväturistiin. Kohteeseen vastaanotetaan nykyään sen sijaan enemmän turisteja, mutta kahdessa eri vuorossa, jolloin kukin matkailija voi viettää neljä tuntia alueella.

Annika suosittelee blogissaan vaihtoehtoja legendaariselle Machu Picchulle.

Vaeltamisesta kiinnostuneet viihtynevät Perussa Choquequiraon vaelluksella, joka vaatii patikoijalta hieman kestävyyttä. Tutustumisen arvoisia ovat myös nämä World Nomads-sivuston suosittelemat, Cuscosta käsin tehdyt päiväkohteet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?