Matkat

Taipei on moderni ja perinteikäs – 5 paikkaa, jotka kiehtovassa metropolissa kannattaa kokea

Julkaistu:

Matkat
Taiwanin pääkaupunki Taipei on miellyttävä aasialainen suurkaupunki, jossa on mielenkiintoista nähtävää ja yllättävän rauhallinen tunnelma. Länsimaisia matkailijoita on Taipeissa vielä vähän.
5 paikkaa, jotka kiehtovassa metropolissa kannattaa kokea.

1. Maailman korkeimpiin lukeutuva pilvenpiirtäjä

Taipeissa on pilvenpiirtäjiä harvassa, joten kaupungin symboli, noin 500-metrinen Taipei 101 -torni erottuu sitäkin paremmin. Se nousee kuin sormi metropolin ylle. Pilvisellä säällä ylös on turha mennä, näköalatasanne on silloin pilvessä. Kauniilla säällä sieltä näkee sen sijaan kauas jokien yli ja kukkuloille.

Kun seisoo rakennuksen 89. kerroksessa, kaltevan ikkunaseinän vieressä ja katsoo alas maahan, tuntuu kuin torni alkaisi kaatua. Hissin vauhtikin huimaa. Kerroslukemat vilisevät silmissä, kun noustaan 17 metriä sekunnissa. Hissin koneisto on Koneen.

Näyttävimmillään torni on uudenvuoden yönä, kun ilotulitusraketit ammutaan sen kyljistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

2. Taipein komeimmat maisemat

Kaunein panoraama ei avaudu Taipei 101 -tornista, vaan Xiangshanilta, Elefanttivuoren huipulta kaupungin laidalta. Kukkulalle kivutaan metsän siimeksessä nousevia portaita.


Noin puolessa tunnissa pääsee ylös asti. Se on suosittu valokuvienottopaikka auringonlaskun aikoihin ja iltahämärissä, kun Taipei muuttuu valojen tuikkeeksi.

3. Korein temppeli

Suitsuketikut sauhuavat suurissa jalallisissa padoissa. Alttareille lasketaan kukkia ja hedelmiä. Ihmisiä tulee ja menee – alun perin 1700-luvulla rakennettu Bao’an on yhä suosittu palvontapaikka – mutta ilmapiiri säilyy rauhallisena ja vähän mystisenä.


Taipeissa on satoja temppeleitä, mutta tämä on kaikista upein ja koristeellisin. Taidokkaita yksityiskohtia on paljon; seinämaalauksia, kiviveistoksia ja puukaiverruksia. Katonharjoilla keimailevat värikkäät keraamiset lohikäärmeet.

4. Tunnelmallisin katu

Taipeissa on mukava kävellä. Tunnelmallisinta seutua on historiallinen Dihua Street. Katu on väläys 1800-luvun Taipeista. Vanhoissa kauppataloissa on yrttiteekauppoja ja puoteja, joissa myydään monenlaista kuivatavaraa merenelävistä sieniin ja hedelmiin. Paikoin on perinteisiä käsityöliikkeitä, joiden työtiloissa tehdään kangaslyhtyjä, bambuastioita tai brodeerattuja kenkiä.


Vaikka kadulle ovatkin päätyneet myös nykyajan kaupat, kahvilat ja ravintolat, siellä voi yhä aistia myös vanhanajan markkinatunnelmaa. Joissakin katukojuissa myydään ruokaa. Laajimmillaan ja suosituimmillaan tori on kiinalaisen uudenvuoden aikoihin. Silloin sieltä käydään ostamassa tyypilliset juhlaherkut ja koristeet.

5. Suurimmat ja kuuluisimmat iltamarkkinat

Varrastikkuihin on tökätty mustekalan lonkeroita, vohvelipalloja tai sokeroituja mansikoita. Yhdessä kojussa höyryävät dumpling-nyytit, toisessa myydään paikallista herkkua, fermentoitua tofua, joka haisee karmealta.


Shilin Night Marketilta löytyy loputtomasti katseltavaa ja kummasteltavaa. Erikoinen näky ovat muun muassa bisnespukuiset miehet, jotka kyykkivät maan tasalla olevien akvaarioiden yllä ja koettavat saada katkarapuja ongenkoukkuun – jos onnistaa, ravut grillataan suupaloiksi.

Vaate- ja muut kaupat sekä ruokakojut ovat levittäytyneet monille kaduille ja kujille, jotka ruuhkautuvat illan edetessä. Kannattaa mennä viiden nurkilla, jos haluaa kuljeskella rauhassa.


Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

INFO

  • Taipei on Taiwanin saaren pääkaupunki, asukkaita kaupungissa on noin 2,7 miljoonaa.
  • Taiwan kuuluu virallisesti Kiinan kansantasavaltaan, vaikka onkin käytännössä itsenäinen. Sen varsinainen nimi on Kiinan tasavalta.
  • Englantia osataan heikosti, mutta ihmisten ystävällisyys kompensoi kielitaidon puutteet.
  • Sää on miellyttävin myöhään syksyllä ja keväällä. Taifuuneita voi esiintyä kesäkuusta lokakuun alkuun.
  • Taiwaniin ei ole Suomesta suoria lentoja, matkustaa voi esimerkiksi Hongkongin kautta. Viisumia ei tarvita.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt