Matkat

Viaton tarra matkalaukussasi voi pilata koko matkasi – riski on todellinen

Julkaistu:

Matkat
Jos matkalaukun tunnistetarra joutuu vääriin käsiin, tiedossa voi olla ongelmia.
Uusi matka lähestyy, mutta matkalaukussa roikkuvat yhä vanhat tunnistetarrat viimekertaiselta lomamatkalta. Laiskuus iskee, eikä saksia tunnu löytyvän millään. Vanha tunnistetarra, jossa on muun muassa nimesi ja lentosi tiedot, jää roikkumaan matkalaukkuun.

Tarra olisi kuitenkin syytä repäistä irti, sillä ongelmia voi olla tiedossa lentoasemalla. Matkalaukkujen automaattinen lajittelujärjestelmä ei pysty prosessoimaan laukkua, mikäli siinä on monta tunnistetarraa.

Tällaisia, monella tunnistetarralla merkittyjä matkalaukkuja, löytyy lentoasemalta päivittäin. Ja silloin henkilökunta joutuu hommiin. Matkalaukut lajitellaan manuaalisesti.

Älä heitä lentoaseman roskakoriin

Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanut lukija kertoo, että tunnistetarraan liittyy myös vakavampi riski.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Käsittääkseni niiden avulla esimerkiksi Finnairin oman varauksen hallinnassa kuka tahansa tagin saaja voi kirjautua matkustajan varaukseen ja tehdä vaikka muutoksia varaukseen, lukija vinkkaa.


Nimettömänä pysyttelevä lukija kertoo, että tästä syystä hän ei koskaan heitä kesken olevan matkan aiempien osuuksien tunnistetarroja roskiin. Tällä hän tarkoittaa siis lentoja, joissa on välilaskuja ja useita lento-osuuksia.

– Hävitän ne vasta kotiin palattuani ja koko matkan tultua tehdyksi.

Finnair vastaa

Finnairin asiakas- ja matkatavaraprosessista vastaava Sami Suokas kertoo Ilta-Sanomille, että riski tunnistetietojen väärinkäytöstä on todellinen. Se ei kuitenkaan koske vain matkalaukkutarroja.

– Nämä voivat olla joko boarding-kortteja, matkaan liittyviä tulosteita tai matkalaukkutarroja. Niissä kaikissa on tunnistetietoja, jotka liittyvät varaukseen.

Finnairin tietoon ei kuitenkaan ole tullut tapauksia, jossa tunnistetietoja olisi käytetty väärin.

– Mikäli henkilökuntamme löytää edellä mainittuja dokumentteja ajelehtimassa lentoasemalla, keräämme ne ja viemme tuhottavaksi.

Suokas kehottaa kaikkia matkustajia pitämään hyvää huolta matkantekoon liittyvistä dokumenteista. Niitä kannattaa käsitellä, kuten muitakin dokumentteja, joissa on henkilökohtaisia tietoja.

Finnair suosittelee matkustajia käyttämään mobiilisovellusta, jolloin riski dokumenttien katoamiseen tai matkan varrelle unohtamiseen vähenee.

– Teemme digitaalista kehitystyötä myös tällä saralla. Yhdessä viranomaisten ja kumppanien kanssa kehitämme elektronista matkalaukkutunnistetta, joka toisi myös parempaa suojaa asiakkaillemme.


Artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 24.4.2018.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt