Matkat

Mirva ja Heka palasivat Espanjasta vuoden jälkeen, Mialle iski epäilys jo lentokentällä – muistatko vuoden 2018 rohkeat irtiottotarinat?

Julkaistu:

Irtiotto
Haaveiletko irtiotosta maailmalla? Hae inspiraatiota muilta irtioton tehneiltä suomalaisilta.
Elämme vuoden pimeimpiä aikoja.

Nyt on hyvä aika inspiroitua niiden ihmisten tarinoista, jotka ovat tehneet unelmista totta ja muuttaneet maailmalle.

Kokosimme yhteen vuoden luetuimmat irtiottotarinat. Osa irtioton tehneistä on jo palannut Suomeen, osa on yhä maailmalla. Yhteistä heille on rohkeus kokeilla siipiään ulkomailla.

Mirva ja Heka palasivat takaisin, Suomi päihittää Espanjan

Joskus maailmalle voi viedä nopea päähänpisto. Näin kävi lahtelaisille Mirva ja Heka Kuukasjärvelle, jotka olivat aina haaveilleet ulkomailla asumisesta. Perheen kasvettua nuoruuden haaveet olivat lykkääntyneet kuin huomaamatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kerroimme vuonna 2017, kuinka perheen syyslomamatka Espanjaan muutti kaiken kertaheitolla. Muuttopäätös Fuengirolaan muuttamisesta syntyi siltä seisomalta.

Tänä vuonna Mirva ja Heka palasivat Suomeen, vuoden ulkomailla asumisen jälkeen.

Kävi niin kuin joskus käy. Kuukaudet ulkomailla osoittivat, että Suomi on paikka, jossa he haluavat ainakin toistaiseksi olla.

– Pelkällä auringollakaan ei elä pidemmän päälle, Mirva Kuukasjärvi kertoi Ilta-Sanomille syyskuussa.

Tuoreimmassa haastattelussaan Suomeen jo asettautunut pariskunta kertoo, mitkä asiat ovat rakkaassa kotimaassa paremmin kuin Espanjassa. Hyötyjä täällä on useita.

Muutto pimeydestä valoon toi ilon elämään

Yhä maailmalla on sen sijaan Sipoosta maailmalle lähtenyt Janina Tainio, 43, joka muutti Espanjan Marbellaan viime keväänä. Haave etelän auringosta oli kytenyt Tainion mielessä jo vuosikymmeniä.

– Talvet olivat pimeyden vuoksi minulle äärimmäisen raskaita, Tainio muistelee.


Muuttopäätös osoittautui onnistuneeksi. Tainion elämään on tullut Espanjassa lisää sävyjä.

– Olen viihtynyt erittäin hyvin. Ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet ovat loistavia, hintataso pääosin Suomea huomattavasti edullisempi ja ihmiset kulkevat useimmiten hymyssä suin, myös talvella!

Nainen huomauttaa, ettei elämästä voi valittaa, jos on mahdollista ohjata tammikuussa rantajoogaa ja poimia hedelmiä puusta ympäri vuoden.

– Valo antaa erittäin paljon energiaa ja lisää luovuutta, Tainio kertoo.

Thaimaan irtiotto ei tuntunut oikealta

Toisinaan muuttopäätös osoittautuu virheeksi. Näin kävi helsinkiläiselle Mialle, 29, joka kertoi irtiotostaan Thaimaahan Ilta-Sanomille joulukuussa.

Irtioton Mia teki jo vuosia sitten, mutta tarinansa hän halusi kertoa nyt, muistutuksena siitä, että kaikkia unelmia ei ole tarkoitettu toteutettaviksi.

Työpaikka Thaimaasta oli jo hankittu ja lennot ostettu, mutta lentokentällä Mia tajusi, ettei haluakaan lähteä töihin melko vieraaseen maahan. Mia päätti palata kotiin.


Tämän jälkeen sattuma puuttui vielä peliin ja sinetöi päätöksen Suomeen paluusta.

Mia sairastui nimittäin erittäin rajuun dengue-kuumeeseen ja joutui sairaalaan vuoteen omaksi. Sairaus oli niin rankka, että Mia kuvailee sitä elämänsä vaikeimmaksi asiaksi.

– Dengue-kuume helpotti Suomeen paluuta siinä mielessä, että kukaan ei kyseenalaistanut paluutani. Kaikki olettivat, että olen palannut sairastumisen takia. Muiden ajatukset eivät saisi vaikuttaa, mutta kyllä pääsin helpommalla, kun kerroin, että minulla oli dengue-kuume.
Nykyään Mia on sitä mieltä, että mukavuusalueeltaan on hyvä irtautua, mutta joskus suurinta rohkeutta on myöntää, että jokin ei tunnukaan hyvältä tai siltä, miltä todella haluaa.

Irtiotto vaati omien pelkojen kohtaamista

Yhden onnistuneimmista muuttotarinoista kertoi tänä vuonna Johanna Remes-Koponen, joka lähti tien päälle epätavanomaisia reittejä.

Lähtö Kuopiosta maailmalle tapahtui reilu vuosi sitten, jolloin hän laittoi irtaimistonsa ja talonsa myyntiin. 200 neliön omakotitalo vaihtui seitsemän metriä pitkään asuntoautoon, jolla Remes-Koponen on kiertänyt ympäri Eurooppaa yhdessä perheensä kanssa. Tällä hetkellä perhe on asettunut Skotlantiin.


Irtiotto vaati lähtöön liittyneiden tunteiden, kuten pelon, läpikäymistä.

– Kun olin käynyt tunteet läpi, totesin, että selviän mistä vain. Tajusin, että ainoat esteet ovat mielessäni, Remes-Koponen kommentoi.
Johanna Remes-Koposen muuttotarina on onnellinen.

Matka maailmalla ja ennen kaikkea kohti onnellisuutta jatkuu.

– Emme ole tulossa takaisin. Ja kun lapset muuttavat pois kotoa, me muutamme takaisin asuntoautoon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt