Helsinkiläinen Mia, 29, jätti työnsä ja lähti Thaimaahan – epäilys iski vasten kasvoja jo lentokentällä

Helsinkiläinen Mia jätti Suomen, mutta irtiotto alkoi kaduttaa jo lentokentällä.

Helsinkiläinen Mia jätti Suomen Thaimaa-unelman takia. Irtiotto osoittautui virheeksi.

20.12.2018 19:00

Ajatus muuttamisesta aurinkoon houkuttelee suomalaisia etenkin näin synkimpinä talven kuukausina.

Ja mikseipä houkuttelisi, sillä ihmiset tapaavat kertoa ulkomaan muutoistaan pääosin positiivisia tarinoita.

Myös Ilta-Sanomat on esitellyt irtiottoja, joiden sanomaa voisi kuvailla sananlaskulla: ruoho on vihreää aidan toisella puolella.

Tarinoiden joukkoon mahtuu kuitenkin myös kuvauksia siitä, miten kaikki ei mene aina putkeen.

Tällä viikolla paluustaan Suomeen kertoivat Turkkiin muuttaneet Aki Manninen ja Rita Niemi-Manninen. Pariskunta palasi Suomeen, sillä pahat raskausoireet piinasivat Ritaa, eikä ajatus Turkissa huonovointisena olosta tuntunut enää hyvältä.

Mian unelma sai alkunsa Thaimaassa

Myös Ilta-Sanomien lukija, Mia, 29, haluaa kertoa tarinansa siitä, miten unelma irtiotosta maailmalla ei toteutunutkaan aivan sillä tavalla kuin ajatuksissa oli.

Maailmalle helsinkiläisnainen oli lähtemässä, kun oli täyttänyt 21 vuotta.

Mia oli viettänyt ennen uutta irtiottoa Thaimaassa puoli vuotta työharjoittelussa.

Mialla oli takanaan muutaman lomamatkan lisäksi kaikin puolin onnistunut puolen vuoden työharjoittelu Thaimaan Raya Yai -saarella. Harjoittelu oli osa matkailuvirkailijan tutkintoa, jota nainen oli alkanut vastikään opiskella.

– Työharjoitteluaikani ulkomailla oli esimerkki siitä, miten kaikki voi pienintä yksityiskohtaa myöden mennä nappiin.

Muutto Suomeen ei unelmien reissun jälkeen tuntunutkaan hyvältä.

Mia palasi töihin ja tuttujen rutiinien pariin, mutta kotimaassa oleminen tuntui kaikkea muuta kuin tyydyttävältä. Veri oli jo alkanut vetää takaisin maailmalle.

– Koko ajan oli olo, että haluaisin vielä lähteä.

Levottomuus konkretisoitui, kun Mia alkoi säästää rahaa uutta irtiottoa varten. Kun työ löytyi, reissunainen pakkasi laukkunsa.

Irtiotto edellytti työstä irtisanoutumista ja vuokra-asunnon irtisanomista. Irtaimistonsa Mia vei isänsä varastoon.

”Tätä minä en halua”

Mitä lähemmäs matkaa tultiin, sitä useammin Mian mieleen alkoi tulvia epäilyksiä.

– Ahdisti ja pelotti ihan hirveästi. En tiennyt, haluanko lähteä, mutta olin mennyt suunnitelmissani niin pitkälle, etten tiennyt, voinko perua sitä enää.

Epäilyksistään huolimatta Mia edisti matkasuunnitelmiaan.

Mitä lähemmäs matkaa aika kului, Mian mieleen alkoi tulvia epäilyksiä.

Vasta kun kone laskeutui Bangkokin lentokentälle, mieleen iski tajunnanräjäyttävä tietous: tätä hän ei halunnut.

– Ajattelin, ettei tämä ole kotini ja tänne en kuulu, Mia kertoo.

Olo oli hämmentynyt, mutta mielialaa paransi mukana oleva ystävä, jonka kanssa Mian oli tarkoitus lomailla Koh Samuin turistisaarella ennen töiden aloittamista.

Siellä, rantatuolin alla, Mia rohkaistui ja lähetti tulevalle työnantajalle viestin: olen pahoillani, mutta en olekaan tulossa.

Dengue-kuume ratkaisi asian

Mian mukaan hän ei halunnut lopulta jäädä Thaimaahan, koska tajusi hyvin, mitä arki tulisi olemaan.

– En halunnut jäädä, koska muistin millaista on olla maapallon toisella puolella ilman tuttuja rutiineja ja omaa tukiverkostoa ja tajusin, etten haluakaan enää kokea sitä.

Tämän jälkeen sattuma puuttui vielä peliin ja sinetöi päätöksen Suomeen paluusta.

Mia sairastui nimittäin erittäin rajuun dengue-kuumeeseen ja joutui sairaalaan vuoteen omaksi. Sairaus oli niin rankka, että Mia kuvailee sitä elämänsä vaikeimmaksi asiaksi.

Sairastuminen dengue-kuumeeseen oli viimeinen niitti, Mia kertoo.

Viimeistään sairaalavuoteella Mialle koki, että olisi aika palata Suomeen. Sairastuminen oli siitä konkreettinen merkki.

– Dengue-kuume helpotti Suomeen paluuta siinä mielessä, että kukaan ei kyseenalaistanut paluutani. Kaikki olettivat, että olen palannut sairastumisen takia. Muiden ajatukset eivät saisi vaikuttaa, mutta kyllä pääsin helpommalla, kun kerroin, että minulla oli dengue-kuume.

Ilta-Sanomille Mia haluaa kertoa tarinansa, koska hänen mukaansa mediassa esitetään hyvin usein pelkkiä positiivisia lähtötarinoita.

– Mukavuusalueeltaan on tärkeää poistua, mutta suurinta rohkeutta voi olla myöntää, että jokin ei tunnukaan hyvältä tai siltä, miltä todella haluaa.

Haaveiletko irtiotosta? Lue terapeutin vinkit

Jos irtiotto ulkomailla kiinnostaa, kognitiivisen käyttäytymisterapian psykoterapeutti Annina Aaltonen kehottaa pohtimaan omia arvojaan ja sitä, mitä kohti haluaa elämässään kulkea. Viekö muutos toivottua kohti?

Lähteminen voi olla huono idea, jos lähtemisen syyt liittyvät haluun paeta jotakin omaa elämän ongelmaa. Ajatus siitä, että uusi ympäristö veisi ongelmat mukanaan, voi toimia, mutta vain tietyn aikaa. Huomio kiinnittyy ajan mittaan väistämättä epämiellyttäviin ajatuksiin, tunteisiin tai kehontuntemuksiin, joita kantaa mukanaan.

Irtiotto voi olla huono idea myös, jos perus elämäntaidot tai tunteiden säätelytaidot eivät ole riittävällä pohjalla. Vakavammat mielenterveyden ongelmat saattavat olla järkevä peruste jäädä kotiin.

– Mutta toisaalta ympäristön muutos voi myös auttaa ongelmien käsittelyssä, jos henkilöllä on riittävät resurssit käsitellä ongelmiaan myös uudessa ympäristössä. Riittävää tukiverkostoa kannattaa selvittää ennen matkalle lähtöä, Aaltonen sanoo.

Toisinaan käy myös niin, ettei elämä uudessa kohteessa toimi, syystä tai toisesta.

– Silloin voi olla viisasta hyväksyä tilanne ja esimerkiksi palata takaisin, Annina Aaltonen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?