Matkat

Oletko jo käynyt Malesian must-kohteessa? Värikäs George Town on pakko nähdä

Julkaistu:

Malesia
Penangin saaren pääkaupunki on kulttuurien kohtauspaikka, josta löytyvät Malesian kauneimmat vanhat kujat, oivaltavimmat taideteokset ja parhaat katukeittiöt.
”Olen teiden kuningas!” huudahtaa kuusikymppinen kuski ja kaartaa polkupyöräriksallaan väärälle kaistalle, kohti vastaan vyöryviä autoja ja mopoja. Tämä on hyvä oikopolku, mies selittää. ”Katso nyt, kaikki väistävät minua.”

Monessa muussa Kaakkois-Aasian kolkassa polkupyöräriksat alkavat jo olla kadonnutta perinnettä, mutta Malesiassa, Penangin saaren pääkaupungissa George Townissa niitä vielä käytetään turistien kuskaamiseen. Puolentoista kilometrin matka hotellille maksaa pari euroa.

Matkan varrella mies esittelee paikkoja. Love Lane eli Rakkauden kuja ei ole enää nimensä veroinen merimiesten kantapaikka, hän myhäilee, vaan täynnä tavallisia hostelleja ja baareja, joihin paikallisetkin saattavat mennä viikonloppuisin.

Aikakausien ja kulttuurien sekoitus

Penang on ollut vuosisatojen ajan kauppiaiden ja siirtolaisten kohtauspaikka. 1800-luvun alussa saari oli brittien tärkeimpiä satamia Aasiassa ja myöhemmin vaarallinen oopiumikaupan keskus, kunnes se vähän unohtui. Nyt saaren pääkaupunki elää uutta tulemista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

George Townin vanhakaupunki on kokenut muodonmuutoksen sen jälkeen, kun se vuonna 2008 valittiin Unescon maailmanperintökohteeksi – nykyään se on pittoreski sekoitus vanhaa Aasiaa ja nykyaikaa.


Värikkäitä kiinalaisia kauppataloja on kunnostettu hotelleiksi ja ravintoloiksi, espressokahviloiksi ja viinibaareiksi. Kauppataloissa on trendikkäitä sisustus- ja vaateputiikkeja, toisaalta myös vanhanajan sekatavarapuoteja ja hämyisiä verstaita. Korttelin kokoisessa Pikku-Intiassa raikuu Bollywood-musiikki ja puodeissa kimaltavat pukukorut, vaatteet ja silkkikankaat.


Monet talot odottelevat yhä remonttia. Rähjäisissä julkisivuissa saattavat erottua vuosikymmenten eriväriset maalipinnat.

Kulttuurien kirjo näkyy katukuvassa ja pyhäköissä. Katujen varsilla on malaijien moskeijoita ja kristillisiä kirkkoja, suitsukkeelta tuoksuvia kiinalaispyhättöjä ja riemunkirjavia hindutemppeleitä sopuisasta siellä täällä.

Kuuluisa katukeittiöistään ja -taiteestaan

Kadun pielessä sihisee wokkipannu. Annoksen katkarapunuudeleita saa reilulla eurolla. Toisessa kojussa kääritään popiah-kevätkääryleitä, joihin laitetaan vihanneksia ja chilitahnaa sekä lihaa tai katkarapuja.

Ylivoimaisesti pisin jono on cendol-kojuun. Paikallinen jälkiruokaerikoisuus syntyy jäämurskasta, vihreistä nuudelinpätkistä ja punapavuista, palmusokerista ja kookosmaidosta – yhdistelmä maistuu aika erikoiselta, mutta se viilentää tropiikin kosteassa kuumuudessa erinomaisesti.


Monet malesialaiset matkustavat kaupunkiin juuri ruoan vuoksi. Mutta vähintään yhtä hyvä syy tuloon on katutaide. Seiniä koristavat maalaukset ovat upeita ja sulautuvat hienosti historialliseen miljööseen.

Hienoimmat ja kekseliäimmät työt ovat liettualaisen Ernest Zacharevicin tekosia. Niissä maalausten osana on monesti jokin oikea esine, kuten polkupyörä, kottikärry tai tuoli.

Maalausten bongailu onkin oikeastaan paras tapa tutustua vanhoihin kortteleihin. Hotellista saadun taidekartan avulla löytyvät salaisemmatkin sisäpihat ja sivukujat.


Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Info

  • Penangin saarella on 1,8 miljoonaa asukasta, George Townissa noin 0,7 miljoonaa. Valtaosa on kiinalaista syntyperää.
  • Perille pääsee bussilla tai lentäen esimerkiksi Malesian pääkaupungista Kuala Lumpurista. Silta yhdistää saaren mantereeseen.
  • Parhaita museoita ovat 1800-luvulla tehdyt kartanomaiset asuinrakennukset Blue Mansion ja Pinang Peranakan Mansion.
  • Nähtävyys on myös Chew Jetty, meren päälle paalujen varaan rakennettu vanha puutaloalue.
  • Saari ei ole varsinainen rantalomakohde, mutta Batu Ferringhi on kohtuullinen ranta hyvine hotelleineen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt