Tallinnassako kalliit hinnat? Näiden ostosten takia kaupunkiin kannattaa yhä matkustaa - Matkat - Ilta-Sanomat

Tallinnassako kalliit hinnat? Näiden ostosten takia kaupunkiin kannattaa yhä matkustaa

Apteekkituotteita, käsitöitä ja erikoisuuksia, joita ei Suomesta löydy. Muun muassa näiden tuotteiden perässä Tallinnaan kannattaa yhä matkustaa.

Tallinnaan lähdetään yhä myös edullisten ostosten takia.­

5.12.2018 16:28

Tallinnan hintataso ei ole entisensä, kertovat uutiset viime kuukausilta.

Ilta-Sanomien vastikään tekemän hintavertailun mukaan useiden Viron-matkailijoiden suosikkituotteiden hinnat ovat todella nousseet viime aikoina.

Siinä missä kossupullon saattoi vielä kymmenen vuotta sitten napata matkalta mukaan reilulla kuudella eurolla, saa siitä nykyään maksaa Tallinnassa yli 14 euroa.

IS:n suosikkituotevertailussa oli mukana tuttuja suosikkituotteita, joiden hintoja vertailtiin vuoteen 2007. Yli sadan prosentin hinnannousua oli tapahtunut erityisesti alkoholituotteissa.

Maahan lähdetään kuitenkin yhä myös edullisten alkoholiostosten takia.

Vaikka hinnat ovat kohonneet alkoholiverotuksen muutosten myötä, moni nappaa tuliaiskassiin vettä väkevämpää.

Esimerkiksi viskiä saa Virosta vielä Suomea edullisemmin.

Pullo Johnnie Walker red -viskiä maksaa Virossa 32,99 euroa, Suomessa 42,27 euroa.

– Alkoholi on edelleen Virossa halvempaa kuin Suomessa, kommentoi Ilta-Sanomille Viron asiantuntija, vastikään Tallinnan keskikaupunki -kirjan julkaissut Tapio Mäkeläinen.

Parmesaanijuustoa alle kolmella eurolla

Suosittuja ovat myös tietyt elintarvikkeet, kertoo markkinointipäällikkö Mall Oja Tallinnan matkailu- ja kongressitoimisto Visit Tallinnasta.

200 gramman paketin Suomessa hinnakasta parmesaanijuustoa ostaa Tallinnasta alle kolmella eurolla.

– Useat elintarvikkeet ovat Virossa hieman edullisempia kuin Suomessa, mutta myös kalliimpia löytyy. Ruokakori Tallinnasta ostettuna on kuitenkin edelleenkin edullisempi kuin Suomesta ostettuna, Mäkeläinen sanoo.

Balti Jaama -torilla myydään muun muassa hedelmiä ja kasviksia.­

Tallinnassa voi törmätä myös tuotteisiin, joita ei ole Suomessa. Maitotuotteet ovat hieman erilaisia kuin Suomessa ja paikalliset vihannessäilykkeet maistuvat nekin toisenlaisilta kuin meillä.

– Tyrnituotteita on Virossa runsaasti ja ne ovat edullisempia kuin Suomessa. Suomalaiset syövät silakkaa, virolaiset taasen kilohailia, Mäkeläinen luettelee.

Erityisen mielenkiintoisia ovat virolaiset leivät.

Moni tuntee tumman Muhun leivän, joka on kuuleman mukaan niin hyvää, että siihen jää koukkuun varmasti. Mutta valikoimaa on muutakin.

– Leivät ovat erilaisia eri puolilla Viroa, Mäkeläinen kertoo.

Apteekkitavaraa puoleen hintaan

Apteekissa piipahtaminen on ollut pitkään suomalaisten Viron-matkailijoiden suosiossa, sillä suomalainen paperiresepti kelpaa myös Virossa. Suunnitteilla on, että jatkossa myös elektroninen resepti kelpaisi naapurimaassa.

Matkailijoille tietoa jakavan Baltic Guide arvioi vuoden 2017 alussa, että Virosta saa apteekkituotteita alle puoleen hintaan. Hinnat kuitenkin vaihtelevat. Esimerkiksi tulehduskipulääke ibuprofeenia myydään Euroapteek-ketjussa noin kahdella eurolla.

Mall Oja huomauttaa, että monet suomalaiset tulevat Viroon terveysturisteiksi. Naapurimaasta haetaan hammashoitoa, lääkäripalveluita ja optikon palveluita.

– Myös silmälasit ovat Virossa edullisempia kuin Suomessa, Oja kertoo.

Nuoren suunnittelijan korvikset 10 euroa

Viro tunnetaan laadukkaista käsitöistään ja designistaan, sillä maan design-kenttä on vireä. Kaupunki on myös täynnä pieniä putiikkeja, joissa paikallisten ammattilaisten tuotteet vaihtavat omistajaa suomalaisittain huokeilla hinnoilla.

Esimerkin voi ottaa vaikkapa korvakoruostoksilta. Nuoren virolaissuunnittelijan korvakorut maksavat Tali-designputiikissa kymmenen euroa. Samalla hinnalla löytäisi Suomesta korvikset vain ketjuliikkeiden valikoimasta.

Käsitöiden kanssa saa kuitenkin olla tarkkana.

Tallinnan vanhasta kaupungista mukaan napatut lyhytvartiset villasukat maksavat 15 euroa. Hinta lähentelee jo Suomen hintatasoa.

Merkit, joita ei ole Suomessa

Mall Oja huomauttaa, että ostosmatkalaisten kannattaa tuijottaa muutakin kuin hintaa.

Paikallinen käsityö on laadukasta, mutta toisaalta kaupungista löytyy myös liikkeitä, joita ei ole Suomessa lainkaan.

– Nuorempi väki ja todelliset oluen asiantuntijat ovat kiinnostuneet Viron pienpanimoiden oluista. Niiden valikoima on todella laaja. Viron tunnetuin Põhjala-panimo on joulukuun lopussa avaamassa uutta panimoa ja olutravintolaa Noblessnerin alueella, lähellä Lentosatamaa, Oja kertoo.

Myyntipöydän valikoimaa Balti Jaama -torilla Tallinnassa.­

Tallinnassa on myös vaatekauppoja, joita ei löydy Suomesta.

Viru-hotellin vieressä sijaitsevan tavaratalo Kaubamajan kenkä- ja laukkuosasto on paratiisi luksusmerkkien bongaukseen.

Edullisempia vaateostoksia voi tehdä muun muassa Rotermannin korttelissa sijaitsevista Stradivariuksesta ja Bershkasta. Niitäkään ei ole Suomessa, Oja vinkkaa.

Palvelut reilusti edullisempia

Edullisten ostosten lisäksi Viroon lähdetään palveluiden takia, Oja kertoo.

– Ne ovat 20–30 prosenttia Suomea edullisemmat.

Myös Viron ystävä Tapio Mäkeläinen käyttää maassa ollessaan runsaasti palveluita. Parturissa, hammaslääkärissä, autohuoltamossa, suutarilla ja vaatepesulassa käyminen on Suomen hintoja halvempaa.

Mitä sinä ostat aina Virosta? Kommentoi alle!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?