Matkat

Uuden-Seelannin matkailun valtti: Hobittikylä Kontu tarjoaa matkan halki Keski-Maan

Julkaistu:

Uusi-Seelanti
Uuden-Seelannin matkailu on ottanut kaiken irti Taru Sormusten Herrasta -elokuvista, joita on kuvattu saarilla. Maan vaihtelevat maisemat vievät niin Tolkienin kirjojen leppoisaan hobittikylään Kontuun kuin sateiseen tuomiopäivän Mordoriin.
Alkusyksyn auringonnousu valaisee upeat nurmikukkulat. Usva liikkuu vielä matalalla ja sadat lampaat laiduntavat laiskasti niityllä.

Bussimme lipuu kapeaa tietä pitkin kumpareista maastoa. Olemme heränneet Uuden-Seelannin suurimmassa kaupungissa Aucklandissa varhain nähdäksemme aamun nousevan nummilla.

Olemme matkalla Hobittilaan, paikkaan, jossa on kuvattu Sormusten herra -elokuvien hobittikyläkohtaukset.


J. R. R. Tolkienin Sormusten herra- ja Hobitti-kirjojen seikkailut alkavat Kontu-nimisestä kylästä (engl. Shire). Tätä kylää asuttavat leppoisat ja hyvästä ruoasta ja juomasta pitävät hobitit. Ne pitävät myös perinteistä, arkirutiinista ja maanviljelystä. Pulleat ja karvajalkaiset hahmot ulottuvat pituudeltaan keskimittaisen ihmisen napaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bilbo ja Frodo Reppuli poikkeavat muista kyläläisistä, sillä heitä kiinnostaa pienen kylän arkea enemmän seikkaileminen. Itse asiassa juuri tällaisena alkusyksyn hetkenä Frodo lähtee seikkailuun velho Gandalfin kannustamana…


Yhtäkkiä bussi pysähtyy. Tie on tukossa, miksi ihmeessä?

Lampaat ovat tukkineet tien!

– Pahoitteluni, meillä on aamuruuhka-aika, kuski naurahtaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lampaita Uudessa-Seelannissa riittää. Uudessa-Seelannissa on vajaa viisi miljoonaa asukasta, mutta yli 30 miljoonaa lammasta.

Uusiseelantilainen lammas- ja karjafarmari herra Alexander oli varmasti ihmeissään, kun suuri elokuvatuotanto lähestyi häntä 1990-luvun lopulla oudolla pyynnöllä. Voisiko laitumistasi rakentaa kylän hobiteille? Tulisimme tänne kuvaamaan fantasiaelokuvia.


Sormusten herra- ja Hobitti -elokuvat ohjannut Peter Jackson kierteli maata helikopterilla ja etsi sopivia kuvauspaikkoja vuonna 1998. Matamatan kunnassa sijaitsevan farmin tontti herätti heti ohjaajan mielenkiinnon: se muistutti brittiläistä maaseutua, eräänlaista Emmerdalea.

Tontin käytöstä päästiin omistajan kanssa sopuun, ja Jackson rakensi työryhmineen lavastekylän hobiteille. He rakensivat kaikkiaan 37 kolon sisäänkäyntiä, ja samalla puutarhoja ja viljelyksiä. Kaiken tuli näyttää asutulta ja arkiselta: jopa heinän annettiin kasvaa ylipituiseksi ennen kuvausten aloittamista.


Nykyään lavastekylä on paljon muutakin kuin vain elokuvaa varten tehty kokonaisuus. Vuodesta 2009 paikka on ollut auki yleisölle. Ja vuonna 2012 paikalla kuvattiin Peter Jacksonin Hobitti-trilogian elokuvia.

Oppaamme avaa meille portin kylään. Joitakin lehtiä on jo tippunut maahan ja kurpitsasatoa korjataan parhaillaan. Olemme aamun ensimmäinen ryhmä. Eriväriset pyöreät ovet ja pienet ikkunat pilkottavat kummuista. Savupiipuista ei tupruta savua.

Paikka on viehättävällä tavalla eletyn näköinen. Kuin hobitit olisivat vasta kuulleet meidän tulevan ja syöksyneet koloihinsa. Jopa pyykit ovat jääneet kuivamaan narulle ja shakkipeli kesken. Yhden kolon edustalla on kyltti: ”Menin kalaan”.


Ilmeisesti pian on tulossa elonkorjuujuhla, sillä sinne tänne on ripustettu puutarhalyhtyjä. Puutarhoja ja viljelyksiä hoitaa kymmenen puutarhuria ympäri vuoden.

Opas kulkee lauma perässään kummun päälle. Tässä on hobitinkolo, jonka luona saa avata oven.

– Kuka haluaa kurkistaa sisään? opas kysyy.

Olen uteliaana ensimmäisten joukossa ja ilmoittaudun vapaaehtoiseksi. Työnnän oven auki ja huomaan jännittäväni: miltä näyttää aidossa hobitinkolossa?

Ovi narahtaa auki. Vastassa on siivouskomeron kokoinen tila, jossa on sammiollinen sateenvarjoja. Tänne ei mahtuisi edes hobitti.


– Minun on valitettavasti tuotettava teille pettymys. Kaikki elokuvan hobitinkolojen sisäkohtauksen on kuvattu studiossa Wellingtonissa, opas pahoittelee.

Pian olemme päässeet itse pääkohteeseen, kummun huipulla sijaitsevaan Repunpäähän, joka on kirjoissa ja elokuvissa Bilbon ja Frodon kotitalo.


Muutama turisti istahtaa penkille, joka sijaitsee kuuluisan hobittitalon edustalla. Tällä penkillä istuivat elokuvassa näyttelijät Elijah Wood ja sir Ian McKellen, jotka näyttelivät Frodoa ja Gandalfia.

Juuri julkkiksilla on merkittävä osuus Uuden-Seelannin markkinoinnissa. Esimerkiksi Elijah Wood on nähty paikallisen lentoyhtiön mainoskasvona.


Repunpään aidassa on kyltti, jossa lukee: ”Ei kulkulupaa, paitsi juhla-asioihin liittyen.” Mikä mahtava aasinsilta lähteä kapakkaan!

Kierros lavastekylässä päättyy lammen rantaan, johon on rakennettu mylly ja kivinen silta. Sillan toisella puolella on hobittikievari Green Dragon. Kierrokseen sisältyy omavalintaisesti olut, siideri tai mehu. Olut on pantu paikan päällä.


Omenasiideri maistuu litkulta, mutta ehkä niin pitääkin. Pienten hobittien uskoisi humaltuvan varsin helposti.

Kuten kylän luonteeseen sopii, myös kievari on suunniteltu irkkupubin ja keskiaikaisen puuarkkitehtuurin risteymäksi. Täällä saa sovittaa hobittityylisiä vaatteita ja kokea itsensä aidoksi kontulaiseksi.


Matka vie matkamuistomyymälän kautta takaisin ihmisten ilmoille. Vaikka Uusi-Seelanti on hyödyntänyt matkailussaan elokuvien kuvauspaikat, ohjaaja Jackson on huolehtinut siitä, että vain tuotannolla on mahdollisuus myydä elokuvan oheistuotteita. Matkamuistomyymälällä on kuitenkin eräs valtti: täältä voi lähettää kortin Suomeen Keski-Maasta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt