Liikemiesten Thaimaan-reissulla ei selvää päivää nähty – yksi näky naulautui matkaoppaan mieleen pysyvästi - Matkat - Ilta-Sanomat

Liikemiesten Thaimaan-reissulla ei selvää päivää nähty – yksi näky naulautui matkaoppaan mieleen pysyvästi

Entinen matkaopas kertoo, minkälaista meno oli kultaisella 70-luvulla, kun suomalaiset matkustivat Thaimaahan.

Entinen matkaopas kertoo Ilta-Sanomille luotsanneensa suomalaismatkailijoita 70-luvulla Thaimaassa. Bangkokin kanaalin vieressä sattui yksi kömmähdyksistä.

29.11.2018 19:00

Ollapa matkaopas ja nähdä maailmaa!

Ilta-Sanomat kertoi viime viikolla matkaoppaina työskentelevien Hannen, Kimmon ja Maaritin työstä maailman suosituissa turistikohteissa.

Selvisi, että matkaoppaat saavat nykyään tehdä töitä kielitaitoisten, kokeneiden ja hyvinvoinnistaan kiinnostuneiden suomalaismatkailijoiden kanssa.

Viinapullon sijaan suomalaista matkailijaa kiinnostaakin nykyään kuntosali ja aamuiset juoksulenkit.

– Hyvin varusteltu kuntosali on joskus tärkein kriteeri hotellivalintaan, 13 vuotta alalla ollut Hanne kertoo.

Näin matkailu on muuttunut

Matkailu tuntuu muuttuneen räikeästi, kun sitä vertaa menneiden vuosikymmenien reissuihin. Villeimmissä tarinoissa matkailijoita liikutti nimittäin jokin muu kuin urheilu.

Suomalaisten matkailua ja viinankäyttöä on käsitelty myös kulttuurintutkimuksen parissa.

Suomalaisten matkailua ja viinankäyttöä on käsitelty muun muassa kulttuurintutkimuksen parissa. Ilta-Sanomille viinan ja matkailun erottamattomasta yhteydestä on kertonut aiemmin muun muassa matkailun kulttuurintutkimuksen professori Soile Veijola.

Tällaisia, joskus viinanhuuruisiakin matkamuistoja avaa myös Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanut nainen, joka kertoo työskennelleensä vuonna 1977 muutaman viikon matkaoppaan lomasijaisena Thaimaassa.

Nimettömänä tarinansa kertovan naisen mukaan suomalaiset olivat jo tuolloin tottuneet Keihäsen etelänmatkoihin, mutta Kaukoidän matkat olivat vielä harvojen herkkua. Nainen luotsasi ryhmiä ensin viikon Bangkokissa ja sitten toisen viikon Pattayalla.

Kokemukset olivat mieleenpainuvia.

Mies putosi kamera kaulalla Bangkokin kanaaliin

Yksi muistoista sijoittuu Bangkokiin, jossa matkaopas sai opastaa muun muassa neljän suomalaisen liikemiehen ryhmää.

”Kaikilla oli vauhti päällä alusta loppuun asti, eikä yksi miehistä nähnyt varmaankaan selvää hetkeä koko matkalla. Paitsi korkeintaan silloin, kun hän putosi kamera kaulassa veneestä kanaaliin Bangkokin uivilla markkinoilla. Soutaja kalasti hänet sieltä ylös vahingoittumattomana.

Ilta-Sanomille tarinansa kertonyt entinen matkaopas luotsasi ryhmiä ensin viikon Bangkokissa ja sitten toisen viikon Pattayalla.

Loppumatkan ajan hän kertoi kaikille, kuinka fiksu hän oli ollut, kun oli ymmärtänyt pitää suunsa kiinni niin, ettei likaista vettä joutunut sisuksiin. Jouduin myös miehen tulkiksi kun tämä välttämättä vaati päästä kamerakauppaan selvittämään, olisiko uimareissulla kastunut kamera pelastettavissa. (Ei ollut.)”

Opas avuksi vaikka keskellä yötä

”Matkalla oli myös isohko ryhmä iisalmelaisia, joista kukaan ei ilmeisesti taitanut mitään vierasta kieltä, eikä ainakaan englantia. Ilmeisesti hotellissa asuminenkin oli heille suhteellisen uusi kokemus, sillä yhdeltä jos toiselta tuppasi avain unohtua hotellihuoneeseen aina kun sieltä astui ulos.

Asian selvittäminen hotellin vastaanotossakaan ei onnistunut ilman, että opas hälytettiin apuun-

Kun ei mitään yhteistä kieltä ollut, ei asian selvittäminen hotellin vastaanotossakaan onnistunut ilman, että opas hälytettiin apuun ‑ mihin aikaan vuorokaudesta tahansa.”

Mittava mies sai aikaan selkkauksen

”Yksi matkalaisista oli ympärysmitaltaan erittäin mittava mies. Hän oli päättänyt teettää räätälillä puvun itselleen, kun valmiita ei ymmärrettävästi ollut helposti saatavissa. Koska housut tahtoivat kulua takkia nopeammin, hän halusi puvun kaksilla housuilla. Ongelma syntyi siinä vaiheessa, kun räätälin kangas loppui kesken. Tulikin vain takki ja yhdet housut.

Mies ei tähän suostunut, vaan ilmoitti, ettei sitten ota niitä lainkaan. Räätäli hermostui: kuka nyt Thaimaassa ostaisi jättikokoista pukua, kun kaikki olivat pienikokoisia?

Kahtena iltana piti opaskin hakea kiistaa sovittelemaan. Kompromissiksi kelpasi lopulta se, että mies suostui ottamaan valmiin puvun, kun hänelle tehtiin kahdet housut toisesta kankaasta.”

Minkälaisiin tilanteisiin sinä olet joutunut matkoillasi? Kommentoi alle!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?