Matkat

Etelä-Espanjan helmi! Nämä pitää kokea Granadassa

Julkaistu:

Granada
Etelä-Espanjan Granadassa sekoittuvat toisiinsa espanjalaiset ja arabialaiset perinteet. Se luo koko kaupunkiin omintakeista menneen maailman tunnelmaa.
Moni matkailija poikkeaa Granadaan päiväretkellä ja näkee vain kaupungin kuuluisan nähtävyyden, Alhambran palatsi- ja linnoitusalueen. Mutta yhtä lailla voi tehdä toisinkin: viipyä muutaman päivän ja sivuuttaa Alhambran kokonaan – nähtävää riittää ja tunnelma on aivan erityinen.

Keskiaikaisessa Granadassa

Keskustan viereltä alkaa Granadan kaunein ja kiehtovin seutu. Muurit suojaavat valkoisia taloja ja puutarhoja, joista ryöppyävät kukkaköynnökset ahtaiden kujien ja portaikkojen ylle. Seiniä koristavat keramiikkakaakelit ja uskonnolliset kuvat.

Kukkulan rinteessä levittyvät muinaiset arabikorttelit ovat hieno jäänne vuosisatojen takaa. Arkkitehtuuri on suojeltua, joten talojen perinteiseen tyyliin ei saa kajota. Pienimmille kujille ei pääse autoilla ja jyrkissä mäissä askel hidastuu.

Jokea reunustavalta kadulta voi poiketa tuhat vuotta vanhan hammamin, El Bañuelon, raunioihin. Pylväät kannattelevat huoneita, joissa ennen peseydyttiin ja rentouduttiin. Auringonsäteet siivilöityvät kupolikattojen tähden muotoisista rei’istä.


Kylpylän takana piileksii kaupungin viihtyisin teehuone. Värikkäällä keramiikalla ja tekstiileillä somistetusta La Tetería del Bañuelosta saa hyviä kakkuja. Teevalikoima on loputon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kukkuloita ja maisemia

Kun nousee Albaicínin kujia ja portaita yhä ylemmäs, pääsee hienoille näköalapaikoille. San Nicolásin kirkon edustalle keräännytään musisoimaan ja ihailemaan auringonlaskua. Se värjää vastapäisellä kukkulalla kohoavan Alhambran linnoitusmuurit yhä punaisemmaksi.


Kirkolta kävelee kymmenessä minuutissa Sacromonten kukkulalle. Alun perin romanien asuttama alue on säilynyt perinteisenä ja persoonallisena. Monet asunnoista on tehty rinteeseen kaivettuihin luoliin vuosikymmeniä sitten. Sittemmin luoliin on tehty tavallinen talo jatkoksi, ja osa on muutettu loma-asunnoiksi, baareiksi ja suosituiksi flamencoluoliksi.

Ihan kuin Marokossa!

Keskustan Calderería Nueva -kävelykadun puodeissa myydään vesipiippuja, värikkäitä valaisimia ja nahkatuotteita. Ravintoloista saa Lähi-idän ruokia, teetuvista minttuteetä ja baklava-leivonnaisia.


Parin sadan metrin päästä, katedraalin takakujilta, löytyy lisää basaarikojuja. Espanjalaismatkailijatkin ovat täällä haltioissaan: ihan kuin Marrakechin soukeissa, he huokailevat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirkon kyljessä on myös huumaavan tuoksuinen Medievo-puoti, jossa myydään irtomausteita ja teesekoituksia.

Sittenkin Espanjassa!

Tapasbaareissa on hilpeä tunnelma, ja usein todella täyttä. Istumapaikkoja riittää vain nopeimmille, ja osa seisoskelee kujilla kuppiloiden ulkopuolella. Granada on niitä harvoja espanjalaiskaupunkeja, joissa yhä tarjotaan ruoka-aikaan ilmaisia tapaksia juoman kaveriksi.

”Ellei ilmaista tapasta kuulu, sitä voi pyytää”, paikallinen neuvoo. Ilmainen ruokapala on perinne, lähes pakollinen asia. Se voi olla ilmakuivattua kinkkua ja härkäpapuja, pala piirasta, mitä milloinkin.


Sekin on perinne, että monet espanjalaisnuoret matkustavat Granadaan viettämään polttareitaan. Varsinkin viikonloppuna – joka alkaa torstaina – ilmapiiri on hyvin nuorekas ja riehakas, aamuun asti. Keski-ikäisten kohtauspaikkoja ovat rauhalliset viinituvat, kuten Plaza Nuevan lähellä sijaitseva, vuodesta 1836 toiminut Bar la Trastienda. Sieltäkin saa tapaksia, totta kai.Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogistahttps://www.exploras.net.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt