Suomalaismatkailijat löysivät taas Turkin – Alanyassa asuva Sanna kertoo, miten turismin romahdus näkyi katukuvassa: ”Se oli ihan hirveän surkeata”

Suomalaismatkailijat ovat jälleen löytämässä Turkin. Alanyassa asuva Sanna Alatalo kertoo, miten matkailun piristyminen näkyy katukuvassa.

Sanna Alatalo on asunut Turkissa kymmenen vuotta. Alanyaa Alatalo kehuu monipuoliseksi matkakohteeksi, jossa voi nauttia rantaelämän lisäksi monista liikunnallisista aktiviteeteista.

28.11.2018 14:22

Ehtymätön aarreaitta kulttuurimatkailijalle, monipuolinen aktiivilomakohde ja halpoja tuliaisia metsästävän shoppailijan paratiisi.

Näillä sanoilla Turkkia mainostetaan matkailijoille.

Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, että Turkin suosittuihin lomakohteisiin voi matkustaa hyvin myös huhti-lokakuussa olevan sesongin ulkopuolella.

Alanyassa asuvan kiinteistöalan yrittäjän Sanna Alatalon mukaan lämpötilat nousevat kaupungissa näin talvikuukausinakin parinkymmenen asteen tietämille. Viime viikolla Alanyassa oli rantakelit, Alatalo kertoo Ilta-Sanomille.

– Ilmasto on tosi mukava talvella, Alatalo kertoo.

Analyaan lentää Helsingistä 3,5 tunnissa. Gazipasan kentältä Alanyaan on puolen tunnin ajomatka.

Talvimatkailulla on muitakin hyviä puolia. Turkin matkailun kasvun merkille pannut Ebookers kertoo tiedotteessa, että sesongin ulkopuolella matkailija pääsee nauttimaan erilaisesta ilmapiiristä. Lisäksi hinnat ovat tuolloin entistä edullisempia.

Aiempaa edullisemmaksi maa on muuttunut turisteille Turkin liiran romahdettua.

Konkretiaa hintatasoon saa, kun vertailee sitä Suomeen.

Sanna Alatalo käy päivittäin syömässä lounaan kotinsa ulkopuolella, jolloin lounaalle tulee alkupaloineen, pääruokineen ja juomineen hintaa 2–3 euroa.

– Olutta en juo, mutta jos sellaisen haluaa, sille tulee hintaa 12–15 liiraa, eli noin 2,5 euroa, Alatalo kertoo.

Rantalomailua ja laskettelua

Turkkiin ei kuitenkaan matkusteta pelkkien halpojen hintojen, tai edes niiden kuuluisien rantojen perässä.

Maa on nimittäin myös aktiivilomailijan unelmakohde. Pelkästään Alanyan alueelta löytyy golfia lukuun ottamatta melkein mitä tahansa aktiviteettimahdollisuuksia, kuten uimista, vaellusreittejä, ratsastusta ja joogaa.

– Alanyan rannikko- ja kaupunkialue on tasaista ja näin ollen ikäihmisten on helppo liikkua. Vaellusreittejä on eritasoisia helpoista haastaviin, sanoo Alatalo.

Hieman yllättäen Turkkiin voi lähteä myös laskettelulomalle. Lähin keskus Alanyasta katsottuna sijaitsee Ispartan kaupungin vieressä.

– Parhaimmillaan Alanyassa voi siis nauttia sekä rantaelämästä että laskettelusta saman loman aikaan, Alatalo kertoo.

Ebookersin Claudia Parker viestintäpäällikkö kehottaa tutustumaan Pamukkalen kalkkikivialtaisiin.

Luonnonihmeitäkin maassa riittää.

Ilta-Sanomat on aiemmin kertonut muun muassa kiehtovasta Kappadokian alueesta, joka on Unescon maailmanperintökohde, ja jonka suosio on nousussa etenkin nuorten matkakohteena.

Ebookersin viestintäpäällikkö Claudia Parker kehottaa tutustumaan niin ikään Pamukkalen kalkkikivialtaisiin.

Maan suosituimpiin retkikohteisiin kuuluva alue tunnetaan lähes 200-metrisestä rinteestään, jossa on valkoista kalkkikivikerrostumaa. Kalkkikerrostumat ovat syntyneet, kun mineraalipitoinen lämmin vesi on pulpunnut maan sisältä tuhansien vuosien ajan.

Näin turismin romahdus vaikutti paikallisiin

Matkatoimistojen mukaan matkailu Turkkiin on jälleen kasvussa hiljaisempien vuosien jälkeen.

Suomalaiset vähensivät matkailua Turkkiin, kun maan turvallisuustilanne heikkeni.

Tänä vuonna lento- ja hotellipaketteja Turkkiin on Ebookersin mukaan varattu tammi-kesäkuussa 40 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Myös Momondo on kertonut, että Turkin kohteet ovat kasvattaneet suosiotaan vahvasti.

Matkailijoiden paluun turistikohteisiin on huomannut niin ikään Alanyassa asuva Sanna Alatalo.

– Piristystä on näkynyt kivasti tämän vuoden aikana, kun vertaa kahteen viime vuoteen. Kadut ja ravintolat ovat taas täynnä, Alatalo kertoo.

Alatalo ei muistele hyvällä taannoista turisminotkahdusta. Sillä oli nimittäin surullisia vaikutuksia monen paikallisen yrittäjän elämään.

– Se oli surkeata, ihan hirveän surkeata. Moni yrittäjä joutui laittamaan ovet kiinni ja lähtemään töihin muihin kaupunkeihin, tai ulkomaille etsimään uusia tulonlähteitä.

Suomalaisten suosikkikohteet Turkissa*

1. Alanya

2. Istanbul

3. Antalya

4. Side

5. Marmaris

6. Belek

7. Manavgat

8. Kemer

9. Kusadas

10. Cesme

Lähde: ebookers, Suomalaisten lento- ja hotellipakettien varaukset Turkkiin, tammi-kesäkuu 2018

Tällaisia tuliaisia Turkista kannattaa ostaa

Alanyassa asuva Sanna Alatalo vinkkaa, että matkailijoiden kannattaa jättää matkalaukkuun hieman tilaa tuliaisia varten.

Turkissa on nimittäin rikasta puuvillateollisuutta, minkä takia maasta saa hyvälaatuisia käsitöitä ja vaatteita edullisesti.

– Piipahdin vastikään yhdessä sisustusliikkeessä ja ihailin sataprosenttisesta puuvillasta tehtyjä torkkupeittoja. Hinta niille oli 20 euroa.

Turkista kannattaa tuoda tuliaiseksi myös mausteita, oliiviöljyä ja oliiviöljysaippuoita.

– Tekstiilituotteita, kuten nyt niin trendikkäitä hamam-pyyhkeitä, saa myös edullisesti, Alatalo kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?