Viro huolestui suomalaisturistien katoamisesta – IS:n lukijat haukkuvat ”ynseäksi”: ”Jopa suomalaiset ovat heidän rinnallaan kohteliaita” - Matkat - Ilta-Sanomat

Viro huolestui suomalaisturistien katoamisesta – IS:n lukijat haukkuvat ”ynseäksi”: ”Jopa suomalaiset ovat heidän rinnallaan kohteliaita”

Kallista, tympeää, eivät puhu suomea...

27.11.2018 7:15 | Päivitetty 27.11.2018 12:55

Virolaiset ja erityisesti tallinnalaiset yrittäjät kaipaavat taas suomalaisia ja niitäkin turisteja, joita takavuosina kutsuttiin alentuvasti ”poroiksi” heidän ei-niin-eurooppalaisten juomatapojensa vuoksi.

Nyt kelpaisivat taas konttaavat heimoveljet laiduntamaan, virolaiset viestittävät.

Suomalaisten hiipuneesta Viro-matkailusta kirjoittaneen Helsingin Sanomien uutinen huipentui tallinnalaisen käsityöyrittäjän Elfi Pilsin riipaisevaan vetoomukseen: ”Tulkaa, suomalaiset, takaisin – ei haittaa, jos on juovuksissa.”

IS:n lukijat kuitenkin huomauttivat, etteivät kaikki suinkaan matkusta alkoholin perässä.

Mutta mikä innostaisi suomalaisia matkustamaan Viroon, – vai innostaako mikään. Sitä IS kysyi lukijoiltaan.

Vastaukset olivat täystyrmäys heimoveljeydelle. Jos niiden perusteella pitäisi päättää, tarvitaanko Suomenlahden ali tunnelia, vastaus olisi, ei missään nimessä, pikemminkin muuri ja vesitykkejä.

 Viro itse tuhosi turistimarkkinansa, järjettömät hinnat, paikoin töykeää palvelua.

Valtava enemmistö vastaajista ja oireellisesti myös vastausten tykkääjistä suhtautui Viroon äärimmäisen kriittisesti. Heille nyky-Viro näyttäytyy kalliina maana, jossa asuu ynseä kansa.

Sitä paitsi ”Tallinna on niin nähty”.

Kielimuurikin on noussut Suomenlahden keskelle. ”Suomea ei kukaan halua osata”, eräs vastaaja suri, vaikka kiirehti myöntämään, etteivät nuoremmat virolaiset suomea varmasti osaakaan.

Tallinnan vanhakaupunki on myös suomalaisturistien suosiossa, mutta onko se jo ”niin nähty”?­

Paitsi ”ynseää”, virolainen palvelu on vastaajien mielestä ”ylimielistä” tai ”tympeää” tai ”tylyä” ja ”suomalaisiin suhtaudutaan alentuvasti”.

Eräs vastaaja oli niin itsekiihdytteisen jyrkkämielinen, että arvioi ”jopa suomalaisten olevan heidän rinnallaan kohteliaita”.

Useat vastaajat vertasivat virolaista palveluasennetta neuvostoliittolaiseen.

Sitä paitsi: ”Viro vaan on jo liian kallis. Latvia on vielä edullinen, joten ennemmin sinne.”

Seuraavaan vastaukseen tiivistetty viesti sai suuren suosion: ”Virolaiset ovat jo useamman vuoden ajan suhtautuneet suomalaisiin ylimielisesti, palvelu ravintoloissa tympeää, ylihinnoiteltua, joten ei ihme jos turistit ovat kadonneet.”

Kuin myös tämä: ”Viro itse tuhosi turistimarkkinansa, järjettömät hinnat, paikoin töykeää palvelua.”

Eräs vastaajista kokeili aina haasteellista sarkasmia: ”Tyly palvelu ja korkeat hinnat on hyvä kilpailuvaltti.”

Palvelua luonnehdittiin myös ”ynseäksi ja kalliiksi” ja ”koppavaksi ja huonoksi”.

Eikä siinä kaikki. Viron turvallisuustilanteen koettiin olevan ”vähän niin ja näin” ja turistin tulevan helposti ”rullatuksi, vaikka ei olisi edes humalassa”. Vastaajien mielestä ”rikollisuus rehottaa”, liikenne on vaarallista, Tallinnan taksit ”huijaavat” ja kaduilla pyörii ”huumevenkuloita”.

Ympäripyöreän ja tunnepitoisen leimaamisen sijasta muutama vastaaja näki vaivan etsiä konkreettisia esimerkkejä. Pidettiin lievästi sanoen erikoisena, että ”vaihtorahoina työntävät jotain 2 euron kolikkoa muistuttavaa rahaa, jonka nimellisarvo on murto-osa eurosta”. Tältä pohjalta on vaikea kokea mitään syvempää heimoveljeyttä.

Pieni vähemmistö IS:n kysymykseen vastaajista oli sitä mieltä, että Viro on yhä hieno matkailumaa, erityisesti Tallinnan ulkopuolella.

Jo aiemmin oli tiedossa, että Viron kesällä 2017 tekemä alkoholiveron reilu nosto sai viinanhakijoita hakeutumaan Latviaan.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten yönyliristeilyt Viroon eivät ole notkahtaneet, mutta päiväristeilyt ja yöpymiset Virossa ovat vähentyneet hieman. Viro on silti yhä suomalaisten ykköskohde.

Kaikesta huolimatta.

Lue lisää: Suomalaisten into matkustaa Viroon hiipuu – puoliksi Tallinnassa asuvalla Tapiolla on selvä näkemys, mistä se johtuu

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?