Matkat

Ikimuistoinen roadtrip Tappajahai-leffan maisemissa – Uusi-Englanti tarjoaa porvariston hillittyä charmia

Julkaistu:

Matkat
Uusi-Englanti tarjoaa puitteet ikimuistoiselle roadtripille. Moneen osavaltioon jakautunut alue pulppuaa historiaa ja huikeita maisemia.
Uusi-Englanti sai alkunsa jo ennen Yhdysvaltain itsenäistymistä 1600-luvun alussa brittien perustettua tänne ensimmäisiä siirtokuntiaan.

Ennen eurooppalaisia valloittajia seuduilla vaikutti kymmenkunta intiaaniheimoa, joita vetivät puoleensa vehreä ja monipuolinen luonto.

Vihreys tuo mieleen Brittein saaret, erityisesti Irlannin, mutta monta kertaa tuulilasista avautuvat huikeat näkymät voisivat olla yhtä hyvin Keski-Euroopasta.


New Englandin keskiössä on Massachusettsin osavaltio. Monet viehättävimmistä matkakohteista löytyvät suurten kasvukeskusten ulkopuolelta, maanteiden varsilta tai saaristosta. Säiden puolesta optimaalisin matkustusajankohta ulottuu huhtikuusta lokakuulle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mysticin pientä nostosiltaa ylitettäessä on vaikeaa käsittää olevansa vain puolentoista tunnin ajomatkan päässä Manhattanin melskeestä. Ihastuttava pieni kalastajakaupunki nousi otsikoihin 80-luvun lopulla Mystic Pizza -elokuvan myötä. Siinä Julia Roberts debytoi valkokankaalla pizzerian tarjoilijana.

Maineikas pizzeria on yhä paikallaan, mutta Julia Robertsista ei ole havaintoa. Pizza-asiakkaitakaan ei näytä olevan jonoksi asti. Turistit syövät Mysticissä mieluummin paikallisia mereneläväherkkuja.


Lähialueet tulvivat kalastajia ja paikalliset osterit ovat maailmankuuluja. Osa matkailijoista saapuu kaupunkiin omilla veneillään, ja surf-lautavuokraamoja on keskustan tuntumassa useita. Mysticistä löytyy myös Yhdysvaltain suurin merimuseo.

Täällä isot hotelli- ja motelliketjut loistavat katukuvassa poissaolollaan. Pikkukaupungissa majoitutaan ylellisiin bed and breakfast -majataloihin, joiden brunssipöydät tulvivat makuelämyksiä.


Mystic sijaitsee Connecticutissa. Osavaltio on ollut vuosikymmeniä itärannikon rikkaiden suosiossa, sillä sen verokanta on alimpia Amerikassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisaalta alhainen verokanta on ollut omiaan syventämään asukkaiden tuloeroja, minkä huomaa konkreettisesti rikkaiden ja köyhien kuntien räikeinä eroina.

Connecticutin isommissa kasvukeskuksissa, kuten New Havenissa, tuloerot ovat käsin kosketeltavat. Kaupungin ylpeys Yale on Yhdysvaltain maineikkaimpia ja kalleimpia yliopistoja. Törmäämme sen kampuksen porteilla rahaa pummaaviin kodittomiin nuoriin. Samaan aikaan yliopiston luokkahuoneissa opiskelevat maan rikkaiden sukujen vesat.


Matka jatkuu upeiden näköalasiltojen läpi naapuriosavaltioon. Tunnin ajomatkan päässä Rhode Islandissa sijaitseva Newport on New Englandin varhaisimpia asuinkeskuksia. Satamakaupunki perustettiin 1640-luvulla.

Newport tunnetaan massiivisista kolonialistisista kartanoista, jotka kätkevät sisäänsä kyseenalaisiakin salaisuuksia. Monet taloista nimittäin kuuluivat aikanaan orjakauppiaille. Newport oli itärannikon merkittävin orjakauppakeskus brittisiirtomaavallan aikaan. Sittemmin kartanot päätyivät Vanderbiltin kaltaisille vauraille amerikkalaissuvuille.


Bellevue Avenuella sijaitseva, Vanderbiltien rakennuttama ja Versailles’sta innoituksensa saanut marmorilinna Marble House sekä läheinen Belcourtin kartano kannattaa ehdottomasti käydä katsastamassa.

Vanderbiltit rakennuttivat myös kaupungin keskustaan nykyään hotellina ja ravintolana toimivan Grace Vanderbiltin, jonka terassibaarista aukeaa komeat maisemat yli koko kaupungin.


Bellevue Avenuelta on kivenheitto uimarannalle. Nälän yllättäessä voi astella hetkessä Flo’s Clam Shackiin nauttimaan suussa sulavia paistettuja simpukoita ja hummerisämpylöitä. Hummereita rakastetaan New Englanissa siinä määrin, että täällä on tarjolla jopa hummerin makuista jäätelöä!


Kaupungin toiselta laidalta löytyy Suomenlinnaa muistuttava linnoitus, joka on toiminut kesäisin amerikkalaisen folkmusiikin estradina jo reilun 50 vuoden ajan. Newport Folk Festivalin lavalla on tehty historiaa useita kertoja. Esimerkiksi Bob Dylan esiintyi täällä vuonna 1965 – festivaalijärjestäjien kauhuksi – ensimmäistä kertaa sähköisen rockbändin kanssa.


Newportista kannattaa tehdä lauttamatka läheiselle Martha’s Vineyardille. Täällä voi lomailla presidentillisessä seurassa. Maineikkaalla lomasaarella viihtyvät säännöllisesti muun muassa Obamat ja Clintonit.

Pieneksi lomasaareksi Martha’s Vineyardin maasto on poikkeuksellisen monipuolinen. Saaren etelärannalta Menemshasta löytyy ihastuttava kalastajakylä, jossa Steven Spielberg kuvasi ensimmäisen Tappajahai-elokuvan. Paikallisten mukaan saaren lähihistoriasta ei silti löydy ainuttakaan valkohain hyökkäystä. Sen sijaan hökkelimäisistä kalakaupoista löytyy suussa sulavia mereneläviä, joita voi nauttia auringonlaskua ihastellen.


Tehdaskaupunkien uusi kukoistus

1980-luvulla monet Uuden-Englannin maineikkaat tehdaskaupungit autioituvat, kun amerikkalaistuotteiden valmistus alkoi siirtyä Aasiaan.

Nyt samoja kaupunkeja on herätetty henkiin luovin tavoin.


Massachusettsin North Adamsissa vanhan radioputkitehtaan tiloihin on rakennettu maan suurin modernin taiteen museo Mass MoCA. Museon taidetta voi helposti ihailla usean päivän ajan. Mass MoCAssa järjestetään nykyään jopa rockfestivaaleja.


Pennsylvanian puolella Bethlehemin kaupunki on onnistunut elävöitymään houkuttelemalla museoituihin tehtaisiin turisteja ympäri maailmaa. Bethlehemin nimeä kantava legendaarinen hotelli on hiljattain entisöity. Se muistuttaa ajoista, jolloin pienessä teollisuuskaupungissa yöpyi säännöllisesti amerikkalaisia presidenttejä Rooseveltista Nixoniin. Näitä seutuja asuttivat 1800-luvulla pääasiassa Saksan alueelta tulleet herrnhutilaiset, mistä johtuen paikkakuntia on nimetty Raamatun mukaan.


Bethlehemin naapurista löytyy Nazareth. Kaupunki nousi maailmanmaineeseen kitaroiden avulla. Pikkukaupungin ytimestä löytyy nimittäin Martin Guitars, joka on Amerikan vanhin toiminnassa oleva kitaratehdas. Martin on ollut alueen merkittävin työnantaja jo 1800-luvun puolestavälistä saakka.


Käsityöläistaidoille riittää tehtaalla kysyntää, sillä Martinin kitarat valmistetaan edelleen käsityönä ja perinteitä kunnioittaen. Tehtaaseen ja sen tiloissa sijaitsevaan kitaramuseoon kannattaa käydä tutustumassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt