Itävallan löytämätön helmi! On täysi mysteeri, miksi ihana Graz on säilynyt niin tuntemattomana - Matkat - Ilta-Sanomat

Itävallan löytämätön helmi! On täysi mysteeri, miksi ihana Graz on säilynyt niin tuntemattomana

Linnavuorella on nykyään puistoja, kahviloita ja ravintoloita sekä kaunis näköala kaupungin ylitse.

Julkaistu: 25.11.2018 18:34

Itävallan toiseksi suurimmassa kaupungissa on Unescon listaama historiallinen keskusta, yllättävää modernia arkkitehtuuria ja leppoisa, liki välimerellinen, ilmapiiri. On mysteeri, miksi Graz on säilynyt niin tuntemattomana.

Graz on viimeisen päälle huoliteltu kaunotar.

Vanhankaupungin katuja, mukulakivikujia ja aukioita reunustavat huippukuntoiset barokkipalatsit ja renessanssiajan rakennukset. Pastellinvärisiä taloja koristavat ornamentit, patsaat ja kupolit. Yksi julkisivu on peitetty freskoilla. Pienet tunnelit johtavat sisäpihoille, joita reunustavat holvatut käytävät, kahvilat ja ravintolat.

Linnavuorella sijaitseva kellotorni on Grazin historiallinen maamerkki. Se säästyi 1800-luvun alussa Napoleonin joukkojen tuhoilta lunnaita vastaan.

Grazissa voi kävellä kaikkialle, mutta askelia kertyy paljon, koska keskustassa on niin mukava kuljeksia.

Kaupungin keskellä kohoavalle linnavuorellekin voi nousta funikulaarin sijaan jyrkkiä portaita tai metsäpolkuja pitkin. Keisarit asuivat kukkulalla 1300–1600-luvuilla, mutta linnoituksesta ovat jäljellä enää vain rauniot. Nyt on puistoja, kahviloita ja ravintoloita sekä satoja vuosia vanha kellotorni. Sen vierestä voi tähyillä punaisten kattojen yli kaupunkia ympäröiviin kukkuloihin.

Ripaus keisarillista tunnelmaa

Keskustassa voi istahtaa kahville 1560-luvulla perustettuun vanhaan hovileipomoon, Edegger-Taxiin. Sieltä saa keisarinna Sissin suukoiksi nimettyjä pikkuleipiä. Herkullisemmalta tosin maistuu keisarin suklaaleivos, jonka sisällä on pistaasimarsipaania ja marjahilloa.

Hyvin säilynyt ja valtavan siisti historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde. Se on suurelta osin autoilta suljettu.

Vartin ratikkamatkan päässä keskustasta löytyy 1600-luvulla valmistunut barokkilinna Schloss Eggenberg. Ulkoa se on aika vaatimaton, mutta sisältä hieno koristeellisine takkoineen, kaappikelloineen ja maalauksineen. Makuuhuoneen katosvuoteessa uneksi joskus Habsburgien mahtisuvun ainoa naishallitsija, Maria Theresa.

Muutakin kuin perinteitä

Kymmenet tuhannet opiskelijat huolehtivat siitä, että baareja riittää eikä kaupungin tunnelma ole pölyttynyt. Arkkitehtuurikin on paikoin modernin pirteää. Keskustan vanhojen talojen maisemasta erottuu modernin taiteen museo, jota kutsutaan Friendly Alieniksi, ystävälliseksi muukalaiseksi. Sen katon ulokkeet näyttävät kärsiltä.

Grazissa on sekä historiallista että modernia nähtävää. Nykytaiteen museo on kaupungin erottuvimpia rakennuksia.

Toinen avaruudellinen rakennelma kelluu keskellä kaupunkia halkovaa jokea. Lasista- ja teräksestä tehty simpukkamainen Murinsel on kuin pieni saari, joka yhdistyy kävelysilloilla joen penkereisiin. Siellä järjestetään konsertteja ja kulttuuritapahtumia, ja kahvilassa voi siemailla cocktailin.

Seudun viinejä ja lähiruokaa

Vaikka Graz sijaitsee tukevasti Keski-Euroopassa, siitä huokuu samankaltaista rentoutta ja nautiskeluun yllyttävää tunnelmaa kuin Välimerellä. Kahviloissa ja ravintoloissa käynti on osa arkea.

”Kahville poiketaan ennen töihin menoa, ja bisnestapaamiset yhdistetään brunssiin ja lounaaseen. Elokuvissa tai konsertissa käynnin jälkeen poiketaan aina lasilliselle tai syömään”, paikallinen kertoo.

Kesällä ravintoloiden ja kahviloiden terassit levittyvät katujen varsille ja aukiolle. Delikatessen Frankowitschin leivät sopivat pikkunälkään.

Lähiruoka on suosittua. Kaiser-Josef -aukiolla on aamupäivisin ruokatori, jossa myydään maatilojen ja luonnon antimia. Ympärivuotisia hittejä ovat maalaismakkarat ja ilmakuivattu kinkku sekä kurpitsansiemenöljy.

Paikallisia makuja voi testailla Mehlplatz-aukion tyylikkäissä ravintoloissa, tai rennommin Delikatessen Frankowitsch -leipäbaarissa, joka täyttyy lounasaikaan. Leipien seuraksi sopii lasillinen valkoviiniä, jota saadaan kaupungin eteläpuolella levittyvältä viljelyalueelta.

 

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?