1. Samoile pikkukaduilla
Reykjavíkin idyllinen keskusta on kuin ylikasvanut kylä. Kadut ovat kapeita, talot ovat pieniä ja niitä on kaiken värisiä. Ilmapiiri on silti aika urbaani; islantilaista käsityötä ja designia myyvät putiikit sekä ravintolat, kahvilat ja galleriat kiinnostavat trenditietoistakin matkailijaa.
Jo päivässä Reykjavíkista saa paljon irti. Ehtii katsastaa modernin maamerkin, Hallgrímskirkjan. Kirkon tornista näkee talojen yli merelle ja lumisille vuorille.
Reykjavíkin parhaat näköalat avautuvat kirkontornista – Hallgrímskirkja on Islannin korkein rakennus.
Kirkolta kävelee vartissa Kansallismuseoon. Se avaa hyvin saaren saagojen värittämää historiaa. Toinen vartti kävelyä, ja edessä kohoaa sataman komistus, lasitiilillä vuorattu tyylikäs konserttitalo Harpa. Sen arkkitehtuuria voi ihailla konserteissa tai opastetuilla kierroksilla, tai vaikka poikkeamalla yläkerran baariin.
2. Istahda herkuttelemaan
Kahviloita on paljon. Café Babalún terassilla tarkenee istua lämpimänä kesäpäivänä.
Monissa ravintoloissa tarjotaan lähiruokaa, etenkin meren antimia ja lammasta. Grillattuja kala- ja katkarapuvartaita voi maistella kohtuuhintaan vanhan sataman pienessä ja rennossa Sægreifinn-ravintolassa. Talon erikoisuus, maukas hummerikeitto, maksaa leivän kera kymmenisen euroa.
Mukavia kahviloita on joka nurkalla. Café Babalússa viehättää kotoisa miljöö, joka syntyy kirpparikalusteista ja sekalaisesta tilpehööristä. Tarjolla on hyviä leipomuksia ja kasvisruokaa.
3. Tähyä valaita
Pieni merellinen seikkailu on helppo järjestää. Valaiden bongailuretkille lähdetään vanhasta satamasta ympäri vuoden aina säiden salliessa, mutta varmimmin eväkkäitä näkee keväästä syksyyn.
Reykjavíkin lähivesillä näkee varmimmin delfiinejä, pyöriäisiä ja lahtivalaita, toisinaan myös ryhä- ja miekkavalaita. Kesällä valaita on eniten.
Tunnelma on jäätävän hieno: Pohjoiselta Atlantilta puhaltaa kolea viima ja maisemaa kehystävät lumiset vuoret. Aluksen kannella väristään sekä kylmästä että jännityksestä. Mitä nähdään – vai nähdäänkö mitään?
Jo delfiinien näkeminen ilahduttaa, mutta lahtivalaiden kohtaaminen on ihan toista: kun pinnan yllä vilahtaa selkäevä, suuri mustankiiltävä selkä ja pala pyrstöä, muuttuu olo riemukkaan riehakkaaksi.
4. Koe näyttävä luonto
Hienointa Reykjavíkissa on sen sijainti: heti kaupungin ulkopuolelta alkaa tuliperäinen luonto vaikuttavine, tyhjine laavakenttineen. Jo yhden retkipäivän aikana ehtii nähdä Strokkur-geysirin, joka purkautuu muutaman minuutin välein, sekä Gullfossin vuolaan vesiputouksen kanjonimaisemineen.
Samalla reissulla voi poiketa Þingvellirin tasangolle, jota halkovat maankuoren halkeamat – tällä paikalla Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaatat erkanevat hitaasti toisistaan.
Retkeä kutsutaan Kultaiseksi kierrokseksi ja sen voi kiertää omin päin vuokra-autolla tai retkibussin kyydissä.
5. Lämmittele lähdevesissä
Mitä koleampi sää, sitä mukavampaa on pulahtaa 40-asteiseen lähdeveteen.
Blue Lagoonin lämpimänkuuma mineraalipitoinen vesi saa ihon silkkisen pehmeäksi ja olon raukeaksi. Kylpylä on huippusuosittu – kesällä kannattaa mennä aamulla tai illalla, kun on väljempää.
Maan uumenista johdetulla geotermisellä energialla lämmitetään Reykjavíkin lukuisat sisä- ja ulkouima-altaat, samoin Blue Lagoon, maan komein ja suosituin kylpylä, joka sijaitsee lentokentän lähettyvillä. Sen suuri, kauniisti maisemoitu allas höyryää taivasalla karujen laavapeltojen keskellä.
Huokeampi ja luonnonläheisempi kylpypaikka on Secret Lagoon. Siellä kannattaa käydä samalla kun tekee Kultaisen kierroksen.
Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.
Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista, https://www.exploras.net.