Anna lähti matkalle, jolle ei ollut paluupäivämäärää – sitten unelmaelämä alkoi uuvuttaa - Matkat - Ilta-Sanomat

Anna lähti matkalle, jolle ei ollut paluupäivämäärää – sitten unelmaelämä alkoi uuvuttaa

Lapsesta saakka kaukokaipuusta kärsinyt Anna Papillo päätti pakata omaisuutensa matkalaukkuun ja lähteä kiertämään maailmaa. Nyt hän tekee töitä rantatuolista käsin ja elää monien unelmaa. Pelkkää unelmaelämää diginomadin arki ei kuitenkaan ole.

Anna on kiertänyt maailmaa diginomadina 11 kuukautta. Matkustaminen on antanut paljon, mutta on ollut myös väsyttävää.

7.11.2018 19:00

Se lähti pitkäaikaisesta unelmasta: olisipa kiva tehdä intohimosta todellisuutta ja ryhtyä elämään kulkurielämää, matkustaa enemmän ja tehdä töitä siinä sivussa.

Kaukokaipuu oli piinannut Lappeenrannasta kotoisin olevaa Anna Papilloa lapsesta asti.

Samaan aikaan sosiaaliseen mediaan ilmestyi yhä useammin kuvia ihmisistä, jotka kiersivät maailmaa samalla töitä tehden. Läppärit kainalossa paratiisirantoja kiertäviä ihmisiä kutsuttiin diginomadeiksi.

Annan into maailman näkemiseen oli kuitenkin syntynyt jo ennen tämän ilmiön syntymistä.

Päätös oli valmis: Anna lähtisi kiertämään maailmaa samalla töitä tehden.

Mukaan matkaan lähtisi Annan australialainen aviomies, jonka kanssa nainen oli asunut Australian Melbournessa jo jonkin aikaa.

Oli muutoksen aika: maailma oli avoinna.

Matkalla jo 11 kuukautta

Pariskunnan elämä on ollut pakattuna matkalaukkuun nyt 11 kuukautta. Sinä aikana pariskunta on reissannut niin Kaakkois-Aasian rantaparatiiseissa kuin Euroopan kauneimmissa kohteissa, kuten Kreikan saaristossa.

Tyypillistä päivää kulkureilla ei ole.

Joskus paikkaa vaihdetaan viikon välein, toisinaan kohteessa kulutetaan kokonainen kuukausi.

Ilta-Sanomat tavoitti Annan Marokosta. Diginomadilla ei ole tyypillistä viikkoa.

Myös arkipäivät vaihtelevat. Usein Anna pyhittää aamut nähtävyyksille ja päivät työnteolle. Työtä Anna tekee australialaiseen firmaan ja omien start upiensa parissa. Kumpaakin voi tehdä paikasta riippumatta.

Rahat riittävät diginomadielämään hyvin. Matkakohteiksi on valittu maita, joissa hintataso on edullinen, ja matkailuun kuluu paljon vähemmän kuin arkeen Suomessa tai Australiassa.

– Selviäisimme huomattavasti vähemmällä. Erotuksen olemme käyttäneet irtiottoihin kivoissa hotelleissa tai ainutlaatuisiin kokemuksiin, vaikkapa luksustelttailuun Saharan aavikolla.

Reissuelämän rankkuus yllätti

Annan ja puolison elämä kuulostaa ulkopuolisen korviin unelmalta. Annan mukaan diginomadielämä todella antaa enemmän kuin ottaa, mutta hän myöntää suoraan, että diginomadielämä on osoittautunut myös yllättävän haastavaksi.

Ongelmat reissun päällä voivat olla arkisia: työstressiä ei pääse pakoon ulkomaillakaan, terveellisen elämäntavan ylläpito on haastavaa ja parisuhde on koetuksella, kun yhdessä ollaan 24/7.

Diginomadi tekee töitä, kun muut nauttivat lomasta.

Jotkut ongelmista ovat sellaisia, joihin ei tavallisessa arjessa törmää.

Nomadielämä kasvattaa kuilua ihmisten välillä, kun kaikki eivät pysty samaistumaan kulkurin kokemuksiin. Jotkut jopa kantavat kaunaa, kun ovat itse tehneet eri valintoja elämässään.

Sitä paitsi matkustamiseenkin turtuu. Lähdön tunne, joka kutkutti aikoinaan ihanalla tavalla, on historiaa. Matkustaminen ei tunnu enää uudelta ja ihmeelliseltä.

Haaveissa kotiutuminen Australiaan

Vaikka reissussa väsyttää, piirteet, jotka meihin ovat jo lapsena iskostuneet, eivät kuitenkaan matkailemalla katoa.

Anna on yhä luonteeltaan kulkija ja seikkailija.

Yksi tämän vuoden mahdollisista matkakohteista on Sri Lanka.

Hän on siis päättänyt jatkaa nomadielämää ensi vuoteen asti, jonka jälkeen pariskunta asettuu ainakin muutamaksi kuukaudeksi aloilleen.

– Ihan vielä emme ole valmiita heittämään hanskoja kokonaan tiskiin, sillä vaellusvietti on vielä kova. Tulevaisuudessa tulemme kuitenkin ehdottomasti hidastamaan tahtia, Anna kertoo.

Matkailu on ollut Annalle myös psykologinen oppikoulu.

On ollut mielenkiintoista huomata, että ihmisellä on usein tarve kaivata niitä asioita, joita ei omassa elämässä ole läsnä. Diginomadeille tämä kaipuu on tarkoittanut muun muassa rutiinien kaipuuta.

– Olen haaveillut myös sisustamisesta ja lemmikeistä. Jossain hamassa tulevaisuudessa suunnitelmiin kuuluu pysähtyminen ja pesän rakennus Australiassa.

Anna kertoo diginomadin elämästään blogissaan Muuttolintu.

Haaveiletko diginomadin elämästä? Anna kertoo, mitä kannattaa pitää mielessä

”Kulkurielämässä parasta on vapaus. Töitä voi tehdä siellä, mistä löytyy toimiva nettiyhteys. On hienoa päästä näkemään maailmaa, tutustumaan erilaisiin kulttuureihin ja sukeltamaan arkeen eri maissa eri tavalla kuin pelkällä lomamatkalla.

Jos nomadielämäntyyli vaatii omalla kohdalla isoja uhrauksia, kannattaa kuitenkin hiukan miettiä, sopiiko nomadielämäntyyli itselle.

Diginomadin elämä ei ole ihan yhtä hohdokasta kuin ulospäin voi vaikuttaa. Diginomadius on kaukana lomailusta, ainakin jos työ on täysipäiväistä. Jatkuvan matkustamisen, uuteen ympäristöön sopeutumisen ja työn yhdistäminen voi olla raskasta ja stressaavaa.

Vaatii myös asennemuutosta tehdä töitä samalla kun muut ympärillä lomailevat. Kannattaa myös miettiä pärjääkö pitkään ilman elämää rytmittäviä rutiineja ja toisaalta omaa lähipiiriä. Kulkurielämä voi joskus tuntua yksinäiseltä.

Jos mahdollisuus kulkurielämään kuitenkin aukenee, siihen kannattaa tarttua epäröimättä. Kotimaahan voi aina palata, ja sinne palataan sitten uusia opetuksia ja kokemuksia rikkaampana.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?