Härköset säästivät vuoden 53 181 euron maailmanympärimatkaansa: ”Priorisointikysymys”

11 maassa vierailu vaati tiukkaa budjetointia: Härköset laskivat, että päivää kohti rahaa on käytössä 120 euroa.

Maailmanympärimatka oli kokemuksena huikea, mutta myös huomattavasti rankempi kuin perhe osasi kuvitella.

4.11.2018 10:04

Maailmanympärimatka on aina ollut helsinkiläispariskunnan Gia Forsman-Härkösen ja hänen Miika-miehensä yhteinen haave. He ovat pitkään tienneet toteuttavansa haaveen, ja alun perin reissulle oli tarkoitus lähteä syksyllä 2015, jolloin Bella-tytär olisi viisivuotias. Reissun ajankohtaa jouduttiin kuitenkin ajastamaan vuodella.

– Kuulimme huhuja, että hallitus kiristää vuorotteluvapaan ehtoja. Aikaistimme siksi reissuamme vuodella, Gia kertoo.

Maailmanympärimatka pelotti ajatuksena hirveästi. Gia on pelännyt lapsesta asti lentämistä. Toiseksi pelotti, riittävätkö rahat. Eri maiden hintatasojen ja koko matkan budjettiarvion selvittämiseen meni älyttömästi aikaa.

– Arvioimme etukäteen, että voisimme käyttää 120 euroa päivää kohti, mikä piti lopulta aika hyvin paikkansa. Neuvottelimme pankin kanssa myös 10 000 euron lainan, jonka voisimme nostaa hätätilanteessa yhdellä puhelinsoitolla. Sitä ei onneksi tarvittu.

Reissun hinta kauhistuttaa

Gia ja Miika ovat asiantuntijatehtävissä viestinnässä ja it-alalla. Heillä on yhteinen säästötili, jonne he laittavat joka kuukausi osan palkasta. Rahat käytetään pääosin matkustamiseen.

– Vuotta ennen lähtöämme vedimme kukkaron nyörit tiukalle. Säästimme kaikessa mahdollisessa, kuten ruoka- ja vaateostoksissa. Saimme säästettyä noin 15 000 euroa. Loput matkarahat saimme vuorotteluvapaakorvauksista ja Helsingin kantakaupungissa sijaitsevan kaksiomme vuokratuloista.

Maailmanympärimatka oli kokemuksena huikea, mutta myös huomattavasti rankempi kuin perhe etukäteen kuvitteli. Vuoden aikana he ehtivät matkustaa 11 eri maassa.

– Jos lähtisimme nyt reissuun, emme yrittäisi nähdä niin paljon. Silti reissu ei kaduta, päinvastoin.

Gia kertoo, että moni on kauhistellut reissun hintaa. Hänen mielestään summa ei ole iso, kun miettii, että siihen on laskettu kaikki kustannukset vuoden ajalta pienintä pähkinäpussia myöten.

– Jos emme olisi lähteneet, meillä olisi ehkä vähän enemmän rahaa pankkitilillämme – mutta olisimmeko sen onnellisempia?

Kaikille mahdollista?

Moni sanoo, että lähtisi maailmanympärimatkalle, jos se vain olisi mahdollista. Gia uskoo, että kuka tahansa keskituloinen ihminen, jolla on asiat perushyvin, pystyy halutessaan lähtemään. Kyse on siitä, miten priorisoi asiat: miten isoissa neliöissä asuu, omistaako auton, kuinka usein hankkii uusia tavaroita.

– Meille reissu on antanut rohkeutta toteuttaa muitakin haaveita. Suomeen palattuamme ostimme Helsingistä vanhan puutalon, jollaisessa asumisesta olimme unelmoineet. Jouduimme kuitenkin toteamaan, ettei se olekaan meidän juttumme ja myimme talon pois. Nyt toteutamme taas yhtä unelmaa: lähdemme talvehtimaan Espanjan aurinkoon. Töitä aiomme tehdä etänä.

Unelman toteutumisessa auttaa, että sanoo sen ääneen. Hirveän monesti kyse on vain asioiden järjestelemisestä ja kyvystä sietää hieman epämukavuutta, Gia toteaa.

– Ei kannata jättää jotakin tekemättä vain sen takia, että pelkää lopputulosta. Harva asia on sellainen, mitä ei pysty jälkikäteen muuttamaan.

Lue lisää perheen reissusta Gian blogista.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun tästä.

Lue myös:

Valitsetko lentokoneessa ikkuna- vai käytäväpaikan? Psykologit paljastavat, mitä se kertoo sinusta

Kuinka taviksella on varaa maailmanympärimatkaan? Suomalaisbloggaaja avaa reissubudjettinsa

Yli 70 maassa käynyt Tiina suosittelee: Tel Aviv, Korea ja 26 muuta mainiota matkatärppiä juuri nyt!

Suomalainen ei turhanpäiväisiä lomatuttavuuksia kaipaa, kertoo kyselytutkimus – ”Emme ole niin kansainvälisiä kuin luullaan”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?