Lentomatkailu on nykyään edullisempaa kuin koskaan ennen, mutta väärillä valinnoilla reissusta voi tulla kalliimpi tai hankalampi kuin kuvittelit.
Reader´s Digest -lehti kertoo artikkelissaan 14 salaisuutta, joita lentoyhtiöt eivät halua sinulle paljastaa. Poimimme niistä osan. Koko jutun voit lukea täältä!
1. Nappaa aamulento, pääset halvemmalla
Aikainen lintu madon nappaa.
Vanha sananlasku pitää paikkansa myös lentomatkustamisessa.
Lentokorvausyhtiö AirHelpin toimitusjohtaja Henrik Zillmer vinkkaa Reader´s Digestille, että lento, jonka lähtöaika on aamukuuden ja kello 12 välillä, on järkevä.
Aamulennot ovat tyypillisesti halvempia.
Pääset todennäköisemmin perille silloin kun pitääkin, jos nappaat aamulennon. Mikäli lentosi peruutetaan, sinulla on yhä hyvin aikaa saada siirto toiselle lennolle samana päivänä.
Kaiken lisäksi pääset halvemmalla. Aikaiset aamulennot ovat yleisesti ottaen muita lentoja halvempia.
2. Halpalentoyhtiö ei aina tule halvaksi
Halpalentoyhtiöt sopivat edullisia lentoja etsiville, mutta mielessä kannattaa pitää, että joskus halpalentoyhtiön lippu voi tulla kalliiksi.
Jos matkustat pelkillä käsimatkatavaroilla, saatat säästyä lisämaksuilta, mutta muuten sinulta peritään lisämaksu ruumaan menevästä laukusta, istumapaikan valinnasta tai matkustusasiakirjan tulostamisesta.
Matkailualan asiantuntija Chelsea Hudson TopCashback.comista kertoo, että eri lentoyhtiöiden hintoja kannattaa vertailla netissä keskenään. Saatat yllättyä, mistä kaikesta voi joutua maksamaan.
Kuulokkeet, viltit, tyyny tai vesi eivät ole kaikilla lentoyhtiöillä enää ilmaisia, kuten vielä joitakin vuosia sitten.
3. Apu löytyy Twitteristä
Inhoatko sosiaalista mediaa?
Älä turhaan, sillä siitä voi olla yllättävää apua matkalla.
Vältät rasittavat jonot, kun kurkkaat Twitteriin. Useimmilla lentoyhtiöillä on sosiaalisen median tiimit, jotka avustavat matkailuun liittyvissä ongelmissa.
Esimerkiksi Finnairilla on virallisen Twitter-tilinsä lisäksi asiakaspalveluun keskittyvä FinnairHelps-sivusto.
4. Älä etsi turhaan näyttötaulua
Lentoaseman näyttötaulu kertoo, onko lentosi ajoissa ja mille lähtöportille sinun tulisi suunnata.
Lataa sovellus, joka kertoo, miltä portilta lentosi lähtee.
Etenkin isoilla kentillä näyttötaulua voi kuitenkin olla vaikea löytää. Lisäksi katse harhautuu niissä helposti, sillä lentoja on isolla taululla lukuisia.
Lataa siis ennen matkaasi puhelimeesi lentoyhtiön ja lentokentän sovellus. Sovellukset auttavat navigoimaan lentokentällä ja pysymään kärryllä mahdollisista lennon viivästymisistä tai lähtöportin vaihdoksista.
5. Joustavuus palkitaan
Lentojen ylibuukkaaminen on loma-aikaan tavallista.
Tätä tapahtuu, koska useimmiten lennolle ei koskaan saavu jokaista matkustajaa. Lentoja perutaan vaikkapa sairaustapausten takia. Lentoyhtiöt haluavat maksimoida tulonsa myymällä koneeseen enemmän lippuja kuin koneessa on paikkoja.
Joskus portilla kysellään, kuka olisi halukas jättäytymään lennolta ylibuukkauksen vuoksi.
Jos aikataulusi antaa myöden, tarjoukseen kannattaa tarttua. Tarjolla voi olla ilmainen hotellihuone, rahaa ruokailuun, lentoyhtiön etusetelin tuleville matkoilla ja jopa rahaa.
Lentomatkustaja Veronica Hanson kertoo Reader´s Digest -lehdelle tienanneensa kerran 740 euron arvoisen etusetelin jokaiselle perheenjäsenelleen sekä 460 euron arvoisen lahjakortin suostuttuaan jättäytymään lennolta ylibuukkauksen takia.
On kuitenkin hyvä muistaa, että korvauksen suuruus riippuu lennon pituudesta ja muutoksesta aiheutuneen vaivan suuruudesta.
Aina ylibuukkauksen takia ei edes kysellä, kuka olisi vapaaehtoinen. Lentokentillä voi toisinaan nähdä vihaisia matkustajia, jotka on siirretty toiselle lennolle lentoyhtiön päätöksestä.