Lentoemäntä keksi kikan, jolla passisi pysyy varmasti tallessa

Tämä lentoemännän keksimä kikka sopii auttamattomille unohtelijoille.

Jos passi kuitenkin katoaa, ryhdy toimiin heti.

Passin kadottaminen matkalla on yksi stressaavimmista asioista, jota reissussa voi sattua. Pikapassin hommaaminen vieraassa maassa aiheuttaa ylimääräistä vaivaa ja saa stressikäyrän nousuun.

Toisinaan passi ei varsinaisesti huku, mutta se unohtuu hotellin turvasäilöön. British Airways -lentoyhtiön lentoemäntä Ty Opoku Adjein mukaan lukemattomille matkailijoille käy juuri näin.

– On luonnollista jättää arvoesineet hotellin turvasäilöön matkalla. Jotkut ihmiset pääsevät lentokentälle asti vain huomatakseen, että passi on jäänyt lokeroon, Opoku Adjein kommentoi Business Insider -lehdelle.

Matkailualan ammattilaisella on onneksi tarjolla kikka auttamattomia unohtelijoita varten.

Jos passisi todella katoaa, tee heti rikos- tai katoamisilmoitus paikallisella poliisiasemalla.

Lentoemännän hyväksi toteama keino on laittaa turvalokeroon kenkä, jonka olit ajatellut sujauttaa jalkaasi paluulentosi ajaksi.

– Jos teet tämän, et lähde hotellihuoneesta tarkistamassa turvasäilöä, niin kauan kun et unohda, minne laitoit kenkäsi, Opuko Adjein sanoo.

Katosiko passi? Tee näin

Jos kaikesta huolimatta hukkaat passisi, turvaudu näihin Ulkoministeriön vinkkeihin:

  1. Tee heti rikos- tai katoamisilmoitus paikallisella poliisiasemalla. Useissa maissa on erityisiä turistipoliiseja, jotka ottavat ilmoituksia vastaan.

  2. Pyydä ilmoituksesta tai tutkintapöytäkirjasta kopio itsellesi. Tarvitset sitä myöhemmin, kun haet uutta passia ja mahdollista vakuutuskorvausta tai jos kadonnutta passia käytetään väärin. Suomen viranomaiset eivät tee virallisia passien katoamisilmoituksia puhelimitse saatujen ilmoitusten perusteella.

  3. Hae uutta passia minkä tahansa Suomen ulkomaanedustuston passinmyöntämispisteestä. Jos maassa ei ole Suomen edustustoa, käänny toisen EU-maan puoleen, jotta saat hätämatkustusasiakirjan kotimatkalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?