Matkat

Tiesitkö, miksi passisi on viininpunainen? Tämän passin väri kertoo kantajastaan

Julkaistu:

Matkat
Passin väri voi kertoa yllättävän paljon.
Suomalainen passi on maailmalla arvokas asiakirja. Vuosittaisissa listauksissa suomalainen passi on keikkunut kärkisijoilla vuodesta toiseen.

Tänä vuonna Suomi-passi valittiin maailman kolmanneksi parhaaksi. Eri maiden passit rankattiin sen mukaan, kuinka moneen maahan niillä voi matkustaa ilman viisumia. Suomi-passilla pääsee 175 maahan.

Päävärejä neljä

Suomi-passia kelpaa siis kantaa mukanaan, mutta sen ulkoasusta voi tehdä erilaisia päätelmiä.

Maailman johtava matkailualan julkaisu Condé Nast Traveler kertoo, että passin värillä on yhteys sekä maantieteeseen että politiikkaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Passin koko ja formaatti, esimerkiksi kasvokuvan ja sormenjäljen tallentaminen noudattaa kansainvälistä standardia, jonka on laatinut YK:n alaisuudessa toimiva Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO.

Passin värin saa puolestaan päättää valtio. Passin päävärejä on neljä: punainen, vihreä, sininen tai musta. Rd.com sivusto kertoo, että väriksi valikoituu usein tumma sävy, sillä lika ei näy siinä yhtä hyvin kuin vaaleassa passissa.

Suomen viininpunainen passi on sama kuin muissakin EU-maissa, Kroatiaa lukuun ottamatta. Väri perustuu EU:n suositukseen.

Vihreä:

Joissakin maissa passin väri kertoo, mikä on maan pääuskonto. Esimerkiksi muslimimaissa Marokossa, Pakistanissa ja Saudi-Arabiassa passi on vihreä. Vihreällä värillä katsotaan olevan yhteys islaminuskoon, sillä vihreää pidettiin profeetta Muhammedin lempivärinä.

Vihreä passi on tyypillinen myös Länsi-Afrikan talousyhteisön jäsenvaltioilla.

Punainen:

Passitietokanta Passport Indexiä ylläpitävän Arton Groupin varapääjohtaja Hrant Boghossian kertoo Telegraph-lehdelle, että punainen väri voi kertoa maan sosialistisesta menneisyydestä tai nykyisyydestä.


Slovenialla, Kiinalla, Serbialla, Latvialla, Romanialla, Puolalla ja Georgialla on kaikilla punaiset passit.

Lehti mainitsee, että punainen passi löytyy myös monilta pohjoismailta. Viininpunainen passi on myös EU-maiden passin väritunnus.

Myös EU-toiveistaan tunnetut Turkki, Makedonia ja Albania vaihtoivat passinsa värin viininpunaiseksi.


Passi uudistui vuodenvaihteessa 2016–2017. Katso videolta, miten uudistus vaikutti passin ulkonäköön.

Sininen:

Pohjois-Amerikan kansalaiset kantavat mukanaan sinistä passia. Passin väri vaihdettiin Amerikan lipun mukaiseksi vuonna 1976. Sitä ennen passi oli vihreä.

Myös muun maussa Karibian yhteisö ja yhteismarkkina-alueen jäsenvaltioiden kantavat sinistä passia. Värin kerrotaan symboloivan maantieteellistä sijaintia merien läheisyydessä.

Musta:

Passien harvinaisuus, musta, on tyypillinen Afrikan valtioiden passin väri. Muun muassa Sambia, Kongo, Angola ja Malawi tunnetaan mustasta passista.

Myös Uudella-Seelannilla on musta passi. Väriä pidetään yhtenä Uuden-Seelannin kansallisväreistä.

Lähteet: Conde Nast Traveler, poliisi.fi, rd.com

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt