Tunnelmoi perinteisellä Japanilla – 3 parasta tärppiä upeaan Kiotoon - Matkat - Ilta-Sanomat

Tunnelmoi perinteisellä Japanilla – 3 parasta tärppiä upeaan Kiotoon

Kiotossa voit unohtaa modernin maailman – ja keskittyä historiallisiin temppeleihin, seesteisiin puutarhoihin ja vanhoihin, idyllisiin puutalokortteleihin.

Ninen-Zaka ja Sannen-Zaka -kävelykatujen vanhoissa puutaloissa on kauppoja, ravintoloita ja teetupia.­

21.10.2018 17:09

Paperilyhtyjen koristamalla kujalla sipsuttaa kimonoon pukeutunut neito, naamiomainen ehostus ilmeettömillä kasvoillaan. Hän pujahtaa tummapuisen talon ovesta sisään, johonkin ylelliseen teetupaan tai ravintolaan, joiden ikkunoita peittävät katseilta suojaavat puusäleiköt ja kaislamatot.

Geishat ja geishoiksi opiskelevat maikot kuuluvat Kioton katukuvaan. Heitä näkee varsikin Gionin kaupunginosassa.­

Gionin kaupunginosassa, Kioton keskustan tuntumassa, voisi kuvitella kävelevänsä vanhan elokuvan salaperäisissä lavasteissa. Varsinkin alkuillasta täällä näkee geishoja ja geishaoppilaita eli maikoja matkalla tapaamisiinsa.

Samanoloinen puutalojen miljöö jatkuu myös naapuruston kävelykaduilla. Niiden varsilla on helpommin lähestyttäviä ravintoloita, teetupia ja kauppoja, joissa myydään keramiikkaa ja tekstiileitä.

Käyskentele temppeleillä ja puutarhoissa

Kioto toimi yli tuhat vuotta Japanin pääkaupunkina, ja historiallista nähtävää on paljon. Suitsukkeilta tuoksuvia vanhoja temppeleitä on lukemattomia. Monet on koristeltu hillitysti ja ympäröivään puutarha- tai luontomaisemaan sulautuviksi.

Kultaisen paviljongin temppeli on Kioton suosituin nähtävyys. Kimonot ovat juhla-asuja, mutta monet aasialaisturistit pukeutuvat niihin tunnelmaa nostattaakseen.­

Poikkeuksena on lehtikullalla päällystetty Kultaisen paviljongin temppeli, joka kimaltelee kuin koru metsän reunassa lammen rannalla.

Yksi kauneimmista puutarhoista levittyy Hopeatemppelin ympärillä. Pensaiden, kukkien ja puiden sommitelmat on viimeistelty sammallella ja kivirykelmillä. Kauneus ei ole sattumanvaraista, vaan tarkkaan harkittua: matalien mäntyjen oksat sidotaan kasvuvaiheessa, jotta ne kiemurtelevat hienostuneesti vaakatasossa.

Poikkea perinteiselle ruokatorille

Sammioista karkailevat marinointiliemiin säilöttyjen, hapatetuttujen vihannesten kipakat tuoksut. Yhdessä kojussa myydään tofusta tehtyjä donitseja, toisessa tikkuun pujotettuja grillattuja pikkumustekaloja.

Nishikin ruokatorin antimet näyttävät ja tuoksuvat eksoottisilta.­

Nishikin ruokatori ydinkeskustassa on Kioton kohokohtia ja sen perinteikkäimpiä paikkoja: tori on ollut kapealla kävelykujalla jo satoja vuosia. Ruokapuotien eksoottista tarjontaa on kiehtovaa tutkia, vaikkei rohkenisikaan ostaa muuta kuin paahdettuja kastanjoita tai kuivattuja hedelmiä.

Kauniisiin asetelmiin ja esillepanoon on panostettu, laatu on huippua ja hinnat korkeat. Torilla kuljeksivatkin matkailijoiden ohella lähinnä todelliset kulinaristit ja tasokkaiden ravintoloiden keittiömestarit.

Piipahtele vanhanajan kauppoihin

Kiotossa voi shoppaillakin perinteisesti. Kaupungin ytimessä, katetulla Teramachi-ostoskadulla on otollisia erikoisliikkeitä; jokin on keskittynyt pelkkiin leimasimiin, toinen koristeellisiin viuhkoihin.

Kannattaa astella myös vanhojen talojen reunustamalle viehättävälle ja rauhalliselle Teramachi Dorille. Kadun kaupoissa myydään paikallista käsityötä, taidetta ja antiikkia.

Puutalojen kortteleissa myydään kaunista keramiikkaa.­

Kadulta löytyy myös hurmaava teekauppa, yli kolmesataa vuotta toiminut Ippodo. Sanotaan, että sieltä saa Kioton laadukkainta japanilaista vihreää teetä.

Myyjät opastavat mielellään ja tarjoavat maistiaisia. Suosikkilaatua voi lopuksi istahtaa nauttimaan kaupan vieressä olevaan teehuoneeseen, japanilaisten teemakeisten kera.

 

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitääExploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

­

INFO

  • Kioto toimi Japanin pääkaupunkina vuosina 794–1868. Asukkaita on 1,5 miljoonaa.

  • Kaupungissa on 17 historiallista monumenttia, jotka lukeutuvat Unescon maailmanperintökohteisiin. Valtaosa on buddhalaistemppeleitä ja shintolaisia pyhäkköjä.

  • Kiotoon voi hyvin matkustaa ympäri vuoden. Syksyllä kaupunkia kaunistaa ruska, keväällä kukkivat kirsikkapuut. Kesät ovat kuumankosteita, talvet koleita.

  • Kaupungissa voi liikkua kävellen ja polkupyörällä, metrolla ja lähiliikennejunilla.

  • Hinnat ovat lähellä Suomen tasoa.

  • Finnair lentää Osakaan. Lentokentältä pääsee junalla Kiotoon reilussa tunnissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?