Luulitko nähneesi jo kaiken? Uudet vinkit Tallinnaan - Matkat - Ilta-Sanomat

Luulitko nähneesi jo kaiken? Uudet vinkit Tallinnaan

Uutuuskirja esittelee suomalaisten suosikkikaupungista kohteet, jotka eivät ole kaikille tuttuja.

Visiitti Tallinnan sataman ja vanhankaupungin välille sijoittuvassa Rotermannissa kannattaa

17.10.2018 17:12

Suunnitteletko matkaa Tallinnaan?

Lyhyen laivamatkan päässä oleva kaupunki tuntuu muuttuvan koko ajan. Siksi se on myös matkailijalle kiehtova aarreaitta.

Tuttuja ja tuntemattomia matkailuhelmiä esitellään tietokirjailija Tapio Mäkeläisen uutuuskirjassa Tallinnan keskikaupunki (Arktinen banaani, 2018). Kirjaan on koottu kaikki Tallinnan keskustan ja sataman nähtävyydet, hotellit, baarit, pubit, kahvilat ja ravintolat.

Minne mennä?

Jos Tallinnassa viipyy vain päivän, on ensin päätettävä, minkä kaupungin kiehtovista alueista ottaisi listalleen.

Käyskennelläkö hurmaavassa vanhassakaupungissa, boheemin Kalamajan alueella, puistomaisessa Kadriorgissa vai entisistä leipomorakennuksistaan tunnetulla Rotermannin alueella?

Mikäli Tallinnan matkasta on aikaa, visiitti sataman ja vanhankaupungin välille sijoittuvassa Rotermannissa kannattaa. Alueen kehitys on nimittäin ollut viime vuosina hurjaa. Entisten tehdasrakennusten kunnostus alkoi vuonna 2005. Uudisrakennusten ja tehdasrakennusten yhteensovittaminen on onnistunut loistavasti.

Oranssi talo valmistui vuonna 2007. Rakennuksessa on asuntoja.

Eikä Rotermannin kehitys ole pysähtymässä mihinkään.

Tallinnan keskikaupunki -kirjassa kerrotaan, että pelkästään Rotermanni City -kauppakeskuksen ja Rotermannien entisen asuintalon takana olevalla tontilla on 4–5 kalkkikivitiilirakennusta, jotka odottavat kunnostamista.

1800-luvun tehdasrakennuksille soisikin uuden elämän turistien ja paikallisten käyttöön.

Alla tärpit Rotermannin alueelle. Vinkit ovat Tapio Mäkeläisen kirjasta Tallinnan keskikaupunki.

Ihmettele rakennusarkkitehtuuria

Tallinnan nimekkäimpiin teollisuusmiehiin kuuluva Christian Abraham Rotermann (1801–1870) perheineen asui aikoinaan Rotermannin alueella, jossa sijaitsee yhä Entiseksi Rotermannien asuintaloksi kutsuttu rakennus.

Asuintalo on suomalaisvinkkelistä kiinnostava, sillä rakennuksen suunnittelijaksi on veikkailtu Eliel Saarista.

Tosiasiassa tietoa suunnittelijasta ei ole, Mäkelä paljastaa. Rakennuksen punatiilinen ulkoasu näyttää kuitenkin kumman tutulta.

Nauti huippuravintoloiden tarjonnasta

Tallinnan huippuravintoloista kolme – Sfäär, Ö ja Ön pikkuveljeksi kutsuttu 2 kokka – sijaitsevat Roseni Waba Aja Wabrik -kompleksissa, jossa on aikoinaan toiminut pirtutehdas. Ravintoloihin käydään rakennuksen sisäpihalta.

Yksi Tallinnan uusimmista ravintolakaduista sijaitsee sekin Rottermannissa.

Stalkeri-Käik eli Stalkerin kuja on saanut nimensä Andrei Tarkovskin kulttifilmistä Stalker. Elokuva on kuvattu suurimmaksi osaksi Rottermannin alueella.

Lue lisää: Tallinnaan avattiin kaksi uutta ravintolakatua – näihin paikkoihin kannattaa suunnata nyt

Lähde elokuviin

Coca-Cola Plaza on paikallisten taitajien, arkkitehti Andri Kirsiman ja sisustusarkkitehti Kaire Kemp-Rislerin taidonnäyte. Jos haluat elokuviin, täällä se onnistuu. Elokuvasaleja on peräti 11.

Coca-Cola Plazalta löytyy myös peliluola, baariravintola Basiilik ja suuri parkkihalli.

Ihmettele ihmeellisiä parvekkeita

Rotermannin kuuluisin rakennus on Musta maja eli Musta talo, joka on rakennettu lähes mustasta tiilestä ja metallista. Liike- ja asuintalon huomiota herättävimpiä yksityiskohtia ovat parvekkeet, joita löytyy useassa eri koossa.

Museoon!

Viron arkkitehtuurimuseo toimii Rotermannin suolavarastossa. Vuonna 1908 valmistunutta rakennusta pidetään yhtenä Viron huomattavimmista teollisuusarkkitehtuurikohteista. Museon käyttöön se kunnostettiin vuosina 1995–1996.

Viron arkkitehtuurimuseossa on jatkuvasti esillä kausinäyttelyitä sekä perusnäyttely, pienoismallikokoelma, joka antaa katsauksen Viron arkkitehtuurista 1900-luvulla, arkkitehtuurimuseon sivuilla kerrotaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?