Emma on tehnyt tänä vuonna jo 15 ulkomaanmatkaa: ”Yritän antaa itselleni synninpäästön muiden valintojeni vuoksi”

Emma Roinila, 40, rakastaa matkustamista. Viime aikoina reissunainen on kuitenkin alkanut pohtia, meneekö matkailu jo överiksi.

11.10.2018 15:54 | Päivitetty 11.10.2018 17:08

Pelkästään tänä vuonna tamperelainen matkabloggaaja Emma Roinila, 40, on tehnyt jo 15 ulkomaanmatkaa.

Mutkia matkassa -bloggaaja on vieraillut viime kuukausina muun muassa Belgiassa, Ukrainassa, Latviassa, Englannissa, Sveitsissä, Valko-Venäjällä ja Italiassa. Tiivis matkailutahti on mahdollinen, sillä Roinila on päätyöstään opintovapaalla ja gradua voi kirjoittaa missä vain.

Olisi kivempi jäädä kotiin

Viime aikoina Roinila on kuitenkin alkanut pohtia, mistä jatkuva tarve matkustaa kumpuaa.

Toisinaan Roinila huomaa nimittäin lähdön hetkellä ikävän tuntemuksen. Oikeastaan ei tekisi mieli raahautua lentokentälle lainkaan.

Mieleen saattaa silloin hiipiä ajatus: olenko oikeastaan koukussa matkan suunnitteluun ja varaamiseen enemmän kuin itse matkailuun?

Syyskuussa Roinila haastoi itsensä kysymyksellä: entä jos tämä on oikeasti jonkin sortin riippuvuutta? Ajatuksiaan hän avaa blogikirjoituksessaan Meneekö matkailuni jo överiksi?

Georgian pääkaupungissa Tbilisissä näyttää näin sympaattiselta.

Järjellä ajateltuna elämässä, jossa jo kuukauden matkapaastoon tuntuu olevan vaikea sitoutua, ei ole mitään järkeä. Roinila huomaakin salailevansa matkojaan, eikä esimerkiksi päivitä matkakuulumisiaan henkilökohtaisissa somekanavissaan.

Hän kertoo myös vähättelevänsä muille matkojen määrää sekä summia, joita matkustamiseen kuluu.

Omatunto on alkanut kolkuttaa myös ympäristön takia.

– Tiedän, ettei tällainen matkailutahti huvin vuoksi ole millään tavalla kestävää, mutta yritän antaa itselleni synninpäästön muiden valintojeni vuoksi: en omista autoa, kesämökkiä tai omakotitaloa, syön kasvispainotteisesti, kierrätän enkä ole tehnyt tai aikeissa tehdä lapsia tähän maailmaan, Roinila kertoo.

Matkailu antaa merkityksen elämälle

Roinila kertoo tietävänsä, että on koukussa matkailuun jo siitä hyvänolontunteesta, joka matkojen varaamisesta tulee. Se on kuin adrenaliiniryöppy, joka päihdyttää.

Addiktiosta huolimatta hän haluaa lähteä reissuun.

Niin kauan kuin on yksikin paikka, jossa hän ei ole käynyt, into matkustaa houkuttelee.

Tänä vuonna Emma Roinila on matkustanut muun muassa Skotlantiin.

Oikeastaan Roinilasta tuntuu, että matkailu tekee hänestä paremman ihmisen. Matkoillaan hän muuttuu nimittäin jollakin tavalla eri ihmiseksi.

– Olen parempi versio arkiminästäni: aktiivisempi, energisempi, rohkeampi, seikkailunhaluisempi, läsnä olevampi, energisempi ja rohkeampi. Olen enemmän läsnä, hymyilen vastaantulijoille ja tunnen olevani enemmän elossa, Roinila kuvailee.

Jossakin sielunsa sopukoissa elää myös pelko, että elämä ilman matkailua olisi merkityksetöntä, jatkuvaa harmaata arkea, johon hän hukkuisi.

– En halua elämän olevan vain tasaista puurtamista ilman kohokohtia.

Tehnyt jo yhden lupauksen

Jos vaakakuppi kallistuisi selkeästi matkailua vastaan, päätös matkailun vähentämisestä olisi helpompi tehdä.

Roinila kuitenkin nauttii matkailusta niin paljon, että hän pohtii yhä, pystyykö rajoittamaan rakasta harrastustaan.

Motivaatio matkamäärän rajoittamiselle on kuitenkin nyt huipussaan.

Hän haluaisi nimittäin löytää muun muassa sen matkalle lähtemisen puhtaan riemun, joka yleensä tulee, kun on joutunut odottamaan matkaa pidemmän aikaa.

Espanjassa sijaitseva Nerja on aurinkoinen paikka.

Samalla reissaamisen laatua tulisi mietittyä tarkemmin.

Yhden lupauksen hän onkin jo valmis tekemään.

– Lupaan yrittää opetella sanomaan ei halvoille lennoille, joita en tarvitse, Roinila sanoo.

Ensimmäinen koetinkivi on jo ylitetty.

Kaksi päivää sitten nettiin tuli huipputarjous edullisista Bukarestin ja Barcelonan lennoista. Kiusaus kasvoi suureksi, mutta Roinila piti pintansa.

– Estin itseni viime hetkellä.

Matkabloggaaja on valmis ottamaan käyttöön myös jonkinlaisen vuosirajoituksen matkoilleen. Täydelliseen matkustus- ja lentolakkoon hän ei kuitenkaan vielä ole valmis.

– Elättelen toiveita, että vielä joskus uskallan ryhtyä sellaiseenkin. Kaltaiselleni addiktille olisi aika mielenkiintoinen ihmiskoe olla vaikka vuosi matkustamatta.

Entäpä kotimaanmatkailu?

Moni ehdottaa matka-addikteille vaihtoehdoksi kotimaanmatkailua.

Mutkia matkassa -matkabloggaaja Emma Roinila ei kuitenkaan usko, että pystyy pitäytymään pelkästään Suomi-lomissa, vaikka hän lyhyitä kotimaan matkoja tekeekin.

– En osaa kuvitella viettäväni pidempää lomaa missään kotimaan kohteessa. Se ei eroaisi tarpeeksi normaalista arjesta tuntuakseen lomalta tai irtiotolta.

– Suomen luonto on ihan uskomaton ja erityisesti rakastan saaristoa. Kaipaan silti sille vastapainoa, joka on tarpeeksi erilaista: lämmintä merivettä, rantabulevardeja, sellaisia värisävyjä, joita Suomen luonto ei tarjoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?