Barcelonassa asuva Anu todisti metrossa tuttua turistihuijausta – 4 tapaa, joilla varas vie lompakkosi - Matkat - Ilta-Sanomat

Barcelonassa asuva Anu todisti metrossa tuttua turistihuijausta – 4 tapaa, joilla varas vie lompakkosi

Barcelonassa asuva suomalaisnainen Anu Heikkinen todisti viikonloppuna tuttua taskuvaraskikkaa Barcelonan metrossa. Nyt hän kertoo Ilta-Sanomien lukijoille, mitä keinoja varkaat käyttävät suositussa turistikaupungissa.

Omia teini-ikäisiä tyttäriään Heikkinen on varoittanut vieraista ihmisistä, jotka syystä tai toisesta tulevat liian lähelle.

5.10.2018 19:00

Anu Heikkinen on Barcelonassa asuva suomalaisnainen, joka tunnetaan matkablogistaan Ansku BCD.

Yli yhdeksän vuotta kaupungissa asunut Heikkinen kertoo, että Barcelonan maine taskuvarkaiden paratiisina on valitettavasti totta. Tätä tukevat myös tilastot. La Vanguardia -lehden mukaan heinä-elokuussa Barcelonassa tapahtui rikos kahden minuutin välein.

– Taskuvarkauksien määrä on kasvussa, eikä poliisi voi näille juurikaan mitään, Heikkinen kertoo.

Barcelonan maine taskuvarkaiden paratiisina ei ole Heikkisen mukaan liioiteltu.

Ei siis ihme, että myös Heikkinen joutuu aika ajoin todistamaan tapauksia, jossa ihmiset, usein turistit, joutuvat taskuvarkaiden uhriksi.

Tyypillinen varkaus tapahtui metrossa

Tuorein tapaus sattui tällä viikolla metrossa, jonka kyytiin nousi kaksi turistia isojen matkalaukkujen kanssa. Heidän vanavedessään metroon astui myös kaksi avuliaalta vaikuttavaa naista, joiden hyörintä kiinnitti oitis Heikkisen huomion.

– He pyörivät ja tönivät siinä sen näköisinä, että sanoin tyttärelleni, että pidäpäs laukustasi kiinni.

Kun turistit olivat päässeet laukkuineen sisälle metroon, kävi niin kuin vastaavissa tilanteissa yleensä.

– Eräs matkustajista huomautti turistille, että tämän selässä olevan repun sivutasku on auki. Ensin turisti hieman naureskeli, miten on ollut niin huolimaton. Mutta hymy hyytyi, kun hän huomasi, että hänen passinsa oli varastettu, Heikkinen kertoo.

Ennen kuin kukaan oli ehtinyt reagoida, metroon turistien vanavedessä tulleet naiset olivat poistuneet kyydistä. He ehtivät livahtaa paikalta ennen kuin ovet sulkeutuivat.

– Turistit olivat matkalla lentokentälle ja kotiin, ja nyt toisen passi vietiin. Hankala tilanne, Heikkinen pahoittelee.

Vinkit suosittuun turistikaupunkiin

Barcelona on yksi maailman suosituimmista turistikaupungeista, josta on tullut myös suomalaismatkailijoiden suosikki. Muun muassa upeasta arkkitehtuuristaan tunnettu kaupunki on oiva matkakohde, mutta reissussa kannattaa pitää huoli omaisuudestaan.

Ahtaissa paikoissa omaisuudestaan kannattaa pitää tavallista parempaa huolta.

Pyysimme Heikkistä listaamaan tyypillisiä turistihuijauksia, joita taskuvarkaat Barcelonassa käyttävät.

1. Ahtaisiin paikkoihin iskevä

”Suurin osa taskuvarkauksista tapahtuu tilanteissa, joissa tilaisuus tekee varkaan. Ahtaissa paikoissa, kuten metrossa tai liukuportaissa, on taskuvarkaiden hyvin helppo availla reppuja tai napata kännykkä takataskusta. Kahvilassa tuolin selkänojalla oleva laukku lähtee nopeasti, samoin pöydällä oleva kännykkä tai kamera. Huolimattomasti olalla keikkuva laukku lähtee myös äkkiä varkaan matkaan. Kädessä oleva kännykkäkin on helppo viedä, samoin kaulassa roikkuva koru.”

2. Neuvoa kysyvä varas

”Itse olen ollut paikalla tilanteessa Las Ramblasilla, jossa turisteina esiintyvät varkaat menivät kysymään kartan kanssa neuvoa oikeilta turisteilta. Toinen varkaista levitteli isoa karttaa, kun toinen yritti sillä aikaa avata turistien selkäreppua. Yksi Las Ramblasin kukkakojujen myyjistä huomasi tilanteen. Kyllä saivat varkaat melkoista huutoa ja muutamia lyöntejäkin osakseen.”

Omia teini-ikäisiä tyttäriään Heikkinen on varoittanut vieraista ihmisistä, jotka syystä tai toisesta tulevat liian lähelle.

3. Hämmingin aiheuttaja

”Varkaat saattavat myös aiheuttaa hämminkiä esimerkiksi metrossa tai tungoksessa. Yksi varkaista saattaa esimerkiksi esittää oksentavansa, ja kun ihmiset alkavat rynniä hänestä pois päin, muut varkaat pääsevät helposti taskuille.”

4. Lähentelijä

”Omia teini-ikäisiä tyttäriäni, jotka nyt ovat alkaneet liikkumaan kaupungilla yksin, olen varoittanut vieraista ihmisistä, jotka syystä tai toisesta tulevat liian lähelle: haluavat tulla pyytämättä auttamaan, painautuvat tungoksessa liian lähelle tai tulevat kauppaamaan tai kyselemään liian innokkaasti jotakin. Olen neuvonut tyttöjäni pitämään olkalaukun aina etupuolella ja kuljettamaan laukussa tai lompakossa mahdollisimman vähän tärkeitä papereita, esineitä tai kortteja. Toivon myös, että he eivät olisi uppoutuneet kuulokkeista kuuluvaan musiikkiin tai kännykän räpläämiseen, vaan seuraisivat vähän, että mitä ympärillä tapahtuu ja ketä siinä pyörii. Toistaiseksi meidän perheeltä ei ole varastettu mitään, mutta se taitaa olla vain ajan kysymys.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?