Suomeen muuttanut brittimies teki erikoisen havainnon Nurmijärven vaakunasta – näetkö saman?

Huomaatko itse saman? Nurmijärven vaakuna muistuttaa erehdyttävästi Donald Trumpia, uutuuskirja esittää.

Englannista Suomeen muuttanut Joel Willans teki Nurmijärven vaakunasta huomion, jota kaikki eivät osaa ensimmäisenä ajatella. Humoristinen huomio on julkaistu Willansin uutuuskirjassa More Very Finnish Problems.

5.10.2018 15:38 | Päivitetty 5.10.2018 16:16

Nurmijärvi tunnetaan pientaloista, luonnosta ja kuuluisasta asukkaastaan Matti Vanhasesta.

Mutta brittimies Joel Willans ei mieti Matti Vanhasta, kun hän katsoo Nurmijärven vaakunaa.

Willans, joka muutti maahamme 16 vuotta sitten naisen perässä, kertoo Suomessa tekemistä havainnostaan humoristisessa uutuuskirjassa More Very Finnish Problems – An even more essential guide to surviving Finland (Gummerus 2018).

Suomalaisia asioita ja ilmiöitä käsittelevien kappaleiden joukossa on Nurmijärven vaakunaa koskeva kirjoitus.

Olof Erikssonin suunnittelema vaakuna, joka on saanut inspiraationsa Nurmijärvellä syntyneen Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä, muuntuu brittimiehen silmissä joksikin aivan muuksi.

Willans ei suinkaan näe vaakunassa seitsemää kultatukkaista nuorukaista, vaan viime aikoina paljon enemmän palstatilaa saaneen päämiehen, Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin.

”Vaakuna näyttää, ei vain yhdeltä, vaan seitsemältä Donald Trumpin pään profiililta”, Willans kirjoittaa.

Kappaleessa käydään läpi sekä Donald Trumpin että Aleksis Kiven uraa. Kiven saavutuksia Willians kehuu, mutta Trump ei herätä kirjailijassa lainkaan lämpimiä tunteita.

Nurmijärven vaakuna on Olof Erikssonin suunnittelema.

Yksi asia onkin kirjailijan mukaan varma.

”Trump olisi ollut loistava henkilöhahmo joihinkin Kiven komedioista”, Willans kertoo.

Willans ei ole ainoa henkilö, joka on huomannut huvittavan yhtäläisyyden Nurmijärven vaakunassa. Helsinkiläinen Kristoffer Lawson twiittasi asiasta vuonna 2016.

Suomalaisesta kuoriutuu sanaseppo

Kirjassa käydään läpi myös lukuisia muita, suomalaisille jo arkipäiväistyneitä, mutta ulkomaalaistaustaiselle erikoiselta näyttäviä asioita. Jo vuosia Suomessa asunut Willans ihmettelee yhä suomen kielen pitkiä sanoja, kuten uskomattomalta kuulostavaa sanayhdistelmää epäjärjestelmällistyttämättömyydelläänköhänkään?

Lisäksi kirjassa annetaan neuvoja Suomeen saapuville ulkomaalaisille.

Yksi kikka kertoo, miten ujoista, kielitaidottomiksi itseään väittävistä suomalaista saa kuoriutumaan supliikkimiehiä- ja naisia.

Kun suomalaisen istuttaa alas ja hänelle tarjoaa pari olutta, luvassa on englanniksi sujuvasti keskusteleva suomalainen, jonka kielitaitoa ei voi kuin ihailla.

Älä kutsu joulupukkia taruolennoksi

Joel Willans on suomalaisille tuttu suositusta Very Finnish Problems -FB-sivustosta sekä toisesta Suomi-aiheisesta kirjasta 101 Very Finnish Problems – The Foreigner’s Guide to Surviving in Finland, joka julkaistiin vuonna 2017.

Joel Willans on suomalaisille tuttu suositusta Very Finnish Problems -FB-sivustosta sekä toisesta Suomi-aiheisesta kirjasta 101 Very Finnish Problems – The Foreigner’s Guide to Surviving in Finland.

Ilta-Sanomat jututti miestä, kun tämä oli viimeistelemässä ensimmäistä Suomi-aiheista kirjaansa.

Willans koosti tuolloin Ilta-Sanomille listan kymmenestä asiasta, jotka hivelevät suomalaisten itsetuntoa. Tuolloin britti kertoi, että suomalaisten kanssa tulee toimeen ainakin, kun muistaa kehua kahvin ja mämmin lisäksi englanninkielentaitoamme. Suomalaisten kansallissankareiden tuntemisesta ei niistäkään ole haittaa.

– Suomi on pieni maa, mutta sillä on ikonisia supertähtiä, kuten Mannerheim, Simo Häyhä, Teemu Selänne ja Jari Litmanen. He toimivat aina. Lisää listaasi myös ensimmäinen naispresidentti Tarja Halonen, Muumien luoja Tove Jansson, ikoninen dj Darude ja vastikään arvostukseen noussut Saara Aalto.

– Jos et muista niitä, joulupukki on aina takuuvarma. Mutta älä koskaan sano häntä taruolennoksi, Willans vitsaili.

Lisätty tieto Kristoffer Lawsonin twiitistä 5.10. klo 15.51.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?