Euroopasta löytyy kulttuurinystävän unelmakohde, joka on hillittömän halpa - Matkat - Ilta-Sanomat

Euroopasta löytyy kulttuurinystävän unelmakohde, joka on hillittömän halpa

Oletko kulttuurin suurkuluttaja? Suuntaa matkalle edulliseen kulttuurikohteeseen Budapestiin.

Budapest on edullinen kulttuurikohde, tuore selvitys paljastaa.­

4.10.2018 12:40

Tuore selvitys paljastaa, että Budapest on kulttuurinystäville edullisin matkakohde.

Museo-, taide-, tanssi-, ooppera-, kulttuuriperintökohde- ja klassisen musiikin tarjonta on Unkarin pääkaupungissa halvempaa kuin muualla.

Post Officen tekemässä selvityksessä oli mukana 18 suosittua turistikaupunkia, joiden kulttuuritarjontaa vertailtiin keskenään.

Varsova oli selvityksen toiseksi halvin kulttuurikaupunki.­

Halvimpien kulttuurikaupunkien listalle pääsivät Budapestin lisäksi Varsova, Praha ja Dublin sekä hieman yllättäen Tukholma.

Kalliimmat kulttuurikaupungit olivat New York, Madrid, Wien, Milano ja Pariisi.

Museolippu viisi euroa

Listauksen edullisimmassa kohteessa, Budapestissa, kuuteen kulttuuritapahtumaan osallistuminen maksoi noin 60 euroa.

Ero on huikea, kun sitä vertaa selvityksen kalleimpaan kohteeseen. New Yorkissa samaan määrään kulttuuririentoja meni noin 434 euroa.

Vertailu osoittaa, kuinka hillittömän halpa kulttuurikohde Budapest on.

Kalliina lystinä pidetty oopperalippukin maksaa Budapestissa vain 23,80 euroa. Museossa vierailee puolestaan noin viidellä eurolla.

Muutakin kuin kylpylöitä

Mitä kaikkea edullisessa kulttuurikaupunki Budapestissa sitten voi tehdä?

Kaupungin häikäisevän upeita kylpylöitä ei tietenkään saa jättää väliin. Edullisimmat ja eksoottisimmat elämykset saa 1500-luvulla rakennetuista kansankylpylöistä, kuten Rudasista tai Királysta. Historian havinaa on myös astetta korkeatasoisemmassa mutta silti kohtuuhintaisessa Gellértin kylpylässä.

Mutta löytyy kaupungista muutakin.

Juutalaiskorttelissa on vintage-liikkeitä, edullisia ravintoloita ja erityistä tunnelmaa.­

Aikoinaan kahdesta eri kaupungista koostunut Budapest jakautuu muun muassa Linnavuoresta ja siellä sijaitsevasta Budan linnasta tunnettuun Budaan sekä alavista maisemista tunnettuun, liike-elämän keskukseen Pestiin.

Yksi kiinnostavimmista alueista on Budapestin juutalaiskortteli, joka tunnetaan historiallisista nähtävyyksistään, edullisista etnisistä ravintoloistaan, trendikkäistä putiikeistaan ja vilkkaasta yöelämästään.

Kaupungin taidekenttä on puolestaan New York Timesin mukaan ollut vielä joitakin vuosia sitten verrattain tuntematon, mutta muutoksen tuulia on ollut ilmassa jo jonkin aikaa.

Yksi kiinnostavimmista gallerioista on lehden mukaan Bedő-jugendrakennuksessa sijaitseva Art + Text, joka esittelee muun muassa nousevien taiteilijoiden töitä.

Turistin kannattaa huomioida, että monet taidegalleriat sulkevat kaupungissa ovensa viikonlopuiksi.

Pikku prinsessa -patsas sijaitsee Budapestissa.­

Iltansa voi Budapestissa viettää joko erinomaisia ooppera- tai balettiesityksiä seuraten tai klassisen musiikin konserttiin menemällä. Kaupungin kulttuuritarjontaa kuvaillaan vireäksi.

Budapestin taiteen keskittymä on Taiteen palatsi, joka tarjoaa kulttuuria laidasta laitaan, muun muassa konsertteja ja elokuvaesityksiä.

Eikö taulukko näy? Katso se täältä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?