Vehreä Stuttgart odottaa vain reilun parin tunnin päässä – näistä syistä se on täydellinen viikonloppukohde - Matkat - Ilta-Sanomat

Vehreä Stuttgart odottaa vain reilun parin tunnin päässä – näistä syistä se on täydellinen viikonloppukohde

Stuttgart on Helsingin kokoinen kaupunki, joka tarjoaa syksyiseen viikonloppupyrähdykseen virikkeitä niin puistopromenaadien ystäville kuin autoilusta nauttivillekin.

Keskustan sivuistoilta kohoavilla rinteillä viljellään viiniä.

6.10.2018 14:21

Kun Saksan-matkaaja on jo kolunnut Berliinin ja Münchenin, hänen kannattaa suunnistaa katseensa Baden-Württenbergin osavaltioon.

Sen pääkaupungissa Stuttgartissa on noin 620 000 asukasta. Kaupunki on väkiluvultaan Saksan kuudenneksi suurin, ja se hurmaa ennen kaikkea vihreydellään ja vehreydellään.

Kun saavuin ensimmäistä kertaa kaupunkiin, ilma oli pilvipoutainen. Harmaasta säästä huolimatta Stuttgart oli heti mukava yllätys. Tutustuminen alkoi Schlossplatz-aukiolta, joka on paikan maamerkki.

Schlossplatz eli Linnanaukio on niin matkailijoiden kuin kaupunkilaisten itsensä kohtauspaikka aivan keskustassa, Königsstrassen ostosalueen kyljessä. Siitä on hyvä lähteä tepastelemaan keskustan laajaa kävelykatualuetta, jonka ansiosta liikkuminen on helppoa. Stuttgart sopiikin kaupunkilomakohteeksi myös pyörätuolia käyttäville.

Stuttgartin rautatieaseman torniin eli Bahnhofsturmiin pääsee ilmaiseksi. Sieltä on hyvä ihailla ympäristön maisemia.

Taidemuseon ylimmästä kerroksesta voi ihailla Stuttgartin maisemia.

Ensimmäiseksi museokohteeksi kannattaa valita taidemuseo Kunstmuseum: 27 metriä korkeasta lasikuutiosta on hienot näkymät kaupungin yli. Vaikka sää olisi pilvinen, näkymän ulottuvat kauas kaupungin yli.

Tieteestä kiinnostuneelle museointoilijalle sopii pieni Hegel-Haus -museo osoitteessa Eberhardstrasse 53. Filosofi Georg Wilhelm Friedrich Hegelin (1770–1831) syntymäkodin näyttelyn tekstit ovat tosin vain saksaksi.

Museon väki innostui, kun kuuli että tulimme Suomesta.

– Suomessa tiedetään, kuka Hegel oli. Se ei ole enää selvää kaikille Euroopassa, museo-opas kertoi meille.

Sitten syömään. Stuttgartissa voi nautiskella monilla eteläsaksalaisilla ruokaherkuilla. Yksi niistä on svaabilainen jättiravioli eli Schwäbische Maultaschen, jossa on taikinakuoren sisällä esimerkiksi pinaattia, jauhelihaa, raastettua leipää ja keltasipulia.

Stuttgartin kauppahalli (Markthalle) on yksi Euroopan vanhimmista ja myös Art Noveau -arkkitehtuurin helmi.

Ravintoloiden kirjo on runsas ja hinta­taso Suomeen verrattuna edullinen. Pelkästään leipomokahviloiden tuoreilla eväillä selviää pitkälle.

Kaupungin toreilla pääsee tutkimaan laajaa valikoimaa vihanneksia, leipää, hedelmiä ja kukkia. Erityisen vaikutuksen teki Markthalle eli kauppahalli. Se löytyy osoitteesta Dorotheenstrasse 4. Rakennus on upea ja tuotteiden valikoima mykistyttää.

Urbaanien rientojen vastapainoksi Stuttgart tarjoaa luontoa. Koko lounaisen Saksan luonto on runsas ja rehevä, ja kukkeaa vehreyttä löytyy täältäkin heti kantakaupungin vääjäämättömästä läheisyydestä. Reinin sivujoki Neckar virtaa kaupungin alueella.

Stuttgartin keskustan tuntumassa Wilhelman puistoalueella on upeita ulkoilupaikkoja.

Keskustan sivuistoilta kohoavilla rinteillä viljellään viiniä.

Heti Rautatieaseman toiselta puolelta aukeaa Wilhelman upea puistoalue, jossa voi retkeillä ja harrastaa liikuntaa. Wilhelmassa sijaitsevat myös eläintarha ja kasvitieteellinen puutarha.

Stuttgart on myös viininviljelyn aluetta. Keskustan sivuistoilta kohoavilla rinteillä näkyy viinitarhoja.

 ”Suomessa tiedetään, kuka Hegel oli. Se ei ole enää selvääkaikille Euroopassa.”

Toinen maailmansota jätti jälkensä kaupunkiin. Liittoutuneet pommittivat useasti Stuttgartia toisessa maailmansodassa ja kaupunki vaurioitui pahasti.

Räjähtämättömiä pommeja löytyy täältä yhä. Vuonna 2009 tehdyn Stuttgartin stadionin remontin aikana löydettiin 34 pommia. Vuonna 2017 Saksan jalkapallon miesten pääsarjaseuran harjoituskeskuksen remontti pysähtyi väliaikaisesti, kun alueelta löytyi vanha pommi. Vaaratilannetta ei syntynyt, sillä pommi purettiin nopeasti.

Stuttgart on Saksan Baden-Württenbergin osavaltion pääkaupunki. Keskustassa on 27 metriä korkea taidemuseo (Kunstmuseum).

Kaupunkikuva on sodan jälkeen muuttunutkin paljon. Tuhoutuneiden alueiden tilalle rakennettiin uutta ja vanhoja rakennuksia korjattiin. Vanhankaupungin keskusta on peräisin 1500-luvulta, mutta osa taloista on rakennettu uudelleen, koska alkuperäiset tuhoutuivat toisen maailmansodan pommitusten jälkeisissä tulipaloissa.

Stuttgart on nyt suomalaisten saavutettavissa kätevämmin kuin koskaan. Aiemmin sinne pääsi nopeimmin lentämällä Frankfurtiin ja jatkamalla sen jälkeen matkaa junalla, mutta tänä vuonna Finnair aloitti suorat lennot Helsingistä Stuttgartiin.

Königstrasse on Stuttgartin tärkein ostoskatu.

Lento kestää runsaat kaksi ja puoli tuntia. S-junalla pääsee lentokentältä puolessa tunnissa päärautatieasemalle. Junalippu maksaa 4,20 euroa. Asema on aivan kaupungin keskustassa.

Hotelli kannattaa valita läheltä Königstrassea, sillä sieltä monet tärkeimmät nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä.

Vain lyhyellä matkalla kaupungissa viih­tyvän kannattaa mennä Stuttgartin rautatieaseman torniin eli Bahnhofsturmiin ihai­lemaan maisemia. Sinne pääsee ilmaiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?