Suomalaisiin erikoistunut huijari iski Jaakko Seliniin Mallorcalla – pänttäsi uskomattomat tarinansa Finnairin lehdestä - Matkat - Ilta-Sanomat

Suomalaisiin erikoistunut huijari iski Jaakko Seliniin Mallorcalla – pänttäsi uskomattomat tarinansa Finnairin lehdestä

Juontaja Jaakko Selin kertoo kirjassaan erikoisesta kohtaamisestaan huijariksi osoittautuneen miehen kanssa. Mies hivuttautui Selinin seuraan pyytämällä lainaan puhelinta.

Jaakko Selin meni vanhanaikaiseen halpaan Espanjan lomakohde Mallorcalla.­

28.9.2018 19:00

Jopa kokenut matkaaja voi joutua huijauksen uhriksi.

Televisiosta tuttu toimittaja Jaakko Selin on koonnut kirjan matkaseikkailuistaan. Hän kertoo uudessa kirjassaan Jaakon matkassa – Uudet seikkailut (readme.fi, 2018) joutuneensa täydellisen huijauksen kohteeksi suomalaisten suosikkikohde Mallorcalla vuonna 2012.

Selin kertoo kirjassaan silmiinpistävän tyylikkäästi pukeutuneen miehen lähestyneen häntä murteellisella englannilla kahvilassa. Mies pyysi lainaan Selinin puhelinta, jotta hän voisi soittaa omaan kadonneeseen puhelimeensa.

Ennen kuin Selin ehti vastata, oli mies jo tarttunut Selinin puhelimeen ja näppäilyt numeronsa.

Mies liittyi Selinin seuraan puhelimen lainaamisen nojalla ja esittäytyi. Selinin mukaan huijari kuitenkin kertoi nimensä madalletulla äänellä, sillä hän ei halunnut muiden kahvilan asiakkaiden luulevan hänen vakoilevan.

Selinin uteliaisuus salaperäistä miestä kohtaan heräsi. Hän kuitenkin hämmentyi nopeasti huomatessaan miehen tietävän mistä hän on kotoisin. Syyksi huijari selitti Selinin Marimekon laukun.

– Minulla on loistoystäviä Suomessa, ja käyn siellä joka vuosi. Jokin aika sitten vietimme taas hurjat juhlat Bökarsissa Armi Ratian ja Tarmo Mannin kanssa. Kerran mukana oli myös presidenttinne Tito, mies totesi, johon Selin korjasi miehen kenties tarkoittavan presidentti Urho Kekkosta.

– Suuni loksahti taas auki. En kai henno kertoa miehelle totuutta. Ja sitä, että myös Armi ja Tarmo ovat näytelleet taivaallisessa teatteriseurueessa jo pari vuosikymmentä, Selin kirjoittaa.

Keplotteli ovelalla keinolla juomat itselleen

Kiinnostuneena miehen tarinoista Selin päätti tilata uudelle tuttavalleen pienen oluen ja liköörin.

Mies jatkoi kertomusta selittämällä seurustelleensa suomalaisen lentoemännän kanssa ja omistavansa osan Haikon kartanosta. Miehen mukaan hän oli myös Jörn Donnerin ystävä, ja esiintyneensä tämän elokuvissa. Selin kertoo hämmentyneensä miehen epätodellisilta kuulostavista tarinoista.

– Pöytään oli jotenkin ilmestynyt koko vihreä pullo Tunelia. Uuden ystäväni käsineet tipahtivat lattialle, ja kun nostin ne kohteliaasti pöydälle, olin huomaavinani hidalgon sujauttavan kuparista taskumattia takin taskuunsa, Selin kertoo kirjassaan.

Tämän jälkeen huijari kertoi unohtaneensa lompakkonsa kotiin, ja jättävänsä laskun Selinille.

– Tarjoan kierroksen sitten sanotaan vaikka Kalastajatorpalla. Vaikka tässä pelissä sinä voitat. Voi nämä Espanjan hinnat. Kehitysmaa, mies sanoi dramaattisin elkein.

Mallorca kuuluu suomalaisten suosikkilomakohteisiin.­

Mies yritti puijata Seliniltä vielä sata euroa rahoittamansa yömajan keräyksen nimissä, mutta tähän Selin ei suostunut. Kun mies oli lähtenyt, Selin huomasi miehen juoneen koko Tunel-pullon.

Mies paljastui suomalaisten vainoojaksi

Myöhemmin Selin kertoi tapaamastaan mystisestä miehestä aikaisemmin Finnairilla töissä olleelle ystävälleen Leilalle, joka kertoi kauhistuneena Selinin menneen vanhanaikaiseen halpaan. Selinille esittäytyneen nimistä henkilöä ei ollut olemassa.

Leilan mukaan kyseessä oli kaikkien tuntema huijarimies, joka vainoaa suomalaisia.

– Hän on kuulemma alkujaan Turkin Marmariksesta, missä hän nuorena poikana oppi tuntemaan ensimmäiset suomalaisturistit. Hän kinusi turisteja tuomaan Finnairin lennoilta aina uusimmat Blue Wings -lehdet, joista hän opetteli jutut kulttuuri-ihmisistä, tapahtumista ja paikoista, Selin kertoo kirjassaan hänen ystävänsä selostaneen.

Leila tiesi huijarin myös päntänneen kartasta Helsingin kadut ja rakennukset. Myöhemmin hän muutti rikkaampien turistien perässä Mallorcalle.

Tapaus ei tuttu matkatoimistoille

Selinin kirjan huijarin toimet eivät ole kantautuneet suomalaisten matkatoimistojen korviin. Tjäreborgin, Aurinkomatkojen ja Tuin viestinnästä kerrotaan Ilta-Sanomille, ettei tapaus ole heille tuttu.

Osittain syynä voi olla nykyisten matkaoppaiden nuori ikä.

– Oppaamme vaihtuvat kohteittain ja kausittain, joten tapauksesta on hyvin vaikea sanoa mitään, Aurinkomatkoilta kommentoidaan.

Oletko joutunut lomamatkalla huijauksen kohteeksi? Miten sinua on huijattu tai yritetty huijata? Kerro kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?