New Yorkin ravintoloitsijalegendan Tyyni Kalervon uskomaton elämä – Kekkosen kanssa pusuja 30-luvulla, Trumpin kanssa siirtolaismitali 80-luvulla

Julkaistu:

Matkat
Haukiputaalla syntynyt Tyyni Kalervo muutti New Yorkiin laittomana siirtolaisena legendaariseksi baarinpitäjäksi. Vuonna 1986 hänelle myönnettiin siirtolaismitali – samalla kertaa Muhammad Alin ja Donald Trumpin kanssa.
Nykyinen Helsingin Sanomien toimittaja Teemu Luukka vietti ensimmäisen yönsä Manhattanilla tammikuussa vuonna 1979. Asuinsijana oli rähjäinen hotelli prostituoitujen Meatpacking Districtissa. Luukka rakastui New Yorkiin.

– Halusin pois Lappeenrannasta. Jouduin ensin vaihto-oppilaaksi Nebraskaan, vaikka olin ilmoittanut että haluan suurkaupunkiin.

1980-luvun puolivälissä Luukka hakeutui töihin siirtolaislehti New Yorkin Uutisiin. Kun hän tapasi ensi kertaa lehden pääomistajan, hän odotti kohtaavansa hitaan vanhuksen.


– Mutta Tyyni olikin itsevarma ja suorasanainen. Valmistauduin teitittelemään, mutta huomasinkin, että tässähän täytyy pitää varansa.

Toimittamisen ohessa Luukka työskenteli baarimikkona Kalervon omistamassa Little Finland -baarissa.

– Pekka Kulmala, Sing Singin vankilaan huumeista myöhemmin joutunut Kalervon luottomies, opetti baarihomman. Baarimikon aseisiin kuuluvat pesäpallomaila, hiilihanko ja puukko. Tärkein opetus oli se, että kassaa ei saanut jättää hetkeksikään vartioimatta.

85-vuotias omistaja istui tiskin takana ja yöpyi baarin yläpuolella.

– Jos baarissa syntyi tappelu, hän lopetti nujakan nappaamalla häirikköä niskasta ja vääntämällä hänet maahan, Luukka muistelee.

Luonteeltaan raju ja rohkea nainen ei pelännyt mitään eikä ketään. Tyyni Kalervolla oli New Yorkissa useita ravintoloita kieltolain ajalta aina vuoteen 1993 asti. Pelottavassa Harlemissa hänellä oli iso yökerho.

Luukka sai idean kirjaan New York -harrastuksestaan. Hän päätti yhdistää kaupungin ja poikkeusyksilön historiat.


Luukalta kului kirjoittamiseen yhteensä seitsemän vuotta.

– Vaimoni Kaisu sanoi jo yhdessä vaiheessa, että nyt mummo muuttaa meiltä muualle!

Värikkäästä hahmosta riittää paljon tarinoita.

– Hän oli New Yorkin tunnetuin suomalainen, vaikka oli duunareille alkoholia ja ruokaa myyvä, laittomasti aikoinaan Yhdysvaltoihin tullut maahanmuuttaja.

Vuonna 1900 Haukiputaalla Tyyni Ihanelma Hyryläisenä syntynyt Tyyni Kalervo myi jo 8-vuotiaana kukkia Helsingin Kauppatorilla. Perhe oli muuttanut pääkaupunkiin paremman elämän toivossa Tyynin ollessa vielä pikkutyttö.

Vasemmistolainen äiti kävi työväenyhdistyksen kokouksissa ja Otto Wille Kuusinen antoi Tyynille tukiopetusta.

– Kalervon ensimmäinen poikaystävä Eero Wuori oli kiihkeä kommunisti, mutta aate unohtui, kun Tyyni rakastui tulevan Suomi-Filmin johtajaan Risto Orkoon. Orko taisteli sisällissodassa valkoisten puolella.

 

Jos baarissa syntyi tappelu hän lopettinujakan nappaamalla häirikköä niskasta ja vääntämällä hänet maahan.”

Eero A. Wuori pakeni kapinan jälkeen Moskovaan ja joutui Suomeen palattuaan Tammisaaren vankileirille. Kommunismista etäännyttyään Wuori teki mittavan uran mm. ministerinä ja suurlähettiläänä.

Vuoden 1923 joulukuussa Tyyni lähti kohti Amerikkaa tarkoituksenaan rikastua. Hän työskenteli kokkina ja räätälinä Kanadassa, kunnes ylitti luvatta Yhdysvaltojen rajan ja suuntasi New Yorkiin.

Ensimmäinen työpaikka oli Berkshire-ravintola. Seuraavaksi hän pääsi kokiksi Sayren pankkiiriperheeseen. Suvun tunnetuin jäsen oli tanssija ja kirjailija Zelda Sayre. Hän oli 1920-luvun naisten esikuva ja kirjailija F. Scott Fitzgeraldin vaimo.

1930-luvun laman aikana Kalervo osti New Yorkin Harlemista ensimmäisen ravintolansa, Home Lunchin. Samoihin aikoihin Urho Kekkonen vieraili Suomen olympiajoukkueen kanssa New Yorkissa. He viihtyivät yhdessä Harlemin yössä.


– Tyyni ja Kekkonen tapasivat useasti joko New Yorkissa tai Suomessa. Suhteesta on huhuttu, mutta ehkä siinä ei vaihdettu kuin ne pari pusua, joista Tyyni mainitsi.

Kalervo osasi käyttää poliitikkoja.

– Seisoin vieressä, kun Mauno Koivisto oli käymässä Suomen konsulaatissa YK:n tilaisuudessa. Tyyni katsoi jo ovelta, missä Koivisto on. Anna rahaa New Yorkin Uutisille, Kekkonenkin antoi, kuului ensimmäinen lause.

Luukka kertoo, että baarinpitäjällä oli röyhkeä pelisilmä raha-asioissa. Silti hän jakoi kaikki rahansa muille.

– 1940-luvulla Tyyni osti New Yorkin hälinään kyllästyneelle miehelleen farmin Connecticutista ja jäi itse Harlemiin pitämään yökerhoa. Tuollainen järjestely oli täysin poikkeuksellista.

Kalervo osti myös vanhemmilleen kesäpaikan ja itselleen hienon Packardin.


– Nainen autokaupassa oli siihen aikaan harvinaisuus. Sekin oli outoa, että naisella oli omia tuloja ja hän työllisti itse itsensä. Samaan aikaan vain 20 prosenttia amerikkalaisista naisista ansaitsi edes jotain itse.

Tyyni Kalervo suosi naisia kokkeina ja baarimestareina eikä erotellut miesten ja naisten töitä. Minään varsinaisena feministinä häntä ei voi pitää. Kalervo piti lähinnä itsensä puolia.

– Yhtenä iltana töissä ollessani baariin tuli musta nainen, joka väitti toimineensa Kalervon huorana. Jos pitää merimiesten kapakkaa 30 vuotta Harlemissa, on mahdollista, että kuvioon liittyy jotain sellaista.

Naimisiin Kalervo ehti vasta 40-vuotiaana. Kun Tyyni tapasi ylikonemestari Kalle Kalervon, häät vietettiin pikaisesti ja poika Kaarlo syntyi 9 kuukauden kuluttua.

Samoihin aikoihin Kalervo osti uuden ravintolan ja Vyking-yökerhon Harlemista. 1950-luvun alussa Kalervon vakioasiakkaisiin kuului muun muassa Mannerheim-ristin ritari Lauri Törni, joka juhli ja tappeli Harlemin baareissa.

Vuonna 1962 Kalervo osti baarin Manhattanin 86. kadulta. Legendaariseksi muodostunut paikka nimettiin Little Finlandiksi.


Baarista ja Kalervosta tuli New Yorkin suomalaisten kokoava voima. Seutu kuitenkin muuttui 1970-luvulla raffimmaksi, asiakaskunta muuttui.

Luukka muistelee, miten huumeet tunkivat 1980-luvun alussa Little Finlandiin.

– Myynti tapahtui melko huomaamattomasti, mutta joskus jouduin hätistelemään avoimesti kokaiinia vetäviä asiakkaita.

Tyyni Kalervo istui vielä kaksi viikkoa ennen kuolemaansa Little Finlandin tiskin takana. Halvauksen saatuaan hän eli vielä kaksi viikkoa sairaalassa.

– Tyynin siunaustilaisuus järjestettiin 3. joulukuuta 1993. Tuhkat vietiin Suomeen ja hänet haudattiin miehensä Kallen viereen Hietaniemen hautausmaalle. Tilaisuuden päättyessä paikalle asteli 94-vuotias Risto Orko, joka laski haudalle kimpun valkoisia liljoja.Teemu Luukka: New Yorkin uhmatar – Tyyni Kalervon ja ikonisen metropolin tarina (Otava)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt