Ryanair alkaa veloittaa käsimatkatavaroista – Italian viranomainen aloitti selvityksen ”epäoikeudenmukaisesta käytännöstä” - Matkat - Ilta-Sanomat

Ryanair alkaa veloittaa käsimatkatavaroista – Italian viranomainen aloitti selvityksen ”epäoikeudenmukaisesta käytännöstä”

Ryanairin mukaan uudella käytännöllä ei ole tarkoitus tehdä rahaa. Amerikkalaisen konsulttiyrityksen selvityksen mukaan yhtiö on kuitenkin viimeisen vuoden aikana tehnyt lähes 2 miljardia euroa rahaa matkalaukuista ja istuinpaikoista tulevilla maksuilla.

Ryanairin mukaan uudella käytännöllä ei ole tarkoitus tehdä rahaa. Amerikkalaisen konsulttiyrityksen selvityksen mukaan yhtiö on kuitenkin viimeisen vuoden aikana tehnyt lähes 2 miljardia euroa rahaa matkalaukuista ja istuinpaikoista tulevilla maksuilla.

Julkaistu: 21.9.2018 10:39

Halpalentoyhtiön päätös laskuttaa käsimatkatavarasta, joka ei mahdu edessä olevan istuimen alle vääristää Italian kilpailuviranomaisen mukaan vertailua muiden lentoyhtiöiden hintoihin.

Uutistoimistot kertoivat elokuun lopulla, että Euroopan suurin halpalentoyhtiö Ryanair alkaa marraskuun alusta veloittaa matkustamoon otettavista käsimatkatavaroista, jos ne eivät mahdu edessä olevan istuimen alle.

BBC:n mukaan korkeintaan 10 kiloa painavasta käsimatkatavarasta täytyy tulevaisuudessa maksaa 9 euron maksu, kun tähän asti matkustamoon on saanut viedä ilman erillistä maksua käsilaukun ja pienen, käsimatkatavaraksi katsottavan matkalaukun.

Italiassa kilpailuviranomainen on aloittanut tutkinnan halpalentoyhtiön linjauksesta. BBC:n mukaan viranomainen katsoo, että käsimatkatavara on ”olennainen osa liikenteessä” ja sen pitäisi sisältyä lentolipun hintaan.

Lue myös: Rita Tainola selviää reissusta kuin reissusta pelkällä käsimatkatavaralla – tarkka pakkausrutiini auttaa

Käärinyt isot rahat erilaisilla maksuilla

Viranomaisen mukaan Ryanairin uusi käytäntö voi olla epäoikeudenmukainen kaupallinen käytäntö, koska sen voidaan katsoa vääristävän lentolipun lopullista hintaa, eikä käytäntö myöskään salli todellista vertailua muiden lentoyhtiöiden hintoihin.

Lentoyhtiö ilmoitti elokuussa, ettei uuden käytännön tarkoitus ole tehdä rahaa, vaan edistää sitä, että lennot pysyvät aikataulussa ja vähentää lähtöportilla tapahtuvia viivästymisiä.

Amerikkalaisen matkustusalalla toimivan konsulttiyrityksen IdeaWorksin mukaan lentoyhtiö on kuitenkin käärinyt viimeisen vuoden aikana lähes 2 miljardia euroa matkalaukuista ja istuinpaikoista veloitetuilla maksuilla.

Italialaisviranomaisten päätös ei ole ainoa huono uutinen halpalentoyhtiölle lähi viikkoina. Viime viikon loppupuolella Ryanairin henkilöstö ilmoitti menevänsä lakkoon, joka vaikuttaa satoihin lentoihin. Lakko on suunniteltu pidettäväksi viikon päästä perjantaina 28. syyskuuta. Ammattiliittojen mukaan lakko olisi suurin yhtiön historiassa.

Lue lisää: Ryanairin henkilöstö ilmoitti taas uudesta lakosta – ”Suurin yhtiön historiassa”

Lentää Suomessa Tampereelta

Jo ennen ilmoitusta kaikkien aikojen lakosta yhtiö perui viime viikolla 150 Saksan-lentoa työnseisauksen takia. Elokuussa työoloihinsa tyytymätön Ryanairin henkilöstö lakkoili kaikkialla Euroopassa.

Aiemmin kesällä puolestaan kerrottiin, että yhtiötä riivasi asiakaskato toistuvien lakkojen vuoksi.

Ryanair lentää Suomesta Tampereen Pirkkalan lentoasemalta Saksan Bremeniin ja Unkarin Budapestiin. Lappeenrannasta halpalentoyhtiö liikennöi Kreikan pääkaupunkiin Ateenaan sekä Italiaan Milanon Bergamon lentokentälle.

Tuoreimmat osastosta