Matkat

Lämmin kesä vaikutti matkamyyntiin: ”Tilanne on erilainen kuin viime vuonna”

Julkaistu:

Matkat
Kulunut, poikkeuksellisen lämmin kesä vaikutti vaihtelevasti matkamyyntiin.
Suomessa on eletty viimeiset kuukaudet poikkeuksellisen lämpimiä aikoja. Kesä oli Ilmatieteen laitoksen mukaan mittaushistorian kuumin, jos tarkasteluun otetaan myös toukokuu.

Säillä on perinteisesti vaikutusta myös matkamyyntiin. Monet ostavat lomansa reilusti etukäteen, mutta jos kesä on kylmä, lämpöön halutaan joko äkkilähdöllä tai edes seuraavana talvena.

Näin kävi esimerkiksi viime vuonna. Tuolloin matkatoimistoista kerrottiin, että suomalaiset ovat kyllästyneet olemaan epävarmojen säiden armoilla.

– Viime kesät ovat johtaneet siihen, että ihmiset ovat todella aikaisessa vaiheessa varmistamassa sitä, että saavat edes viikon tai kaksi nauttia kesällä auringosta, Saana Ruonala Tjäreborgin viestinnästä kommentoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänä kesänä sekä Tjäreborg että Aurinkomatkat ovat lisänneet matkatarjontaansa. Tjäreborgilta kerrotaan, että heillä oli tänä kesänä Charterin puolella 20 prosenttia enemmän kapasiteettia kuin viime vuonna. Aurinkomatkoilla lomatarjontaa lisättiin tälle kesäkaudelle 11 prosenttia.

Lomamyynti piristyi elokuussa

Tänä kesänä lämpöä ei ole tarvinnut hakea Suomea kauempaa, mikä on vaikuttanut vaihtelevasti matkamyyntiin.

TUI:n viestintäpäällikkö Laura Aaltonen myöntää, että lämpöaallosta johtuen talven lomia on varattu vähän viime vuotta hitaammin.

– Lomamyynnissä on nähty piristymistä lomien loputtua elokuussa, Aaltonen kertoo.

Aurinkomatkoilla kesän myynti on helteistä huolimatta vetänyt hyvin, ja matkavarauksissa ollaan edellä viime vuotta. Viestintäpäällikkö Annina Metsola toteaa, että alkusyksyn lähdöissä helteinen kesä näkyy kuitenkin hieman.

– Tilanne on erilainen kuin viime vuonna, jolloin kesä oli kolea ja sateinen ja alkusyksyn matkat myytiin hyvin varhaisessa vaiheessa, Metsola kertoo.


Tjäreborgilta kerrotaan, että matkoja on myyty heillä suurin piirtein samaa tahtia kuin viime vuonna, vaikka matkatarjontaa on ollut viime kesää enemmän.

– Tietenkin aina jää joitain yksittäisiä paikkoja viime hetken myyntiin. Elokuulle riitti joitakin äkkilähtöjä ja syyskuulle on vielä joitakin hajapaikkoja, viestintäpäällikkö Aura Soininen kertoo.

Varaus 5 kuukautta ennen matkaa

Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan suomalaiset tekivät vuonna 2017 ulkomaille 8,5 miljoonaa erilaista vapaa-ajanmatkaa.

Suomalaisten suosituimmat kohteet yöpymisten perusteella olivat Viro ja Espanja.

Trendinä on ollut jo joitakin vuosia, että suomalaiset varaavat matkansa yhä aiemmin.

Viestintäpäällikkö Aura Soininen Tjäreborgilta kertoo, että kun vielä muutama vuosi sitten matkat varattiin noin 3–4 kuukautta ennen lomalle lähtöä, nykyään matka varataan jopa viisi kuukautta ennen matkaa.

Osittainen lähde: Suomalaisten matkailu 2017, Tilastokeskus

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt