Mahtava Marseille – 8 tapaa nauttia merellisestä tunnelmasta - Matkat - Ilta-Sanomat

Mahtava Marseille – 8 tapaa nauttia merellisestä tunnelmasta

Prado-rannalle pääsee keskustasta bussilla, tai vaikka kävellen pitkin merenrantaa myötäilevää katua. Rannan lähellä on useita ravintoloita.

Julkaistu: 9.9.2018 17:16

Ranskan Marseillessa voi viettää koko päivän Välimerta katsellen, haistellen tai maistellen.

Marseillea pitkään leimannut vähän hämäräperäisen satamakaupungin maine on syytä unohtaa. Nykyään Marseille on kauniisti patinoitunut historiallinen kaupunki, jossa on rento ja tärkeilemätön ilmapiiri. Sen vahvasta merellisestä tunnelmasta voi nauttia muun muassa näillä tavoilla.

1. Koe kalatori

Marseillen sydän on viihtyisä Vanha satama ravintoloineen ja baareineen. Se on kaupunkilaisten olohuone ja kohtauspaikka, jossa on aina ihmisiä. Aamulla kalastuspaatit puksuttavat Quai des Belgesin laiturin kylkeen ja tyhjentävät saaliinsa myyntipöydille. Säpinä syntyy ostoksille tulevista paikallisista, turisteista kameroineen ja lokkiparvesta.

2. Nouse kukkulan kirkolle

Seiniä koristavat merelliset taulut ja katosta roikkuvat purjeveneiden pienoismallit. Kellotornissa kimaltelee kullattu madonna maamerkkinä merenkulkijoille. Marseillen suosituin nähtävyys, Notre-Dame de la Garden kirkko kohoaa korkealla kukkulalla keskustan vierellä. Pihamaalta on hieno näköala kaupunkiin ja Välimerelle.

3. Käyskentele vanhoissa kortteleissa

Vanhakaupunki, Le Panier, levittyy toisella kukkulalla, sataman kupeessa. Lapset potkivat palloa aukiolla ja kirkonkellon kumina muistuttaa ajan kulusta. Keltaisissa ja punaisissa taloissa on artesaanipuoteja, joissa myydään keramiikkaa ja lasitaidetta, suklaakonvehteja ja Marseillen saippuaa.

Vanhakaupunki, Le Panier, oli vielä reilu vuosikymmen sitten rähjäistä seutua. Nyt se on kunnostettu viihtyisäksi asuinalueeksi, jossa on pikkuliikkeitä ja ravintoloita.

4. Herkuttele kalakeitolla

Marseille on bouillabaissen koti. Sitä on tarjolla monen tasoisena; 40–60 euroa maksavassa gourmet-versiossa merenelävät ovat takuutuoreita ja niitä on montaa sorttia. Le Miramar -ravintolassa (Quai du Port 12) bouillabaissesta nautitaan kahdessa osassa. Yrttinen liemi lusikoidaan alkuruoka krutonkien ja valkosipulimajoneesin kera. Pääruoaksi herkutellaan kalanpaloilla, simpukoilla ja taskuravulla.

5. Vieraile historiallisessa vankilalinnassa

Kaupungin edustalla olevalle linnasaarelle pääsee veneellä satamasta. Kolkonkomea, 500 vuotta sitten rakennettu Château d’If on toiminut puolustus- ja vankilalinnana. Siellä virui myös Alexandre Dumas’n sankari teoksessa Monte-Criston kreivi.

Saarella sijaitsevan Château d’If -linnan tyrmissä viruivat ennen poliittiset vangit ja vääräuskoiset. Linna on restauroitu museoksi.

6. Unohdu poukamaan

Vallon des Auffesin poukamaa reunustavat kaiken väriset kalastusveneet ja söpöt rantatalot. Parvekkeilla kuivuvat pyykit ja pikkupihoissa kilisevät ruokailuvälineet. Marseillen keskustaan on vain muutama kilometri, mutta tunnelma on kuin kalastuskylässä. Istahda ravintolaan ja salli ajan pysähtyä.

7. Lekottele uimarannalla

Rantaloma Marseillessa? Onnistuu! Paras paikka sille on sileiksi hioutuneista pikkukivistä tehty Prado-ranta kuuden kilometrin päässä keskustasta. Vielä lähempänä keskustaa on pieni Catalans-hiekkaranta.

8. Aperitiivi satamassa

Bellevue-hotellin yläkerroksessa oleva La Caravelle (Quai du Port 34) on vanhanaikainen, rento ja suosittu jazz-baari. Parvekkeelta ja isojen ikkunoiden äärestä avautuu kaupungin romanttisin näköala satamaan, jonka laskeva aurinko värjää kultaiseksi.

Vanha satama on ollut Marseillen keskipiste jo 2500 vuotta. Kukkulalla komeilee Notre-Dame de la Garden kirkko.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Mira Jalomies antaa matkailuun liittyviä sisäpiirin vinkkejä.

Mira Jalomies on yli 80 maassa reissannut matkatoimittaja ja -kirjoittaja, joka pitää Exploras -matkailusivustoa ja -blogia. Hän matkailee työkseen, ilokseen ja elämäntavakseen, ja viihtyy niin rannalla, kaupungissa kuin viidakossakin. Useimmiten hän reissaa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Miran koti on tällä hetkellä Malesiassa, mutta se on ollut myös Brasiliassa ja 13 vuotta Espanjassa.

Mira kannustaa ihmisiä matkailemaan enemmän ja rohkeammin. Siksi palstalla annetaan matkusteluun liittyviä kohde- ja hyötyvinkkejä, riemukkaita kulttuurieroja unohtamatta.

  • Marseille on Ranskan toiseksi suurin kaupunki. Asukkaita on 870 000.

  • Keskustassa kannattaa kävellä. Kauemmas pääsee bussilla, metrolla ja raitiovaunulla.

  • Yleinen hintataso on huokeampi kuin esimerkiksi Rivieralla.

  • Kesäiset sää jatkuvat myöhään syksyyn; lokakuussa päivälämpötila on noin parikymmentä astetta.

  • Marseilleen on lentoja esimerkiksi Amsterdamin ja Pariisin kautta. Sinne pääsee myös junalla Pariisista tai Nizzasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?