Sanna Kalmari ei anna pyörätuolin rajoittaa – matkusti maailman ympäri ja on todellinen risteilyfani

Sanna Kalmari ei anna sähköpyörätuolin estää matkustamista. Esteettömän matkailun sanansaattaja innostaa muitakin matkaan, rajoitteista huolimatta.

Sanna Kalmari suistutaa risteilyitä niiden helppouden takia. Kalmarin mukaan esteettömyys on huomioitu isoilla risteilyaluksilla.

3.9.2018 14:30

Esteettömän matkailun inspiraatioiltoja pitävä ja matkablogi Palmuasemaa kirjoittava Sanna Kalmari on nainen, joka tunnetaan innokkaana reissaajana.

Liikuntarajoitteinen Kalmari muistetaan muun muassa kahden kuukauden mittaisesta maailmanympärysmatkastaan, jonka aikana hän risteili maailmalla ja kolusi kohteita Aasiassa.

Joitakin päiviä sitten Kalmari palasi takaisin Sloveniasta, jossa hän kiersi viikon aikana kolmessa eri kohteessa. Lokakuussa odottaa seuraava matka suosikkikohde Teneriffalle.

Tänä syksynä innokas matkaaja on ehdolla myös Vuoden matkailuvaikuttajaksi Finnish Travel Galassa.

Esteettömän matkailun sanansaattaja on siis oikea ihminen vastaamaan kysymyksiin liikuntarajoitteisten matkailusta.

Missä matkakohteissa liikuntarajoitteiset on huomioitu erittäin hyvin?

Ilahduttavaa kyllä, Kalmarin mukaan tällaisia kohteita löytyy maailmalta lukuisia. Yleisesti ottaen maat, joissa esteettömyys nähdään ihmisoikeuskysymyksenä, kuten Yhdysvallat, Australia ja Saksa, ovat esteettömiä niin paikallisille kuin matkailijoillekin.

Jos kuitenkin pitäisi valita vain yksi kohde, Kalmari valitsisi Espanjan.

– Maassa esteetön matkailu on otettu huomioon niin majoituspalveluissa, joukkoliikenteessä kuin elämyspalveluissakin, aivan kuten pitääkin.

Hyviä matkakohteita löytyy yllättävistäkin paikoista.

Esimerkiksi ongelmistaan otsikoissa ollut Kreikka on paikoin mainio matkailumaa liikuntarajoitteiselle. Myös Italian vanhat kaupungit, jotka tuovat mieleen sokkeloiset mukulakivikadut, voivat yllättää iloisesti.

– Satoja vuosia vanhoja rakennuksiakin pystytään tekemään esteettömiksi, jos vain tahtoa on, Kalmari kertoo.

Esteettömän matkailun asiantuntija muistuttaa, että maailmalta löytyy toki haastaviakin kohteita. Aasian kaupungeissa voi olla mutkia matkassa, ja köyhissä maissa infrastruktuuri on usein kehittymätöntä.

– Eniten haasteita olen kohdannut pienellä Vanuatun saarella keskellä Tyyntämerta, Antiguan saarella Karibialla ja Bangkokissa, jossa kyllä pärjäsi, mutta selvittelytyötä piti tehdä rutkasti, Kalmari kertoo.

Risteilyt suosikkeja

Yleisesti ottaen liikuntarajoitteisen ei tulisi arastella matkailua, sillä maailma on Kalmarin mukaan yllättävän avoin.

Apua on myös tarjolla.

– Kaikki eivät tiedä, että erilaiset apuvälineet kuljetetaan lennolla maksutta ja avustuspalvelua on saatavilla kaikilla kentillä.

Jos lentokenttärumbaa haluaa kokea mahdollisimman vähän, on olemassa yksi matkustusmuoto, josta on tullut Kalmarin suosikki: risteilylomat.

Ne sopivat kenelle tahansa, sillä suurin osa maailman merillä risteilevistä isoista aluksista on esteettömiä pieniä yksityiskohtia myöten.

– Loman aikana pääsee näkemään upeita paikkoja, sellaisiakin, joihin olisi muuten sähköpyörätuolin kanssa vaikeaa tai mahdotonta mennä.

Sannan muistilista esteettömään matkaan:

  • Aloita tarttumalla unelmiisi ja mieti mitä juuri tältä matkalta haluat. Ota etukäteen selvää, hyödynnä Googlea ja muiden liikuntarajoitteisten kokemuksia kohdetta valitessasi. Palmuasema.fi -sivustoltani löydät minun kokemuksia lukuisista eri kohteista.

  • Jos olet kokematon matkustaja ja epävarma pärjäämisestäsi, hyödynnä liikuntarajoitteisille suunnattuja ryhmämatkoja, joissa kaikki on mietitty valmiiksi ja matkanjohtaja on mukana auttamassa mahdollisissa ongelmatilanteissa. Kokenut ja kielitaitoinen matkustaja pystyy räätälöimään myös esteettömän matkan itse tai hyödyntämään matkatoimistoa matkan joissain osuuksissa.

  • Tunnista omat tarpeesi esteettömyydelle ja avuntarpeellesi matkalla. Kysy tarkasti itsellesi tärkeät esteettömyysasiat varasit matkan sitten matkatoimistosta tai omatoimisesti. Huomioi, että kanssasi asioivalla työntekijällä ei välttämättä ole mitään kokemusta liikuntarajoitteisten tarpeista, joten ole kärsivällinen ja selkeä. Varaudu mielessäsi myös siihen, että matkalla voi aina tulla vastaan yllätyksiä, vaikka olisit selvittänyt asiat etukäteen mahdollisimman hyvin.

  • Tunne matkaan lähtevät apuvälineesi ja esimerkiksi niiden suojaaminen lennolle. Tämä on erityisen tärkeää sähköisten apuvälineiden kohdalla. Ilmoita lentoyhtiölle jo varausvaiheessa mukaan tulevat apuvälineesi, niiden mitat sekä oma avuntarpeesi lentokentällä. Jos varaat matkan matkatoimiston kautta, tiedot ilmoitetaan sinne.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?