Matkat

Brasserie on Pariisin sydän: Katso paikallisten suositukset

Julkaistu:

Matkat
Aitoranskalaiset brasseriet antavat matkailijalle kokonaisvaltaisen ymmärryksen Pariisin kulinaristisesta olemuksesta ja historiasta.
Miltä kuulostaisi ateria Sartren, Picasson tai Gainsbourgin jalanjäljissä, maistellen taiten valmistettuja ruokia aidossa, historiallisessa pariisilaisilmapiirissä?

Sellaiset puitteet löytyvät brasseriesta. Ranskan pääkaupunki on niitä tulvillaan. Kokonaisvaltainen ymmärrys Pariisin kulinaristisesta sydämestä vaatii kahviloiden ja perusravintoloiden ohella käynnin brasseriessa tai kahdessa.

Pariisista löytyy hyvän ruoan ystävälle valikoimaa niin perinteisestä, modernista, kuin vegaanisestakin keittiöstä. Perinteisen ranskalaisen aterian nauttiminen historiallisessa miljöössä on yhtä tärkeä osa kulttuurikokemusta kuin Louvre tai Sacré Coeur. Juuri brasserie edustaa aitopariisilaista ravintolaelämää. Sillä on juuret syvällä ranskalaisen tapakulttuurin ja kaupunkilaiselämän maaperässä.

Brasseriet olivat alun perin olutpanimoita, josta ravintoloiden nimikin muodostuu: brasser de la biére (suom. panna olutta). Oluen valmistuksen ja myynnin lisäksi asiakkaille tarjottiin helposti valmistettavaa purtavaa ympäri vuorokauden.Pikku hiljaa ruoasta tuli yhä tärkeämpi osa brasserie-ravintoloiden tarjontaa. Niistä tuli kansan ruokapaikkoja, joissa tarjottiin kotoisaa ruokaa edullisesti. Pääosassa olivat yksinkertaiset, nopeasti – à la minute – valmistettavat annokset ja ripeä palvelu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Brasserie-ravintoloiden maine alkoi kiiriä hieman kauemmaksi kuin lähikortteleihin, siellä aikaa viettävien taiteilijoiden ansiosta. Taiteilijat etsivät kansanomaisia olohuoneita, joissa inspiroitua, syödä, juoda ja vetää henkeä säveltämisen, maalaamisen tai kirjoittamisen lomassa.

1900-luvun alussa Pariisiin perustettiin useita hienomman väen brasserieita. Oluen pano sai väistyä ruoan ja viinin tieltä, ja nykyään olut näkyy ruokalistalla vain muutaman tavanomaisen oluen verran. Jäänteenä historiasta, joissain brasserieissa on listalla oma nimikko-olut.

Paitsi nopeasti valmistuvat ruoat, myös pitkään haudutetut rustiikkiset pataruoat ovat monen brasserien klassikkoannoksia. Erityisen isossa osassa ovat merenelävät. Valtavat tarjottimet ostereita, simpukoita ja äyriäisiä jäämurskan päällä ovat korkeatasoisen brasserien ylpeys.

Ranskassa useimmat ravintolat ja kaupat menevät iltapäivisin kiinni pariksi tunniksi, mikä on joskus turhauttavaa nälkäiselle turistille. Perinteiset brasseriet ovat auki aamusta keskiyöhön. Yleensä ne eivät ota varauksia vaan lupaavat löytää paikan kaikille ruokailijoille.

Päivällisaikaan pöytä kannattaa kuitenkin varata nettisivujen kautta jos mahdollista – kun istutaan iltaa pidempään, vaihtuvuus on hitaampaa.

Katso alta olevasta listasta brasseriet, jotka ovat pariisilaisten tarjoilijoiden ja ruoka-ammattilaisten suosittelemia. Tarkista listasta hintataso, osoite ja suositellut herkut.

1. La Coupole

Ravintolan tunnelma on lounasaikaan rauhallinen ja arvokas. Silloin kannattaa luottaa keittiön lounassuositukseen tai tarjolla oleviin mereneläviin. Päivällisaikaan talon intialainen curry on elämys. Choucroute on myös kokeilun arvoinen.

Hintataso: Alkuruoat noin 10 euroa, pääruoat 25 euroa.

Osoite: 102 Boulevard du Montparnasse, 75014 Paris

2. Le Procopé

Kahvila on Pariisin vanhin, nähtävyys itsessään ja hyvä esimerkki ylemmän luokan brasseriesta. Se avattiin 1686 ja oli ensimmäinen kahvila, jossa kahvin sai jäädä juomaan paikan päälle. Tunnelma ravintolassa on arvokas, seinillä on ravintolan ja samalla Pariisin historiaa kirjeinä ja tauluina. Toiseen kerrokseen vievän portaikon yläpäässä sijaitsee Voltairen kirjoituspöytä – hän piti Le Procopéta toimistonaan. Täällä kannattaa maistaa ainakin coq au vin- tai blanquette de veau -annoksia.

Hintataso: alkuruoat noin 12 euroa, pääruoat 27 euroa.

Osoite: 13 Rue de l'Anciènnöe Comédie, 75006 Paris

3. Brasserie Lipp

Tämä brasserie jää Boulevard St. Germainin kuuluisien kahviloiden vuoksi turistilta helposti huomaamatta. Vaatimaton julkisivu kätkee taakseen kaksikerroksisen brasserien, jossa ranskalaiset saavat aterioida ilman turistihässäkkää. Jos Les Deux Magots ja Café de Flore ovat jo tuttuja, kannattaa ehdottomasti käydä Lipp’ssä, sillä se on pariisilaisten kullanmuru. Saattaa olla, että palvelu vastaa mielikuvaa töykeistä pariisilaistarjoilijoista, mutta siitä ei kannata välittää, vaan keskittyä nauttimaan brasserie-klassikoita kuten häränturpasalaattia (Salade Lipp) tai choucroute’a.

Hintataso: alkupalat noin 12 euroa, pääruoat noin 25 euroa.

Osoite: 151 Boulevard Saint-Germain, 75006 Paris

4. L’Européen

Aseman läheisyydessä sijaitsevissa ravintoloissa on aina sitä jotakin. Lounasaikaan tämä brasserie on täynnä ranskalaisia työlounaalla. Menu on melko tavanomainen, lähes bistromaisen yksinkertainen. Jos et ole vielä maistanut entrecôte-pihviä béarnaise-kastikkeella, tee se täällä. Monet myös suosittelevat valitsemaan merenelävätarjottimen juuri tässä brasseriessa.

Hintataso: alkupalat noin 11 e, pääruoat noin 20 euroa.

Osoite: 5 Rue Biot, 75017 Paris

Aterian jälkeen voi käydä kurkistamassa Gare de Lyon -aseman sisällä olevan Le Train Bleu -brasserien sisäänkäyntiä. Tämä ylellinen brasserie jää monelle hintatasonsa vuoksi vain haaveeksi, mutta jos ruokaan on mahdollisuus sijoittaa, sijoitus kannattaa tehdä tänne.

5. Au Pied de Cochon

1960–90-luvuilla suosittu ja arvostettu brasserie on omistajan vaihdoksen vuoksi kokenut pienen notkahduksen, mutta on ehdottomasti käymisen arvoinen. Se sijaitsee mukavasti Les Halles’n ostoskeskuksen laidalla. Suhteellisen nuori, 1940 perustettu brasserie kunnioittaa alueensa historiaa. Les Halles oli keskiajalta 1970-luvulle eläväinen ruokatukkutori, Pariisin ravintolamaailman ydin, josta myös monet muut alueen liikkeet ja ravintolat ovat saaneet alkunsa, kuten ravintolan vieressä sijaitseva legendaarinen E. Dehillerin -keittiötarvikeliike. Tässä brasseriessa kannattaa maistaa sammakon reisiä ja tietysti porsaan sorkkaa, joko täytettynä tai grillattuna béarnaise-kastikkeella.

Hintataso: alkupalat noin 12 euroa, pääruoat 22 euroa.

Osoite: 6 Rue Coquillière, 75001 Paris

6. Bouillon Chartier

Jos pitäisi valita yksi brasserie, se olisi tämä. Vaikka ravintola on jo turistien löytämä, vallitsee siellä alkuperäiselle brasserielle tyypillinen kaaos ja puheen sorina. Turistien kanssa sulassa sovussa aterioivat pariisilaiset, mikä on aina hyvä merkki. Ruoka ei ole fiiniä, mutta maku on niin alkuperäistä ja aitoa kuin ranskalainen ruoka vain voi olla. Ravintola tarjosi alkuvuosinaan (perustettu vuonna 1896) ruokaa työläisille. Siltä ajalta seinillä on jäljellä pienet laatikostot, joista asiakkaat ottivat esille omat kangasliinansa ruokailun ajaksi. Maista haudutettua purjoa vinaigrette-kastikkeessa, maalaisterriiniä ja blanquette de veau -annosta. Jälkiruoaksi sopii crème caramel.

Hintataso: alkupalat noin 5 euroa, pääruoat 9 euroa.

Osoite: 7 Rue du Faubourg Montmartre, 75009 Paris

Brasserie-annosten perussanasto

Oeuf en gelée: Pehmeäksi keitetty kananmuna kala- tai lihaliemestä valmistetun hyytelön sisällä.

Blanquette de veau: Vasikanlihasta tehty pataruoka, kastikkeena suurustettu liemi ja crème fraíche, porkkanoita, hillosipulia. Tarjotaan riisin kera. Voidaan valmistaa myös kanasta, possusta tai karitsasta.

Choucrôute: Hapankaali-sianliha-makkarapata. Voidaan valmistaa myös muusta valkoisesta lihasta, tai annoksessa voi olla monta eri lihalajia.

Andouillette: Karkearakenteinen makkara porsaanlihasta. Valitse tämä annos ravintolassa, jossa listalla on maininta (AAAAA) – se kertoo makkaran olevan tehty perinteitä kunnioittaen. Tarjotaan dijoninsinapin ja usein perunamuusin kera.

Sôle meuniére: Maailman yksinkertaisin mutta herkullisin annos. Kampela paistetaan nopeasti voissa, joka karamelisoituu upean makuiseksi. Tarjotaan usein perunamuusin kera.

Tète de veau: Vasikan päätä. Voi valmistaa monin tavoin, mutta yleisimmin haudutettu pitkään ja maustettu sitruunalla ja yrteillä. Vasikan pää tarjotaan valmiiksi paloiksi leikattuna, usein gribíche-kastikkeen kera, joka on majoneesipohjainen kastike, maustettuna kapriksilla, maustekurkuilla ja sipulilla.

Saint Honoré: Tuulihattutaikinasta valmistettu leivos, joka on täytetty vaniljakreemillä ja kuorrutettu karamellilla.

Paris-Brest: Tuulihattutaikinaleivos, jonka väliin on pursotettu pähkinäistä kreemiä.

Profiterolles: Jäätelöllä täytettyjä tuulihattuja suklaakastikkeella.

Ile flottante: Pehmeä marenki, joka kelluu vaniljakastikkeen päällä, karamellikuorrute.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt